hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 09. 18. (III/37) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Hősök a háttérben

Több német lap foglalkozott részletesen a tíz évvel ezelőtti határnyitás alkalmából rendezett budapesti ünnepségekkel, felidézve, hogy ugyanaz az ajtó, amely Magyarországot Nyugatra lökte, 145 ezer keletnémet számára jelentett kijáratot a szocializmusból.

Kéksisakosok érkeznek Timorra

Továbbra sem enyhült a helyzet Indonézia "válni készülő" tartományában, Kelet-Timoron. Bár az augusztus végi népszavazáson a sziget lakossága a függetlenséget választotta, a helyi Indonézia-barát milícia válaszul iszonyatos vérfürdőt rendezett a lakosság körében. Hosszas tárgyalások után az ENSZ Biztonsági Tanácsa úgy határozott, nemzetközi erőket küld Kelet-Timorra. A közel 7000 fős csoport munkáját már a héten megkezdené, az akció időtartama azonban még bizonytalan.

Haider barna jelszavai

Ausztriában mindenhol láthatók a Szabadságpárt, az FPÖ plakátjai, amelyek garantálják: Véget ér az ország idegenekkel való elárasztása. A plakátokon olvasható Überfremdung szó ugyanis ezt jelenti magyarul. Alig pár éve, hogy a pártvezér Jörg Haider kijelentette: "Ausztria torzszülött", most pedig az "először Ausztriát" jelszót hirdetik pártja falragaszai.

Kereszténygyűlölő ámokfutása Texasban

Újabb megrázó vallásellenes bűncselekmény történt az Egyesült Államokban. Egy középkorú fegyveres tüzet nyitott a texasi Fort Worth városban egy baptista gyülekezetben imádkozásra összegyűlt emberekre. A terrortámadásban heten életüket vesztették és tucatnyian megsebesültek, a merénylő az ámokfutás után magával is végzett. A támadásra az országszerte megtartott közös imanapon került sor, amelyen hívő diákok iskolájuk zászlója köré állva imádkoztak az ország és iskolájuk boldogulásáért.

Katasztrófagyakorlat

"Amerika a szabadulásért imádkozik" – írta csütörtöki szalagcímében a londoni Daily Telegraph cím? napilap. A rendkívüli biztonsági intézkedések mellett sok ezer amerikai közös imarendezvényeken próbált védelmet kérni országa számára az elkerülhetetlennek látszó katasztrófával szemben. Az eddig megfigyelt legnagyobb kiterjedés? hurrikán közeledtével a hatóságok több mint 2,6 millió embert evakuáltak: ekkora mérték? kitelepítésre az amerikai történelem során most került sor első ízben. S bár szerencsére a Floyd hurrikán az utolsó pillanatban irányt változtatott, a katasztrófaelhárító intézkedések remek főpróbának bizonyultak hasonló események kezeléséhez. Összeállításunk a CNN amerikai hírcsatorna információi alapján készült.

Szuper-Scudot épít Damaszkusz

Szíria új, nagy hatósugarú föld-föld rakéta létrehozásán munkálkodik, amely izraeli vélemények szerint komoly veszélyt jelenthet a zsidó államra. A "Szuper-Scud"-ként emlegetett fegyver a The Jerusalem Post cím? izraeli napilap értesülései szerint fél-egy éven belül elkészülhet. Damaszkusz jelentős mérték? iráni segítséget kap az új fejlesztéshez.

Belföld

Folytatódik a fegyelmi a Hortobágyon

A Környezetvédelmi Minisztérium újabb tizenöt nappal meghosszabbította a Hortobágyi Nemzeti Park (HNP) állásából felfüggesztett igazgatója, a világhír? természetvédelmi szakember, Aradi Csaba elleni fegyelmi vizsgálatot.

Ellentét a minisztérium és a szakbizottság között

Mint ismeretes, Pepó Pál környezetvédelmi miniszter jelentős anyagi visszaélésekre hivatkozva felfüggesztette állásából a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatóját. A minisztérium vizsgálatot indított a nemzeti park igazgatójának ügyében. Lapunk ezzel kapcsolatban kereste meg Illés Zoltánt, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának fideszes elnökét.

Hack-ügy az SZDSZ-ben

Az SZDSZ országgyűlési képviselőcsoportjának hétfői tisztújító ülésén hozott döntés értelmében a jövőben Hack Péter helyett Kis Zoltán tölti be a frakcióvezető-helyettesi posztot. Hack Péter a Népszabadságnak elmondta: nem kizárt, hogy vallási hovatartozása komoly szerepet játszott a döntésben. Ha bebizonyosodik, hogy valóban gyülekezeti tagsága miatt nem kapott bizalmat, akkor erősen el kell gondolkodnia politikai pályafutásáról – tette hozzá. Kuncze Gábor a történtek kapcsán annyit mondott: személyi kérdésekről titkos szavazással dönt a frakció, és mivel nem bontakozott ki vita az ülésen, nem tudja megerősíteni azt a feltételezést, amely a Hit Gyülekezetével kapcsolatba hozza a szavazást.

Agrárbéke az új csodafegyver

Kitört az agrárbéke, jelentették a hírügynökségek a termelők képviselőinek és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) vezetőinek megállapodása után. A megállapodás nyolc oldalas, szigorúan szakmai szövegét csak szakemberek tudják lefordítani a termelők számára. Tényleges hatása az agráriumra csak több hónap, vagy talán évek távlatában értékelhető. Az intézkedések két nagy csoportra bonthatók. Az egyik csoport olyan teendőket tartalmaz, amelyek az idei agrárköltségvetést érintik, jövő évi kiadásokat is terhelve. A másik csoport közvetlenül a jövő évi költségvetésre vonatkozik, több mint kétszázötven milliárd forint kötelezettséget felvállalva. Vajon ez a sok pénz békét hoz-e az agráriumban a kis- és nagytermelők, az államigazgatás és az érdekképviseletek között? Meg lehet-e oldani pénzzel az agrárválságot? És talán a fő kérdés az, hogy agrárválság van-e egyáltalán, vagy politikai válság. A "békekötést" követő nap az FVM kijelentette, hogy a vállalt kötelezettségek betartásához szüksége van pontosan 413 milliárd forintra. A kormánypárti sajtó megírta, hogy az FVM az adófizetők pénzén akarja kifizetni a mezőgazdasági termelők hiteleit. A miniszterelnök kijelentette, hogy már az is bőven sok, amit a kormány betervezett az agrártámogatásokra, és a földművelésügyi miniszter a megállapodás részleteit aláírás előtt nem egyeztette a kabinettel. Az érdekképviselők pedig a megállapodást csak kezdetnek tekintik. Ez a hazai agrárbéke. Torgyán József eleinte hallani sem akart a gazdák követeléseiről, sőt a gazdákról sem. Később azonban a gazdák minden követelését szinte szó szerint elfogadta, és a megállapodást aláírta. Mert ő a vidék minisztere. A kormány már egy elkészített költségvetésbe nem tudja (és láthatóan nem is akarja) az egyik kormánytag által felvállalt kötelezettségeket beépíteni. Torgyán úr szerint ez nem probléma, mert a költségvetést a parlament szavazza meg, nem a kormány, és az ő követeléseit – amelyek mára hitelessé váltak, hiszen megegyeznek a gazdák (a nép) követeléseivel – az MSZP és az SZDSZ is támogatja.

Különösnek tartott döntés Szegeden

Szekszárd, Szolnok és Dunaújváros után nemrégiben Szegeden is az Alfa Nova Kft. vette át a távhőszolgáltatás üzemeltetését. A helyi SZDSZ-es képviselők – sőt a fideszes városvezetés által felkért szakemberek – szerint az említett kft. kiválasztása egy saját tőke nélküli befektetést, egy jelentős piac megvásárlását eredményezte.

Milliárdos érdekeket sértenek

Az elmúlt hetekben a VIII. kerületben ötven prostitúcióval összefüggésbe hozható üzletet zárattak be, és további százötvenet terveznek becsukatni. Bár az üzletszer? kéjelgés számára törvényben biztosított türelmi zónák még nincsenek kijelölve, az örömlányok elkezdtek visszaszorulni Budapest utcáiról. Szakértők szerint az erre szakosodott bűnözői csoportok kivárnak. Egy részük alkalmazkodni fog az új viszonyokhoz, mások viszont új anyagi források után kell hogy nézzenek.

Zavaros elbocsátás

Az alkalmazott autóba zárásával végződött Szegeden egy elbocsátási vita. Egy gépkocsivezetőként az Épületkezelő és Fenntartó Kft.-nél dolgozó férfi állítása szerint azért került ebbe a helyzetbe, mert nem akarta elfogadni, hogy kirúgják állásából. A június 30-án önkormányzati tulajdonba került társaság új vezetése a vizsgálatok során ugyanis arra a megállapításra jutott, hogy a cég tevékenységének ellátásához nem szükséges a teljes "öröklött" létszám. Ezzel ráadásul elkerülhető a nagy bérkiáramlás is. Az új, fideszes ügyvezető, Kerekes Péter az érintett dolgozókkal egyeztette is az elbocsátás lehetőségét. Pataki István sofőrrel is tárgyalásokat kezdett, aki azonban nem akarta elfogadni a végkielégítés 20 százalékáról szóló juttatást. Pataki szerint ekkor arra kérte őt főnöke, hogy a tűző napon álló kocsiban maradjon több órán keresztül. Ha pedig ennek a kérésének mégsem tenne eleget, a vezetői utasítás megtagadása miatt kirúgják állásából. Kerekes Péter igazgató azonban a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményben tagadta, hogy megtörtént volna az autóba zárás. Továbbá azt is megemlítette, hogy az esetet még a Csongrád megyei Munkabiztonsági és Munkaügyi Felügyelőség is nevetségesnek tartotta, ezért ki sem ment a helyszínre. Pataki úrnak pedig augusztus 3-án kiadták az iratait és a járandóságait.

Visszavont átkok

A reformáció emléknapján, október 31-én, Augsburgban írja alá a katolikus és az evangélikus egyház magas rangú képviselője azt a dokumentumot, amelyben kölcsönösen visszavonják a másik egyház tanításaira kimondott kiátkozást – közölte Harmati Béla, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke az MTI-vel. A közös nyilatkozatot a Lutheránus Világszövetség és a Vatikáni Keresztény Egységet Előkészítő Főpapi Tanács Közös Bizottsága több év munkája nyomán dolgozta ki. (MTI)

Hit és értékek

Megtérés és engesztelés

Bibliamagyarázók egyre szélesebb körben elterjedt nézete szerint az ősi bibliai ünnepek az emberiség történetének legfontosabb szellemi állomásait jelentik. Az izraeli naptár olyan, mint az Úr notesze: kicsiben tartalmazza mindazt a programot, amit Isten nagyban tesz. Ezért az ünnepek arra voltak hivatottak, hogy már jó előre képszerűen és kézzelfogható módon ábrázolják az eljövendő szabadító, a Messiás tevékenységét és a megváltás lépéseit. Úgy, ahogyan az ajtóban megjelenő árnyék előrevetíti, hogy valaki jön...

HÁTTÉR

Észak dél ellen

"Oroszországot védjük. Mások támadtak ránk. Ezért meg kell szabadulnunk az előző évek szindrómáitól, így például a bűntudattól is. Nem szabad, hogy ez nálunk előforduljon" – mondta Putyin orosz kormányfő a Dagesztán elleni újabb támadás tetőpontján. Mint ahogy augusztusban, ezt az inváziót is Csecsenföld területéről indították. Egy héttel később, az Állami Duma előtti felszólalásában Putyin elismerte, hogy a kormány és a tisztek tudtak a második támadás előkészületeiről, mégsem mértek rájuk megelőző csapást. De miért? Sokak szerint a Csecsenfölddel szemben érzett bűntudat akadályozta meg őket ebben.

Vahabita internacionálé

Az elmúlt évek során, de főként az utóbbi hetekben a kaukázusi események kapcsán egyre gyakrabban tűnt fel a híradásokban a vahabita elnevezés. Kik ők, és mi közük a néhai Szovjetunió utódállamaihoz? – erre a kérdésre ad választ a Kommerszant cím? orosz lap cikke.

Virtuális tagság a Balkánnak

Szavaznak a bizottsági tagok    Fotó: MTI

Fekete hét a közép-európai részvénypiacokon

A BUX index jelentős esést volt kénytelen elkönyvelni, a pénteken még éves csúcsot döntő index a csütörtöki zárásra közel hét százalékot veszített előző heti záróértékéhez képest, éppen csak a 7000 pontos lélektani határ felett zárva a hetet. A csökkenés kezdetben inkább a nemzetközi hangulatnak, mint a belpolitikai fejleményeknek volt köszönhető: a jegybankelnök lemondása, lemondatása körüli pletykák éreztették hatásukat mind a részvény-, mind a devizapiacon, ahol a múlt hétvégi konszolidáció után a forint újra gyengülésnek indult. Nem tett jót a piacnak a vártnál roszszabb inflációs adat sem, ami egyértelműen a csökkenő inflációs trend megfordulását mutatja. Piaci pletykák szerint a BÉT-ről kivezetett Central European Growth Fund részvényeladásai is hozzájárultak az eladási hullám elhatalmasodásához. A hét vesztese a Richter volt, több mint tizenegy százalékot zuhanva, hiszen a papír fokozottan érzékeny az orosz piaccal kapcsolatos negatív hírekre. Nem találta meg az "alját" a Mol ereszkedése sem, az új pénzügyi igazgató kinevezéséről szóló hír még átmenetileg sem tudta megtámasztani az árat, amely így további nyolc százalékot veszített értékéből. A csütörtöki nap volt az utolsó, amikor a Deák Ferenc utcai tőzsdeterem a brókerek kiabálásától volt hangos. Szeptember 17-től a határidős kereskedés is számítógépen keresztül történik, a nyüzsgéséről híres tőzsdeterem elnéptelenedik. Egy korszak lezárult. A vezető amerikai tőzsdeindexek a vegyesnek mondható makrogazdasági adatok hatására két százalék körüli esést produkáltak a héten. Kivételt a technológiai szektor indexe, a NASDAQ képezett csak, amely éves rekordot döntött a héten, és a kisebb korrekció után még mindig enyhe pluszban zárta a hetet. Az aggodalom tárgyát a hét végére már kevésbé az esetleges újabb kamatemeléstől való félelem, mint inkább a dollár/yen árfolyam három és fél éves mélypontra süllyedése jelentette. A nyugat-európai részvénypiacok mérsékelt áreséseket tapasztaltak meg. Fekete hetük volt viszont a kelet-európai térség tőzsdéinek: tizenhárom százalékos esést könyvelhetett el az orosz részvénypiac a belpolitikai feszültségeknek és a gyengülő rubelnek köszönhetően, a lengyel piacot a kedvezőtlen makrogazdasági adatok viselték meg, jelentős zloty leértékelődést vonva maguk után, egyedül a csehek tartották magukat a vártnál jobb GDP adatnak köszönhetően.

Német nyugdíjreform

Németországban a legfőbb témák közé tartozik mostanában a nyugdíjreform kérdése. Ennek oka a nyugdíjbiztosítás és az egészségügyi gondozás költségeinek megnövekedése. A lakosság fejlődésének alakulására tekintettel egyértelmű, hogy a nyugdíjrendszer nem tartható meg jelenlegi formájában. Felmerült tehát annak a kérdése, hogyan is alakítható át a nyugdíjrendszer úgy, hogy a nyugdíjazás a jövőben is biztosítható legyen. A nyugdíjbiztosítás körüli vita érzelmileg erősen túlfűtött, mivel a fiatalok attól félnek, hogy magasabb hozzájárulást kell fizetniük, az idősek pedig attól, hogy kevesebbet kapnak. Németországban minden harmadik választópolgár 60 évesnél idősebb, és az idősebb generáció javára való eltolódás tendenciája töretlen. A pártok számára tehát e veszélyes téma kezelése így mindenkor a polgárok választási magatartásának függvényében történik. A jelenlegi, Bismarck nevével fémjelzett nyugdíjbiztosítási rendszer az úgynevezett "generációs szerződés": a nyugdíj-hozzájárulást fizetők mindenkori generációja állja a nyugdíjasok mindenkori generációjának költségeit. A nyugdíjbiztosítás lerovásával a befizető a minimális nyugdíjon felül nyugdíjigénnyel léphet föl a befizetett összeg nagysága arányában. Németországban a nyugdíjemelés mértéke eddig az átlagos nettókeresetek alakulásától függött, és a nyugdíjszint megmaradt. E nyugdíjszint jövőbeli megtartásához a bruttókereset 19,5 százalékos megnövelése volna szükséges, melynek fele a munkaadót terheli. Mivel azonban a szövetségi kormány mind ezt, mind pedig az adóemelést el szeretné kerülni, a szövetségi kabinet és a piros-zöld koalíció azt a döntést hozta a nyári szünetet megelőzően, hogy a nyugdíjakat az elkövetkező két évben csak az infláció arányához igazítja. A jövő évre ez előreláthatólag 0,7 százalékos, az azután következőre pedig 1,6 százalékos nyugdíjemelést jelent. A nyugdíjak emelésének az inflációs rátához való ezen hozzáigazítása által a nyugdíjak 2001-ig a nettókeresetek 67 százalékára csökkennek. 2001 után pedig ismét a nettókeresetek alakulása válik majd mérvadóvá a nyugdíjak emelésének kérdésében. A rendszer – melynek alapfeltétele a nyugdíjasok és a hozzájárulás-fizetők változatlan aránya – ezen korrekciója ellenére is alternatívákat keres a kormány. Ez mutatkozik meg abban is, hogy a koalíció megerősítette az iránti szándékát, hogy további támaszt keres az öregségi biztosítás számára, és felszámolja a látszatönállóságot. A lakosság fejlődésének alakulására vetett pillantás világosan megmutatja, milyen égetően szükséges a nyugdíjrendszer alapvető reformja. 1996-ban 14 millió nyugdíjas jutott 40 millió aktív keresőre, 2020-ban 20 millió nyugdíjas jut majd 35 millió aktív keresőre, és 2040-ben 22 millió nyugdíjas 22 millió, tehát ugyanennyi aktív keresőre – a bevándorlók nélkül. Ez pedig azt jelzi, hogy a társadalom túlöregedőfélben van. Ez a várható életkor növekedésére és a születések arányának csökkenésére vezethető vissza, melynek hátterében az élet- és családtervezéssel kapcsolatos ideálok megváltozása áll. A többgyermekes család ma már nem számít átlagosnak Németországban. Mint a házasságkötések csökkenése is mutatja, a családot, főként a többgyermekest, egyre inkább háttérbe szorítják a társas együttélés úgynevezett "modern" formái. A "kapcsolatokat" pedig egyre kevésbé szokás tartósnak tekinteni, jól igazolja ezt a válások számának növekedése. Az ilyen kapcsolatok vonatkozásában a felekre használt, újabban alkotott szó egyébként németül "életszakasztársat" (Lebensabschnittspartner) jelent, mely kifejezés divatba jöttében is megmutatkozik a mai fiatalok mentalitása.

Beperelték a német vállalatokat

Továbbra sem akarja kifizetni a kért kompenzációt az a csaknem huszonöt, máig is működő – többségében német – nagyvállalat, melyeket azzal vádolnak, hogy a második világháború idején a kényszermunkából profitáltak, és asszisztáltak a zsidó kényszermunkások alkalmazásában és a népirtásban. Amerikában pert indítottak többek között a Siemens, a Degussa-Huels, a Ford Motor, a Bayerische Motoren Werke, a Volkswagen, a Deutsche Bank és a Dresdner Bank ellen.

Válságkezelés helyett megelőzés

Tanulva az elmúlt év pénzügyi válságaiból és az IMF-t ért kritikákból, a kitűzött célok között a válságkezelés helyett a válságmegelőző programok szerepelnek – adta közre az intézmény az elmúlt pénzügyi évről szóló jelentésében. Stanley Fisher, az IMF vezérigazgató-helyettese bizakodóan szólt az elmúlt évről. Szerinte túl vannak a nagy megrázkódtatásokon, amik globális pénzügyi válsággal, illetve összeomlással fenyegették a világot: az ázsiai országok gyorsan helyreállnak, Brazília is hamarabb mutat növekedést, mint ahogy az várható lett volna, és az orosz gazdaság is viszonylag normalizált képet mutat. Most Indonéziára tekint aggodalommal a nemzetközi pénzintézet, de a fő problémát itt politikainak, és nem pénzügyinek tekintik. Az IMF a jövőben a szociális biztonság kérdéseivel is kíván foglalkozni, szem előtt tartva a korábban megfogalmazott célokat: az adott országok pénzügyi rendszerének megerősítését, a tőkepiacok liberalizálását, a magánszektor bevonását a válsághelyzetek felszámolásába, hitelek nyújtását, megfelelő árfolyam-politika kialakítását. A legszegényebb és leginkább eladósodott országokról szólva Stanley Fisher elmondta, hogy az IMF a Világbankkal közösen működtetett HIPC program keretében a leginkább eladósodott országok részére adósságkezelő programokat nyújt. Áprilisban például mintegy 6 milliárd dollárnyi adósságot engedtek el hét fejlődő országnak. De az adósságcsapdába került fejlődő országokat támogatandó további változtatásokat kívánnak tenni a program hatékonyabbá tétele érdekében. Közzétette az 1998–99-es pénzügyi évre vonatkozó jelentését a Nemzetközi Valutaalap. Az áprilisban zárult pénzügyi évben minden eddiginél nagyobb, 30 milliárd dollárt meghaladó összegben nyújtott kölcsönt az IMF. A legnagyobb hitelfelvevők Brazília, Oroszország és Indonézia voltak. Az 1999-es pénzügyi év első négy hónapjában 4 milliárd dollár hitelkihelyezése van az IMF-nek, és további 11 milliárd dollárnyi összegre vállaltak hitelkötelezettséget, de a stabilizálódni látszó nemzetközi pénzügyi helyzetben valószínű, hogy az idei évben jóval kevesebb hiteligényt kell kielégíteni.

Lendületben az infláció

Augusztusban a havi áremelkedés 0,4 százalékos volt az előző hónaphoz képest, az egy évre visszatekintő drágulás pedig 10,9 százalékot tett ki – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából. A kutatók megnyugtatónak tartják a pénzromlás ütemét.

Új lakásépítési koncepció

Nagymértékben megkönnyítené a lakásépítésre és felújításra felvett kölcsönök visszafizetését az új lakáskoncepció. A Gazdasági Minisztérium (GM) által készített tervezet egyik fő célja, hogy a tavaly épített 20 ezer lakás helyett 30-40 ezer épüljön a jövőben. A tervek szerint – január 1-től – új lakáshoz 20-30 százaléknyi önerőből és 70-80 százaléknyi hitelfelvétel révén már hozzá lehetne jutni. A Nyugat-Európában hasonló arányokkal működő rendszert a magas infláció miatt nem tudták eddig hazánkban bevezetni, a jelenlegi tízszázalékos pénzromlás mellett azonban már megoldható. A hatályos szabályozástól eltérően a nem újonnan épült lakások vásárlásakor is igényelhető lenne a támogatás, s ezáltal számos megkezdett, de tőkehiány miatt abbamaradt építkezés befejezésére is sor kerülhetne. A hosszú lejáratú kölcsönöket kedvezményes kamatfeltételekkel nyújtanák a bankok, a háromgyermekes lakásépítésbe kezdő családok esetében pedig még a kamattól is eltekintenének. Az így kieső befizetéseket az állam magára vállalná. Szakértők szerint a kedvező hitelfeltételek segítségével az építési szektorban 60 százalékban jelenlévő feketegazdaság is visszaszoríthatóvá válna. A koncepció – kihasználva a környezet jobb ismeretéből fakadó lehetőségeket – nagyobb szerepet szán az önkormányzatoknak. (K.Zs.)   

KÁVÉSZÜNET

Szappanoperák dömpingje

A világhír? humorista, Ephraim Kishon egyik humoreszkjében a család éppen egy véget nem érő szappanopera-sorozat egyik epizódját nézi. Számukra ilyenkor leáll az élet, és még az sem zavarja őket, hogy lakásukban néhány idegen, sőt még egy betörő is megjelenik.

Hagymafesztivál Makón

Kenyeret és cirkuszt! – hirdették a rómaiak. Hagymát és cirkuszt! – mondják a makóiak. Ezen a szeptemberi hétvégén mindkettőből jutott a makóiaknak.

Családközpontú szegénység

"A társadalom leginkább kiszolgáltatott rétegei a gyermekek és a gyermekes családok, akik a rendszerváltás után tíz évvel még mindig vesztesei a gazdasági folyamatoknak: az elmúlt években elért gazdasági növekedés eredményeiből nem részesülhetnek” – mondta Szili Katalin, az országgyűlés alelnöke, az MSZP nőtagozatának vezetője azon a konferencián, amelyre Keszthelyen került sor szeptember 11-én, a Gyermekek Világnapján.

Häkkinen elfékezte magát

Heinz-Harald Frentzen nyerte a 150. alkalommal megrendezett Monzai Forma–1-es Nagydíjat. A német pilóta ezzel tíz pontra megközelítette a listavezető párost, Eddie Irvine-t (Ferrari) és Mika Häkkinent (McLaren–Mercedes).

Dögunalmas nyitány

Megkezdődött a labdarúgó Bajnokok Ligája. Az 1999/2000-es kiírás nyitánya egy szóval öszszefoglalva: dögunalmas volt. A tizenhat mérkőzésen harminchárom gólt láthatott a nagyérdemű, ami 2,06 gólátlagot jelent, minden második mérkőzés döntetlenre végződött.

A hurrikán elkapta az úszónőt

A Floyd nev? hurrikán meghiúsította az ausztrál távúszónő, Susie Maroney világcsúcskísérletét. A 32 éves sportolónak a nagy vihar miatt féltávnál fel kellett adnia a Jamaica és Kuba közötti 190 kilométeres táv teljesítését, mivel úgy dobálta őt a háborgó tenger, mint egy pingponglabdát. Maroney hétfő reggel vágott neki a félelmetes távnak, amelynek leúszását 30-35 órára tervezte. Az elmúlt évben szerencsésebbnek bizonyult, akkor 38 óra 33 perc alatt úszott 207 kilométert Mexikó és Kuba között. (MTI)

Remélem az antiszemiták nem hagyják Ciprust nyerni

Írásban kért elnézést az Osztrák Labdarúgó Szövetség (ÖFB) vezetőitől Jean Talasnikov, az izraeli válogatott játékosa, aki egy interjú során antiszemitának nevezte az osztrák labdarúgókat és a szövetség vezetőit. "Remélem ezek az antiszemiták nem hagyják Ciprust nyerni csak azért, hogy mi kiessünk" – nyilatkozta Talasnikov az egyik izraeli televíziós csatornának. A játékos arra utalt, hogy a 7. európai selejtezőcsoportban az utolsó forduló előtt Spanyolország első helye már biztos, a második, pótselejtezőt – vagy szerencsés esetben továbbjutást – jelentő pozícióért azonban még Izrael és Ciprus harcol. A ciprusiak Ausztriában, az izraeliek Spanyolországban lépnek pályára október 10-én. "Nyilatkozatomat félreértették, nem akartam megbántani az osztrákokat. Ha valaki megsértődött, attól ezúton szeretnék elnézést kérni" – írta levelében Talasnikov. "Mi lezártnak tekintjük az ügyet, a játékos elnézést kért, így minden rendben van – mondta Wolfgang Gramann, az ÖFB sajtófőnöke. – Izraellel mindig nagyon jó, baráti kapcsolatban voltunk, és ez így lesz a jövőben is." Az izraeli szövetség nem ennyire elnéző a labdarúgóval szemben: Talasnikovot kizárták a válogatottból, és fegyelmi eljárást indítottak ellene, melynek végén akár féléves eltiltást is kaphat. (APA)

Halálos Himalája

Egy dél-koreai alpinista csoport két tagja életét vesztette, egy harmadik pedig megsebesült, amikor kísérletet tettek a Himalája egyik legmagasabb csúcsa, a 8597 méteres Kanchendzönga meghódítására. Az egyik halálos áldozat egy 36 éves profi hegymászó, a másik egy 31 esztendős tévériporter, s akkor lelték halálukat, amikor a lezúduló lavina magával ragadta őket. (MTI)

Pelé kitálalt

Pelé az 1974-es németországi labdarúgó-világbajnokságon azért nem akart részt venni, mert ezzel kívánt tiltakozni az akkori brazil katonai rezsim kegyetlen módszerei ellen. (hetek)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!