hetilap

Hetek hetilap vásárlás

1999. 12. 04. (III/48) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Külpolitikából elégtelen

November elején olyan hírek láttak napvilágot, hogy a George W. Bush-kampány berkein belül komoly aggodalmat okoz John McCain arizonai szenátor felzárkózása a republikánus éllovashoz. Sőt, hallatszottak olyan vélemények is, hogy esetleg legyőzi Busht a New Hampshire-i előválasztáson, amelyet ez alkalommal korábban, február elsején tartanak. Bush előnye ugyanis 35 pontról 12-re esett. Judd Gregg New Hampshire-i szenátor kijelentette: "Őszintén szólva nem hittem volna, hogy ilyen gyorsan leszűkül az arány." McCain végeredményben irigylésre méltó helyzetben van, mivel kicsiny, de jelentős államában a választók szeretik megjutalmazni az ellenzékieket és megbüntetni az éllovasokat. Az érem másik oldala, hogy senki sem számított a jelöltek ilyen nagy számban történő kilépésére a versenyből, ami inkább McCaint segítette, mint Busht. "Komoly lehetőség van arra, hogy McCain megelőzi Busht, és olyan felfordulást kelt, ami megrázkódtatja a republikánus vezető köröket" – mondotta Dave Carney, a jelenleg független, veterán republikánus kampányszakértő.

Életjelek a Marson

December első hétvégéjén két kutatószonda fog 11 hónapos utazás után becsapódni a Mars felszínébe, hogy megbizonyosodjon afelől, vajon tényleg van-e a felszín alatt jéggé fagyott víz. A víz jelenléte további kutatásoknak adhat lökést, hiszen a végső cél annak megállapítása, hogy létezett-e valaha élet a Marson.

A feladók ismeretlenek

Helmut Kohl korábbi német kancellár beismerte, hogy pártelnöksége idején a CDU titkos számlákat tartott fenn. Magára vállalta a politikai felelősséget, ha hibákat követett el, vagy ha megsértette a párttörvényt. A CDU rendkívüli elnökségi ülésén Kohlnak azután kellett megtörnie a hallgatását, hogy a sajtóban megszellőztetett titkos számlák létét egy korábbi főtitkár, Heiner Geissler is megerősítette.              Fotó: MTI

Fegyvermustra fenntartásokkal

Li Peng, a kínai parlament, az Országos Népi Gyűlés elnöke hatnapos látogatásra Izraelbe érkezett. Li a legmagasabb rangú kínai diplomata, aki a diplomáciai kapcsolatok 1992-ben történt felvétele óta Izraelbe látogatott. A tárgyalásokat egy kissé beárnyékolta, hogy Lit megelőzte a Dalai Láma, aki egy vallásközi fórum vendégeként érkezett Jeruzsálembe, és – az előzetes kínai tiltakozások ellenére – megbeszéléseket folytatott Avraham Burggal, a knesszet elnökével és Jossi Sarid oktatási miniszterrel.

Moszkvai olvadás

Régóta várták már a magyar külügyminiszter moszkvai útját. "Örömmel vettük, hogy a találkozó létrejött, és egészében sikeresnek nevezhető. Az elhidegülés, amely az utolsó időszakban jelentkezett a két ország kapcsolatában, immár a múlté" – mondta a magyarországi orosz nagykövetség egy felelős munkatársa, utalva a Moszkva és Budapest kapcsolatában idén beállott mélypontra.

Halálba toloncolt menekült

November elején a Neue Kronenzeitung azt írta címlapján: "A bírósági szakvélemény felmenti a rendőröket a felelősség alól: Omofuma nem fulladt meg". Az idén májusban kitoloncolt 25 éves nigériai Marcus Omofuma meghalt, de a legolvasottabb osztrák lap már a vizsgálat lezárulta előtt felmentette azt a három rendőrt, aki május elsején Omofumát a Balkán Air bolgár légitársaság Szófia felé tartó gépén kísérte. A kiutasított nigériai holtan ért Szófiába. Mivel kiabálni próbált halálfélelmében, a rendőrök a száját, majd később az orrát is ragasztószalaggal tapasztották be. Az egymásnak ellentmondó szakértői vélemények még vizsgálatra várnak.

Belföld

Vannak összefonódások a politika és az alvilág között

Interjú Pallag László kisgazda politikussal, az olajügyek és az esetleges korrupciós ügyek feltárására alakuló országgyűlési vizsgáló bizottság "leendő" elnökével.

Hogyan tovább, SZDSZ

Eredményezhet-e változást az SZDSZ másfél éve tartó "vesszőfutásában" a múlt heti tisztújító kongresszus? Az "elvi" vagy a "gyakorlati" liberalizmus erőteljesebb képviselete hozhat jobb eredményt a párt megítélésében? Egyáltalán, melyek e két irányzat legfőbb jellemzői, kik a képviselői? Ezekre a kérdésekre kerestünk választ szabaddemokrata politikusoknál.

Antall utca tervei

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere mellett szocialista politikusok is támogatják, hogy Antall József néhai miniszterelnökről utcát vagy teret nevezzenek el. A XV. kerületi önkormányzat MSZP-frakciója szerint erre alkalmas lenne a kerületi Pestújhelyi tér, ugyanis a néhai miniszterelnök családja mintegy 90 évvel ezelőtt költözött az akkor Széchenyi-telepnek nevezett környékre. Itt élt idősebb Antall József, aki 1939-ben belügyminisztériumi tisztviselőként a menekültügyeket intézve segítette sok magyar zsidó elmenekülését a holocaust pusztítása elől. Herényi Károly, az MDF országgyűlési képviselője, a kezdeményezés egyik szorgalmazója a Heteknek elmondta: konkrét előterjesztés még nem történt, hanem keresik a konkrét megoldás módját és lehetőségét. Herényi szerint nem kétséges senki előtt, hogy a néhai miniszterelnök úrról el lehet és el is kell nevezni utcát. A névadás kapcsán feltett kérdésünkre, hogy tudniillik a mai kormányzati stílus mennyiben hasonlít az Antall József nevével fémjelzettre, Herényi kifejtette: nem lehet összehasonlítani a két kormány stílusát, mivel egészen más történelmi helyzet volt akkor, mint most. Ráadásul a stílus a vezető személyiségének a kérdése is, ezért ezt nem célszer? összevetni.

A szocialisták megosztási kísérletnek tekintik

Demeter Ervin, MDF-es képviselő, a titkosszolgálatokért felelős miniszter politikai államtitkára a napokban kijelentette: egy MSZP-s honatya azért kereste fel őt tavaly, hogy adjon számára Kiss Péterrel – egykori munkaügyi miniszterrel – kapcsolatos terhelő bizonyítékot. Mind a sajtóban, mind a képviselők között valakik elterjesztették, hogy Vancsik Zoltán MSZP-frakcióigazgatóról, a nemzetbiztonsági bizottság tagjáról, Orbán Viktor tavaly augusztusi megfigyelésről szóló kijelentéseit legvehemensebben támadó politikusról van szó. Ráadásul az is megjelent, hogy Kövér László titkosszolgálati miniszter "informális úton" tájékoztatta a szocialista vezetőket a pártjukon belüli megfigyelési kérelemről. Az MSZP vezetése semmiféle miniszteri tájékoztatásra nem emlékszik. Lapunk kérdésére Vancsik Zoltán úgy nyilatkozott, hogy szerinte az ügy "zavarkeltés az MSZP-n belül", melynek célja, hogy "dramatizálni lehessen a belpolitikát, hogy mással foglalkozzunk". Mint mondja: "A játék arra megy ki, hogy egymást együk meg, mint ahogy ők tették, semmi másra." Demeter, aki Vancsiknak adott parlamenti válaszába fonta a képviselőtársát terhelő információkat, kitart amellett, hogy állítása igaz és minisztere is korrektül tájékoztatott. Jánosi György, az MSZP korábbi alelnöke úgy értékelte az esetet a Magyar Hírlapban, hogy a miniszterelnök által felröppentett megfigyelési ügyben a Fidesz vereséget szenvedett, ezért aztán kénytelen azt a látszatot kelteni, hogy ilyen botrány nemcsak a kormány háza táján lelhető fel, hanem – íme a példa – más pártoknál is. Az MSZP-n belül még fontolgatják, bíróságra vigyék-e az ügyet.

MSZP Fidesz párharc várható

Novemberben tovább nőtt az MSZP előnye a Fidesszel szemben – derül ki a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokból. A felmérések szerint a változás oka a vezető kormánypárt népszerűségének folyamatos csökkenése, és a szocialisták támogatottságának stagnálása.

Kötelező millenniumi népszámlálás

"Akár ötvenezer forintra is büntethető lesz az a személy, aki a 2001. évi népszámláláson nem hajlandó majd adatait közölni az őt felkereső kérdezőbiztossal" – hangzott el a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) sajtótájékoztatóján. Dr. Vukovich Gabriella elnökhelyettes ismertetőjében kifejtette: az összeírás elsődleges célja nem a népesség számának meghatározása, hanem a társadalom struktúrájának, rétegződésének feltérképezése. A kérdések így többek között családi állapotra, iskolai végzettségre, a háztartások megélhetési forrásaira vonatkoznak. Vannak olyan, úgynevezett "kényes" kérdések is, amelyekre nem kötelező a válaszadás, ezek közé tartozik többek között a vallási hovatartozást firtató is, amely talán a kérdőív legvitatottabb részének mondható. A tervezett ív a kérdés mellett öt történelminek aposztrofált egyházat tüntet fel név szerint, ezen kívül választható az "egyéb", a "nem tartozik egyházhoz, felekezethez", illetve a "nem kíván válaszolni" kategória. Az "egyéb" kategóriába elég lesz csak a megfelelő számot beírni, a hozzá tartozó kódjegyzék alapján ugyanis a feldolgozás során visszakeresik a kódhoz tartozó felekezetet. A KSH igéri hogy a próbanépszámlálásnál a kódolásban történt hibákat kijavítják. (S. I.)

Pályázat

A H&H Projects Kft. pályázatot hirdet a Bp. X. kerület, Gyömrői úti Hit Csarnokban 1999. december 15-én és 17-től 20-ig megrendezésre kerülő KARÁCSONYI VÁSÁR elárusító helyeire.

Hit és értékek

Pápák és zsarnokok

A konkordátum magyarul egyezményt jelent. A szó a latin concordia kifejezésből származik, amely szó szerint "szívbéli összhangot, egyetértést" jelent. Így nevezik azokat a megállapodásokat, amelyek két (vagy több) fél egyetértése alapján köttetnek, elvben valamennyi fél érdekeinek messzemenő figyelembevételével. "Ellentmondásos konkordátumok" (Controversial concordates) címen idén jelent meg az Amerikai Katolikus Egyetem kiadásában egy érdekes tanulmánykötet, amelyben neves történészek vizsgálják meg három – mindmáig felettébb vitatott – vatikáni konkordátum létrejöttének körülményeit, előtörténetét és utóhatásait. A Napóleonnal 1801-ben megkötött konkordátumot William Roberts, a Fairleigh Dickinson University oktatója vette elemzés alá; Frank J. Coppa, a St. John\'s University tanára a Mussolinivel 1929-ben létrehozott egyezményt vizsgálta meg, míg Joseph Biesinger, az Eastern Kentucky University professzora a Hitlerrel 1933-ban kötött vatikáni szerződés történetét foglalta össze.

HÁTTÉR

Évezredek mérlege

Wisinger István, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke

Kőkemény diktátor vagyok

Fischer Iván • 1951-ben született Budapesten, zenész családban • A Bécsi Zeneakadémián szerzett karmesteri diplomát • Nemzetközi karrierje a Rupert Alapítvány és a BBC 1976-os londoni karmesterversenyén nyert első díjjal indult • 1975 óta koncertezik, és rendszeresen vezényli a világ vezető zenekarait • 1983-ban mutatkozik be az USA-ban, a Los Angeles-i Filharmonikusok élén • 1983-ban Kocsis Zoltánnal megalapítja a Budapesti Fesztiválzenekart, amelynek zeneigazgatója • 1996-tól a Philips Classics exkluzív művésze • 1998 decemberében a Magyar Köztársaság elnökének kitüntetését vehette át "a Budapesti Fesztiválzenekar megalakításáért és a nemzetközi zenei élet meghatározó együttesévé történt fejlesztéséért"

Seattle-i csata

Szó szerint ostromállapotot hozott létre az az 50 ezres tömeg, amely a hippikorszakot felidéző demonstrációt, zavargást okozott az USA tizedik legnagyobb városában, Seattle-ben, ahová a világ vezető gazdasági miniszterei azért gyűltek öszsze, hogy lerakják a következő évezred kereskedelmi útjának alapjait. Sem a kereskedelmi Világszervezet (WTO) eddigi ülésein, sem az utóbbi négy évtizedben nem volt arra példa, hogy gumilövedékek, könnygázgránátok, különleges alakulatok bevetésével, kijárási tilalom bevezetésével védekezzen az amerikai hatóság a rendbontók ellen. A sajtó "seattle-i csatának" nevezte el az eseményeket. A nehezen előkészített és viharossá vált találkozó sikeres kimenetelét azonban nemcsak a lázongók hiúsíthatják meg, hanem a felek ellenérdekeltsége és makacssága is.

Miért esik az euró

Nem ünnepelhetnek felszabadultan az euró atyjai a "bébi valuta" egyéves születésnapja közeledtével, hiszen külön erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az euró mélyrepülése végre megálljon. A hátralevő két évben – ameddig az euró csak fiktív pénz – fontos, hogy stabilizálódjon és bizonyítsa az életképességét. Az új valuta az év vége felé minden várakozáson aluli "rekordmélységbe" zuhant: manapság egy euró 1,0038 USD, tehát gyakorlatilag egy hajszál választja el attól, hogy a dollár névértéke alá essen.

Lassan emelkedhet csak az életszínvonal

Nem várható lényeges változás vagy áttörés a bérek növekedése tekintetében. A hivatalos retorika a következő években is az eddigi 3-4 százalékos reálbér-növekedést, azaz igen szolíd életszínvonal-emelkedést tart megvalósíthatónak, s ebben nem ad megoldást a majdani uniós csatlakozás sem. Az EU átlagát optimista számítások szerint is csak 20 év múlva közelíthetjük meg. Kitörés tehát csak egyéni szinten képzelhető el.

Szuperfelügyelet kormányfői kontrollal

Az Európai Unióhoz hasonlóan összevont pénzügyi felügyelettel hatékonyabbá válna a magyar pénz- és tőkepiac felügyelete – hangsúlyozta Járai Zsigmond pénzügyminiszter az Országgyűlésben a témáról szóló törvényjavaslat ismertetésekor. Mivel hazánkban is egész vállalatcsoportok jönnek létre, és emiatt bankok, befektetési társaságok, nyugdíjpénztárak és biztosítók tevékenysége is szorosabban összekapcsolódik, szükséges, hogy az ellenőrzésüket is az új, integrált felügyelet, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet lássa el – érvelt a miniszter. Az integrált felügyelet – éves beszámolási kötelezettséggel – a pénzügyminiszter ellenőrzése alá tartozna, ő gyakorolná a munkáltatói jogokat is. Az ellenzék élesen bírálta, hogy a szervezet vezetőit a kormányfő nevezné ki és hívná vissza, nem kizárólag szakmai okokra hivatkozva. Járai a szakmai függetlenség zálogaként értékelte, hogy a felügyelet határozatai csak a bíróságon támadhatók meg, azok ellen a pénzügyminiszternél nem kérhető jogorvoslat. Járai Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az idei GDP-növekedés eléri a négy százalékot, s a gazdaság teljesítőképességét az orosz válság sem tudta jelentősen befolyásolni. A jövő évi kilátások szerinte még kedvezőbbek, mivel a magyar gazdasági mutatókat az Európai Unió eredményei komolyan befolyásolják, így gyorsabb növekedés várható 2000-ben, mint az idén. Fontosnak tartotta, hogy a parlamenti vita során igazából senki sem kérdőjelezte meg az optimista előrejelzéseket. (MTI)

Szárnyaló kispapírok

Az amerikai részvénypiacokon kisebb korrekció következett be a héten: a Dow Jones értéke gyakorlatilag nem változott. A további kamatemelési félelmeket jelzi, hogy a harmincéves kamatok további 0,1 százalékkal emelkedtek, s újra elérték a 6,3 százalékot. Az európai tőzsdéken kismértékben csökkentek az árak. A BUX értéke meglehetősen eseménytelen hét és szűk sávban mocorgás után a csütörtöki felpezsdülésnek köszönhetően az előző heti záróértékéhez képest közel három százalékkal emelkedett.

Kezdődik a karácsonyi bazár

Elkezdődött a "karácsony hava", amikor egyéni büdzséjébe a gyermekektől a nagymamákig mindenki bekalkulálja az ajándékozást. A statisztikák szerint minden évben kiugróan sokat költünk decemberben, a kereskedőknek ugyanakkor Kánaán ez az időszak, hiszen ilyenkor gyakran akkora bevételre tehetnek szert, mint egész évben. Az üzletek már hónapokkal ezelőtt felkészültek a téli rohamra, akciókkal, engedményekkel próbálnak hatni a vásárlókra. Választék tehát bőven van, már csak vevő kell.

Vigyázat Netféreg

Nem influenza, hanem e-mail vírus az, ami tucatnyi amerikai céget megfertőzött és Magyarországon is egyre terjed, a neve Worm (féreg). Nem tudni, hogy a banki szférán kívül mennyi gépet fertőzött meg, a vírusírtókat készítő Network Associates 15 vállalati ügyfél bejelentéséről számolt be.

KÁVÉSZÜNET

Hogyan lehetünk tökéletesedő anyák

Mottó: "Minden anya lelke mélyén rejtőzik egy hétköznapi emberi lény; hiszen nem létezik szentipar, mely kiegyensúlyozott, önfeláldozó madonnákat gyártana sorozatban. Minden gondtalan, kalandvágyó, önző, hétköznapi lány feje fölött ott lebeg az anyaság "fenyegető" glóriája. Az átalakulás pedig, miközben az egészségesen önző felnőttből előbújik a valóban önzetlen anya, fájdalmas lehet: körülbelül olyan, mintha a pillangó próbálna visszabújni a gubóba…" (Libby Purves: Hogyan ne legyünk tökéletes anyák?)

Nem csökken az AIDS-betegek száma

1977-ben egy dán orvosnő munkát vállalt Afrikában. Bejárta Ghánát, Nigériát, Szenegált és az Elefántcsontpartot. Egész afrikai tartózkodása alatt megmagyarázhatatlan eredet? hasmenés gyötörte, nyirokcsomói megduzzadtak. Állandóan ólmos fáradtságot érzett, és súlyos légzési bántalmakban szenvedett.

Steve Yzerman jelentős mérföldkövei

Olli Jokinen, a New York Islanders játékosa szabálytalanul szereli Landon Wilsont, a Boston Bruins játékosát az észak-amerikai profi jégkorongliga 1999. november 28-i mérkőzésén Bostonban    Fotó: MTI

Negyedik trófeáját nyerte idén a Manchester United

Faustino Asprilla, a brazil Palmeiras csatára (20) szerelni próbálja Gary Neville-t, az angol Manchester United védőjét az interkontinentális labdarúgó Klub Világkupáért játszott mérkőzésen Tokióban 1999. november 30-án. Az angol bajnok 1–0-ra győzött. A MU az európai Bajnokok Ligájának, a Palmeiras a dél-amerikai Libertadores-kupának a címvédője    Fotó: MTI

A Knicks a legértékesebb csapat

Az amerikai Forbes magazin számításai szerint a New York Knicks a legértékesebb az NBA csapatai között. A tekintélyes gazdasági lap legutóbbi számában közölt pénzügyi felmérés szerint a Knicks, amely a legutóbbi idényben 93 millió dolláros bevétel után 4 milliós nyereséget könyvelt el 334 millió dollárt ér. A sorban a második a 307 millió dolláros Chicago Bulls, Dávid Kornél csapata, amely 67 milliós bevétellel és 20,4 milliós nyereséggel zárta a legutóbbi évadot, majd a 282 milliót kóstáló Los Angeles Lakers és a 257 milliós Portland TrailBlazers következik. A lista végén a Millwaukee Bucks (111 millió) és a Los Angeles Clippers (103 millió) helyezkedik el. A legkisebb bevétele éppen a Clippersnek volt (23 millió dollár), míg a legnagyobb veszteséget a Miami Heat (20,7 millió) és Indiana Pacers halmozta fel (19,4 millió). A bérháború miatt lerövidített alapszakasz következménye, hogy az előző évad 6,6 milliós nyereségével szemben a csapatok átlagosan 5,8 millió dolláros veszteséggel zártak. (MTI)

Búcsúzott a címvédő UTE

Le a kalappal csapataink teljesítménye előtt. Az elmúlt hétvége selejtezői nem várt sikerrel zárultak. Csoportjaikból továbbjutottak: a BVSC-Brendon, a Honvéd-Dominó, a Vasas-Plaket és az UVMK-Bau System Eger. Gerendás György csapata Zágrábban harcolta ki a továbbjutást. A házigazda Mladost és a török Galatasarayt egy-egy gól különbséggel, a Triglav együttesét 6–3-ra verte a vasutas csapat. Ezzel az eredménnyel bejutottak a Bajnokok Ligája mezőnyébe. A LEN-kupában érdekelt csapataink közül az Eger a Pescara mögött végezve érte el a továbblépést, a Vasas pedig a Primoje Rijekát is legyőzve lépett a következő körbe. A KEK-ben a Honvéd a Barcelona skalpját szerezte meg. Az egyedül elvérző UTE gyengébbre sikerült szereplése abban keresendő, hogy alaposan kicserélődött a játékosállomány. Kovács Zoltán, Biros Péter, Kiss Gergely és dr. Molnár idegenbe szerződtek, így Godova edzőnek sok munkájába fog kerülni egy új remek csapat felépítése.

Bravúros győzelem a Partizan ellen

1600 főnyi szurkoló ünnepelhette a Fotex KVC csapatát vasárnap a városi sportcsarnokban. A remek játékkal kirukkoló veszprémiek kiharcolták a negyeddöntőbe jutást neves ellenfelükkel szemben. A mérkőzés hőse Fazekas Nándor, a válogatott kapuvédő volt, aki gólnak látszó lövéseknek állta útját. A mérkőzés legeredményesebb dobója sokadszorra Éles József volt. A világválogatott játékos hét alkalommal állította megoldhatatlan feladat elé az ellenfél kapusát. A kubai válogatott Luis Diaz szenzációs játékával és hat góljával segítette győzelemre csapatát. Mezei Richárd várakozáson felüli támadójátékkal és három góllal bizonyított. A következő fordulóban nehéz ellenfél jutott az együttesnek, a nagy múltú Badel Zagreb. Bízzunk a remek folytatásban, és kívánjuk, hogy döntőbe kerüljön Kovács László csapata.

Három gólt rúgott Chilavert

Egyedülálló teljesítményt nyújtott az argentin Velez Sarsfield, paraguayi kapus. José Luis Chilavert a Ferro Carril Oeste elleni győztes mérkőzésen három büntetőrúgást értékesített. A 6–1-re végződő találkozón 46. gólját elérő csodakapus teljesítménye világrekord. A véleményalkotásáról is híres kapus, a hazájában nemzeti hősként tisztelt Chilavert a nyár folyamán több európai nagy egyesület figyelmét is felkeltette, de egyelőre Dél-Amerikában maradt. Az ötvenedik találatának elérését mindenki nagyon várja a futballt szeretők népes táborában.

Győzelemmel kezdtek a mieink

Lillehamerben győzelemmel kezdték vb-szereplésüket Mocsai Lajos tanítványai. A brazilok ellen 22–13-ra diadalmaskodó csapatnak jó ráhangoló volt ez a mérkőzés. Remek védéseivel kiemelkedett Farkas Andrea, míg öt góljával Kulcsár volt a mezőny legeredményesebb játékosa.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!