hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 10. 02. (III/39) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Londoni Pinochet-végjáték

Egy római katolikus pap már majdnem feladta az utolsó kenetet Augusto Pinochetnek, amikor a tábornok wentworthi kijelölt otthonában, két nappal az ügyében megindult kiadatási tárgyalás előtt összeesett.

Petárdaraktár robbant Mexikóban

A hét elején robbanássorozat, a hét második felében pedig földrengés sújtotta Mexikót. Legalább ötvenhatan meghaltak, és mintegy háromszáz-ötvenen megsebesültek vasárnap a Mexikóvárostól kétszáz kilométerre északkeletre található Celajában, amikor petárdák által kiváltott robbanássorozat rázta meg a település egyik forgalmas részét. A csütörtöki, 7,4-es erősség? földrengés az ország déli részét sújtotta, és a számos sebesült mellett legalább nyolc halálos áldozatot követelt.

Atombaleset Japánban

Radioaktív sugárzás ért japán munkásokat egy uránfeldolgozó üzemben. A három alkalmazottat sugárfertőzés gyanújával szállították kórházba, ketejüket kritikus állapotban. A hatóságok mintegy ötven család kitelepítését rendelték el, és a területet lezárták a közlekedés elől. Hírügynökségi jelentések szerint az üzem környékén a sugárzás mértéke átlagosan tízszerese volt a normális értéknek, de a baleset után négyezerszer magasabb értéket mértek. Néhány órával a baleset után Tokaimura város lakosságát hangszórókon felszólították, hogy maradjanak otthon és csukják be lakásuk ablakai. Lapzártakor érkezett hírek szerint a speciális mentőosztagnak sikerült megakadályoznia a láncreakciót, ám így is hosszabb időbe telhet a kőrnyék sugármentesítése.

Halálos ítélet a gáztámadásért

Halálra ítélték az 1995-ös tokiói gáztámadás egyik végrehajtóját. Az Aum szekta – melynek a merénylet végrehajtói a tagjai voltak – a bírósági döntés előtt egy nappal ígéretet tett nevének megváltoztatására és mindenféle nyilvános tevékenységének felfüggesztésére.

Versenyfutás a jelöltségért

Ki korán kel, aranyat, avagy a jelenleg folyó amerikai választási hadjárat keretében szavazatot nyer. A vetélkedők nem is késlekednek, hiszen már hónapok óta folyik a harc mind a demokrata, mind a republikánus politikusok között pártjuk elnökjelöltségének elnyeréséért. Vannak viszont, akik már ki is szálltak: Dan Qualye, Bush egykori alelnöke a héten bejelentette, hogy nem kampányol tovább.

Vallási tisztogatás Indiában

A Human Rights Watch nev? emberi jogi szervezet éves beszámolójában kifogásolta, hogy az indiai kormány nemcsak, hogy semmit sem tesz az emberi jogok megsértése ellen, hanem védelmet is nyújt az elkövetőknek, s a különböző közösségek közti feszültségeket saját politikai céljaira használja fel.

Slota ismét megbukott

A szlovák parlament titkos szavazással leváltotta Ján Slotát, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) magyarellenes kirohanásiról ismert elnökét a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottság éléről. Slota néhány nap leforgása alatt kétszer bukott meg: a múlt hét végén, pártja tisztújító közgyűlésén nagy szavazattöbbséggel távolították őt el az SNS éléről. A politikus nem volt hajlandó elfogadni a döntést, és áramtalanította a tanácstermet. Az így megszakított közgyűlés kényszerűen kivonuló résztvevői az utcán ismét a pártelnök távozására szavaztak.

Nyitott nap a Stasi-ban

Érdeklődők nézik a darabokra tépett iratokat tartalmazó zsákokat az egykori kelet-német titkosszolgálat, a Stasi berlini raktárában a német újraegyesítés óta második alkalommal rendezett nyitott napon. A Stasi alkalmazottjai szinte minden dokumentumot megsemmisítettek, mielőtt emberjogi aktivisták megszállták a szervezet központi épületét 1990 januárjában. Később, 1995-től harminc, erre felhatalmazott ügynök összeillesztette 165 zsák tartalmát, de további mintegy 13 ezer zsák még érintetlen.     Fotó: MTI

Belföld

Csurka vádol, a demokratikus ellenzék cáfol

Csurka Istvánnak, a Magyar Igazság és Élet Pártja elnökének sikerült az, ami az elmúlt években senkinek: újra összehozta a demokratikus ellenzék színe-javát. Eörsi István, Fridli Judit, Halda Alíz, Haraszti Miklós, Hodosán Róza, Kenedi János, Kis János, Konrád György, Kozák Gyula, Kőszeg Ferenc, Litván György, Magyar Bálint, Mécs Imre, Nagy Bálint, Pető Iván, Petri György, Rajk László, Sulyok Miklós, Szabó Miklós, Szalai Pál, Szent-Iványi István, Szilágyi Sándor és Tamás Gáspár Miklós nyilatkozatban utasították vissza az egykori drámaíró politikai akcióját.

Orbán és az ÉS

Orbán Viktor miniszterelnök álláspontja szerint a családja bányavállalkozásaival összefüggő támadások nem személye, hanem kormánya ellen irányulnak. A kormányfő a Magyar Rádiónak adott szokásos szerda reggeli interjújában kifejtette: korábban azt gondolta, nem dolga, hogy miniszterelnökként valótlan állításokra reagáljon, ha viszont nem védi meg magát, akkor senki sem fogja megvédeni, így a bírósághoz kell fordulnia elégtételért. "1993-as ügyeket vesznek elő akkor, amikor 1994 és 98 között a mostani ellenzék volt kormányon, tehát bármilyen – APEH, ügyészségi, rendőrségi, bírósági – vizsgálatot lefolytathattak volna" – közölte. Mint ismeretes, az Élet és Irodalom a közelmúltban arról írt, hogy Simicska Lajos és a jelenlegi titkosszolgálati tárca nélküli miniszter testvérének, Kövér Szilárdnak a nevével fémjelzett cégek a kilencvenes évek elején főszerepet játszottak az Orbán-család vállalkozásainak sikeressé tételében. Méghozzá ehhez a forrást az MDF–Fidesz székház eladásából a pártkaszszába befolyt pénz szolgáltatta. Horváth László, a Fidesz pártigazgatója pártja képviseletében már kért helyreigazítást az ÉS-től, mivel szerintük a cikk megalapozatlan, rágalmazó állításokat tartalmaz. Szeptember 14-én Orbán Viktor és kilenc vezető fideszes politikus aláírásával helyreigazítási kérelmet kapott a szerkesztőség. A helyreigazítás szövegét a következőképpen fogalmazták meg az azt kérők: "Cikkünkben valótlanul híreszteltük, hogy a Fidesz jelenlegi vezetőinek anyagi jólétét a székházból származó pénzek alapozták meg." Az Élet és Irodalom egyébként továbbra is fenntartja állításait, mondván: érdemi cáfolat nem érkezett cikkükre. A Fidesz-kérelmek közlését cégbírósági adatok bemutatásával egyidejűleg tették meg. (Hetek)

A koalíció keskeny ösvénye

Baráti, felettébb szívélyes légkörben és egyetértésben zajlott az Eckhardt Tibor Politikai Akadémia csütörtöki rendezvénye, melyen Orbán Viktor miniszterelnök tartott előadást a koalíció eddigi teljesítményéről, valamint a következő évszázad Magyarországáról. Az "Isten, haza, család" kisgazda jelszavakra felépített beszéd központi üzenete szerint a más pártokkal történő koalíciókötés terve "országrontó délibáb". Az agrártárca eddig teljesíthetetlennek minősített 413 milliárd forintos igényét sem Orbán Viktor, sem Torgyán József nem hozta szóba, ugyanakkor mindketten hitet tettek a koalíció mellett.

Lex Molnár készül

"A vallásszabadságról szóló törvény módosítására már több kísérlet történt, ez idáig sikertelenül" – állította parlamenti interpellációjában Molnár Róbert 27 éves kisgazda képviselő. Molnár nem ért egyet a Semjén Zsolt helyettes egyházügyi államtitkár által javasolt korlátozásokkal (tízezer fős létszám vagy száz éves honosság), mivel szerinte azok nem érintenék a Hit Gyülekezetét. Az érintett felekezet szóvivője, Tóth Géza szerint a kormánypárti politikusok előre kidolgozott, a Horthy-rendszerre jellemző forgatókönyv alapján igyekeznek lejáratni a gyülekezetet. A Hit Gyülekezete szerint ezzel a történelmi egyházak egyeduralmának visszaállítását, a kisegyházak társadalmi befolyásának korlátozását szeretnék elérni.

Az FBI és a CIA igazgatója Budapesten

Budapestre látogatott egymástól függetlenül szerdán Louis Freeh, az amerikai Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) igazgatója és George Tenet, az Egyesült Államok Központi Hírszerző Hivatalának (CIA) igazgatója. Göncz Árpád köztársasági elnök mellett fogadta őket Orbán Viktor miniszterelnök is. Kövér László, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a CIA, Pintér Sándor belügyminiszter az FBI igazgatójával tárgyalt, akivel nemzetközi megállapodást írtak alá az autólopások ellen.

Vizuális Biblia Magyarországon

Hétfői sajtótájékoztatóján mutatta be a hatvanhat részesre tervezett Vizuális Biblia most elkészült két magyar nyelv? epizódját a Nemzetközi Vizuális Bibliatársulat, az egyesült államokbeli Good News Network (GNN), valamint a Magyar Bibliatársulat (MB). A kiadásban együttműködő szervezetek értetlenkedve fogadták a katolikus és a református egyház médiaügyekért felelős püspökeinek közös nyilatkozatban történő elhatárolódását.

Aradi-ügy: titkosított adatok

Aradi Csaba, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója csütörtöki meghallgatásával lezárult az ügyében folyó fegyelmi vizsgálat egyik utolsó szakasza – jelentette be Medgyesy Balázs, a Környezetvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára. A közlemény szerint a vizsgálóbiztos a teljes iratanyag figyelembevételével összeállítja a végleges dokumentációt, és záros határidőn belül hivatalosan eljuttatja azt a fegyelmi tanács elnökének. A testület ezt követően nyolc napon belül ül össze és hozza meg határozatát.

Hit és értékek

Egyházi élet a pártállamban

A közeljövőben dokumentumgyűjtemény jelenik meg a húszéves fennállását ünneplő Hit Gyülekezetéről. Lapunk mostani és jövő heti számában részleteket közlünk a korabeli levelezésekre, újságcikkekre és interjúkra épülő összeállításból. Az alábbiakban az 1979-től 1989-ig tartó korszakból idézünk.

HÁTTÉR

Kínai kommunisták jubileuma

Kína központi hatóságai október elsejétől óriási ünnepségsorozat keretében kívánnak megemlékezni az 50 éves kínai kommunizmusról. Az állami propaganda "szelektív emlékezetének" köszönhetően Mao Ce-tungot egy időre törlik a kínai történelemből.

A bűnös tartomány

"Meg fogjuk semmisíteni a terroristákat mindenütt, ahol csak felfedezzük őket" – Vlagyimir Putyin kormányfő tett ilyen kemény kijelentést a múlt héten. Ez nem volt puszta fenyegetőzés: megkezdődött az orosz szárazföldi támadás Csecsenföld ellen.

Épül az új globális pénzügyi rendszer

"Tűrhetetlen a nyomor mértéke, ezért cselekvő fellépésre van szükség" – jelentette ki Michel Camdessus, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója(IMF) azon a közgyűlésen, ahol a világ vezető pénzintézeteinek és szervezeteinek vezetői gyűltek össze. A világ pénzügyi irányítói egyezségre jutottak abban, hogy az eddigi gazdasági válságokból okulva új globális pénzügyi rendszert kell kialakítani.

A Nyugat cserbenhagyta Koszovót

Humanitárius katasztrófával indokolta a Nyugat a balkáni háborút, melynek során számos ígéretet tett, ám most, a béke idején egyre halogatja a gyors és határozott lépések megtételét a lepusztult balkáni térség helyreállításában. Az elvárásokhoz képest alig áramlik pénz a régióba, s a szándékosan késleltetett helyreállítás közepette Koszovóban százezrek maradnak szállás nélkül a télen, míg tömegeket fenyeget nyomor és éhínség Szerbiában. Nem kérdéses, hogy a lassított munka mögött politikai érdekek húzódnak.

Etikus-e a dohányreklám

A reklám a gazdaság egyik olyan ágazata, amely nélkül a fogyasztói társadalom elképzelhetetlen, ezért együtt kell vele élni, és a piaci szereplőknek költeniük kell rá, akár tetszik akár nem. A fő kérdés azonban a reklám- és az önszabályozás, avagy: mely reklámok etikusak és melyek nem. Ebben a kérdésben komoly ellentétek merülnek fel a gazdaság és a társadalom különböző szereplői között – derült ki a II. Nemzetközi Reklámkonferencián, melyet az Európai Unióhoz történő csatlakozás jegyében tartottak a héten.

Alultervezett a költségvetés

"A kormány harapófogóba került. Egyrészt saját ígéretei – 7 százalékos gazdasági növekedés –, másrészt a valóság adta lehetőségek közé szorult. A 2000. év az utolsó alkalom, amelyben még megszorításokat, átszervezéseket végezhet a kormány, mivel 2001 már a választások előtti év, aminek költségvetését és a nép közhangulatát nem terhelheti "Bokros-csomagokkal" – nyilatkozta lapunknak a most benyújtott költségvetési tervezetről Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Rt. kutatásvezetője.

Biztató GDP

A várakozásoknak megfelelően alakult a második negyedévi GDP, mivel összehasonlító áron 3,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék. Az első negyedévben látványosan megtorpant a gazdasági növekedés. Ekkor a bruttó hazai termék "csupán" 3,3 százalékkal volt több az előző év azonos időszakához képest. Egy évvel korábban a GDP 5,1 százalékkal növekedett. A gazdaságkutatók véleménye megoszlik az egész éves GDP-vel kapcsolatban: nem tartják valószínűnek, hogy eléri a kormány által tervezett 4 százalékot. A gazdaság stabilizálódott az év első félévében, amikor is 3,6 százalékos növekedést produkált az előző év hasonló időszakához képest. A növekedés megtorpanását az ipari termelés szolid, csupán 6,6 százalékos növekedése és a mezőgazdaság 16 százalékos teljesítménycsökkenése is mutatja. A nettó keresetek viszont 12,6 százalékkal nőttek az első félévben az egy évvel korábbihoz képest, s ez a 9,4 százalékos infláció mellett 2,9 százalékos reálkereset-növekedést jelent. A külkereskedelmi hiány növekedése lefékeződött a második félév végére. A folyó fizetési mérleg hiánya – amely 282 millió dollárral több volt, mint egy évvel korábban – szintén lassult júliusban.

Harminc év múlva a monarchia szintjén

Magyarország két lehetőséget rejtő útelágazáshoz érkezett. Vagy sikerül ledolgozni azt a 20-30 éves lemaradást, ami a fejlett országoktól elválaszt minket, vagy ha nem, megmarad, sőt tovább nő ez a különbség. Több évtized szükséges ugyanis ahhoz, hogy elérjük azt a gazdasági fejlettségi szintet, amit a monarchia idején birtokoltunk, ekkor ugyanis az osztrák gazdaság hetvenöt százalékának megfelelő fejlettségi szinten volt a gazdaság – hangzott el az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet tájékoztatóján.

KÁVÉSZÜNET

Mama, találj ki nekem epret

Úgy tűnik, Magyarországon egyedülálló annak a kisfiúnak az esete, aki fruktóz intoleranciában szenved. Ez azt jelenti, hogy ha gyümölcscukor vagy répacukor (fruktóz, szaharóz) kerül a szervezetébe, akkor eszméletét veszti, rosszabb esetben meghalhat. Eddig két ízben etettek vele véletlenül gyümölcscukrot tartalmazó élelmiszert, de mindkét esetben túlélte – orvosi csoda, hogy megmaradt. A hétéves Szabó Márk Komlón él a nagyszüleivel. Édesanyját korán, egy éves korában elvesztette. Az alábbi beszélgetés a nagymamával készült.

Design: élőlény, tárgy vagy fogalom

Szlengként sokszor találkoztunk már vele: valaki "megdizájnol" valamit. Divatos, fellengzűs szó. De vajon mit is jelent tulajdonképpen?

Új idény, új szabályok

Új szabályokkal és új csapattal rajtol magyar idő szerint szombat hajnalban az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) 83. idénye.

Becsületmentő MTK

A labdarúgó UEFA-kupa első fordulója után egy magyar csapatnak szurkolhatunk a további küzdelmekben. A Debrecen a Vfl Wolfburg, az FTC a Teplice ellen vérzett el, míg az MTK legyőzte a török sztárklub, a Fenerbahce csapatát. Jó hír, hogy valamennyi csapatunk tisztes eredményt ért el, elkerülve a kiütéses vereségeket.

Veretlen a Hertha

A forduló egyik meglepetése volt, hogy újabb pontot szerzett, s továbbra is őrzi veretlenségét és első helyét a Bajnokok Ligája (BL) H-csoportjában Király Gábor és Dárdai Pál csapata, a berlini Hertha, amely 1–1-et ért el az esélyesebb AC Milan otthonában.

Profi pénz az amatőröknek

Marie-George Buffet francia sportminiszter asszony döntése értelmében az első osztályú bajnoki labdarúgó-mérkőzések televíziós közvetítéseiből származó bevételek után a kluboknak öt százalék adót kell fizetniük. Az összeget az amatőr labdarúgó-egyesületek támogatására fordítják. A sportminiszter asszony 45-53 millió márka közötti összegre számít. "Az amatőrök és a profik egymásra vannak utalva. A profik abból tudnak meggazdagodni, hogy alsóbb osztályokból olcsón szerződtetnek tehetségeket, akiket drágán eladnak – mondta a sportminiszter. – Az amatőr klubok azonban pénz nélkül megszűnnének. Ez ilyen egyszerű." Az első osztály bajnoki találkozóinak közvetítési jogait 2004-ig adták el. A jogdíjakból származó bevételekből évente 500 millió márkát osztanak szét az egyesületek között. (dpa)

Lányok a szorítóban

Édesapja nyomdokaiba lépett Leila Ali, Muhammad Ali nehézsúlyú profi bokszvilágbajnok lánya, aki úgy határozott, hogy belőle is hivatásos ökölvívó lesz. A 21 éves hölgy október 8-án lép először ringbe a New York állambeli Veronában honfitársnője, April Fowler ellen. "Sokan nem hittek abban, hogy képes leszek bokszolni – mondta Ali második házasságából született lánya. – Én viszont szeretném bebizonyítani, már csak az édesapám miatt is, hogy jó ökölvívó vagyok. Édesapám egyébként mindenben támogat, még taktikai tanácsokkal is ellát." Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy a bokszlegenda a helyszínen kíséri-e figyelemmel leánya összecsapását. Leila heti hat napot edz Dub Huntley vezetőedző irányításával, emellett barátja, a kétszeres középsúlyú világbajnok, Johnny McClain is segíti. (MTI)

Vízilabda Világkupa: Magyarország Jugoszlávia 11:3

Fölényes győzelmet aratott a magyar válogatott Jugoszlávia ellen Sydneyben, a Világ-kupa második fordulójában. A magyar gólokat Kásás, Fodor, Biros (2 gól); valamint Varga, Vári, Kiss, Tóth, Molnár (1 gól) szerezték. Csoportunk másik mérkőzésén Olaszország 6:5 arányban legyőzte Görögországot. Az A csoportban jelenleg 4 ponttal Olaszország áll az élen, a magyar válogatott két ponttal a második. A B csoportban Oroszország–Spanyolország 9:8, Egyesült Államok–Ausztrália 6:4. (Index)

A zene emlékhelyei

Kocsis Katalin a nagykanizsai városi könyvtár zenei könyvtárosa. A kanizsaiak azonban nemcsak innen ismerik: a nyolcvanas évek végétől 1996-ig rengeteg televíziós és rádiós zenei témájú műveltségi versenyen vett részt, amelyeknek zömét meg is nyerte. Kulturális területen végzett munkájáért tavaly januárban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét vehette át Göncz Árpádtól, áprilisban pedig Nagykanizsa városa jutalmazta Pro Urbe díjjal.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!