hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan reagáltak a világvallások a járványra?
Elővigyázat, meggondolatlanság, provokáció
Hogyan reagáltak a világvallások a járványra?

Fotó: AP / Alessandra Tarantino

2020. 04. 20.
Súlyos kihívás elé állította a koronavírus-járvány az egyházakat. A korlátozások miatt mindenütt megszűnt a közösségi élet, elnéptelenedtek a vallási központok. Míg a felekezetek nagy többsége – ha nem is azonnal – követi a hatóságok rendelkezéseit, vannak kivételek mindegyik világvallás követői között.

Európában Olaszországba érkezett el elsőként az új vírus, ahol február 15-én jelentették először a betegség megjelenését. Március 9-én a fertőzöttek száma már meghaladta a 9 ezret, az elhunytak száma pedig a 460-at az országban és emiatt Giuseppe Conte miniszterelnök drasztikus intézkedéssorozatot jelentett be: többek között utazási tilalom lépett életbe az egyes régiók között, és bezárt minden kulturális és oktatási intézmény is.

Presbiteriánus kórus
A presbiteriánus kórus egyetlen próbáján 45-en betegedtek meg, ketten meg is haltak. (forrás: Mount Vernon Choir)

„Látogassátok a betegeket!”

Miközben minden közösség a „maradj otthon” kampánnyal üzent a követőinek, akadt egy kivétel: a katolikus egyház. Ferenc pápa március 10-én felszólította a katolikus papokat, hogy járjanak házról házra, és így keressék fel a rászorultakat. „Legyen a papoknak bátorságuk kimozdulni, és elmenni a betegekhez, hogy elvigyék számukra Isten vigasztalását és az eucharisztiát” – mondta a katolikus egyházfő a Vatikánból élőben közvetített szentmisén. amelyen apácák és a pápa otthonaként szolgáló Casa Santa Maria vendégház civil dolgozói vettek részt.

A pápa világossá tette, hogy miközben a nyilvános misék szünetelnek, a papoktól világszerte elvárja azt, hogy minden olyan családot és otthont felkeressenek, ahová elhívják őket. Ezt a rendelkezését az egyházfő levélben is megerősítette. A járvány a következő hetekben még drámaibbá vált Olaszországban, de a pápai rendelkezés érvényben maradt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!