hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 04. 22. (IV/17) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Ausztria per alatt

Amikor a nyolcvanas években Robert Knight angol történész megkapta az engedélyt, hogy betekintsen az osztrák kormányülések 1945 és 1955 közötti jegyzőkönyveibe, nem sejtette, mit fog ott találni. Knight – akinek zsidó édesanyja Bécsből menekült Angliába az 1938-as Anschluss után – meglepődött, amikor kiderült számára: úgy a szociáldemokrata, mint a néppárt politikusai antiszemita kijelentéseket tettek, amikor arról volt szó, hogy vissza kellene adni valamit abból az óriási vagyonból, amit Ausztriában zsidóktól raboltak el.

A vízhiány áldozatai

Afrikában ismét kísért a múlt réme: a televízió hírcsatornáin újra feltűntek az összeaszalódott bőrű, mozdulatlanul fekvő, tehetetlen etióp kisgyermekek képei, aránytalanul nagy koponyájukból a halál néz ránk. Pedig mindössze tizenöt év telt el azóta, hogy 1984 és 1986 között egymillióan pusztultak el éhínségben a fekete kontinensen. Számos afrikai országban – mint például Zimbabwéban – azonban a természet csapásaival egy időben kegyetlen polgárháborús viszonyok alakultak ki. "A katasztrófa elsősorban az öt éven aluli gyermekeket fenyegeti" – állítja Madeline Eisner, az ENSZ segélyszervezete, az UNICEF addisz-abebai képviselője lapunknak adott nyilatkozatában.

Viszonzatlan gesztus

Az izraeli Legfelsőbb Bíróság múlt heti döntése alapján szabadlábra helyezték azt a tizenhárom libanonit, akiket több mint tíz éve tartott Izrael "adminisztratív őrizetben". Bár a fogva tartottak ellen nem folytattak le bírói eljárást, így érvényes ítélet sem született ellenük, az őrizetbe vétel alapját az adta, hogy a libanoniak tagjai voltak a Hezbollah terrorszervezetnek, amely nem ismeri el Izraelt, és fegyveres harcot folytat ellene. A bíróság döntése szerint a foglyok nem jelentenek veszélyt az állam biztonságára, így őrizetük további meghoszszabbítása ellenkezik az emberi jogokkal és a demokratikus jogállam elvével.

Londoni ugródeszka

"Boldog lennék, ha Tony Blair brit miniszterelnök példáját követve más nyugati államok vezetői is kezet nyújtanának Oroszországnak" – nyilatkozta Vlagyimir Putyin a hét elején tett londoni látogatása során. Putyinnak államfői minőségében ez volt az első nyugati útja. Az orosz lapok egyértelműen sikeresnek ítélték külföldi bemutatkozását: véleményük szerint az orosz politikus londoni vizitje nem egyszer? udvariassági látogatás volt, hanem az első lépés a Nyugat felé vezető hidak kiépítéséhez.

Nincs mentség a nácizmusra

"Talán az volt a legmegindítóbb a per során, hogy olyan sok zsidó és nem zsidó ember ismerte fel: amíg a frontvonalon álltam, nem csupán az én küzdelmemről volt szó, hanem az igazságért, az emlékekért és a helyes dolgokért folyt a harc" – nyilatkozta Deborah Lipstadt amerikai történésznő a Jerusalem Postnak, még mielőtt az angol legfelsőbb bíróság elmarasztaló ítéletet hozott az őt becsületsértésért beperelő, egyik leghírhedtebb holokauszttagadó történész, David Irving ellen. A történésznő perének fő anyagi támogatója Steven Spielberg amerikai filmrendező volt.

Belföld

Tervek: leszerelő ezrek

Hatpárti politikai egyetértés után hamarosan az országgyűlés elé kerülhet a honvédség szervezeti átalakításáról szóló határozat tervezete. Az átalakítás nem érinti a minisztérium és a vezérkar integrációját, mert arról később születik döntés. Az SZDSZ különvéleménye szerint azonban önkéntes hivatásos hadsereg nélkül nem beszélhetünk valódi haderőreformokról.

Feljelentették a feljelentő képviselőt

A fehérgyarmati időközi parlamenti választások kisgazda-győzelmét nem sikerült megakadályoznia a szocialista Szanyi Tibor által kitálalt "konzervbotránynak", a Szanyi–Torgyán konfliktusban ugyanakkor tovább szélesedett a frontvonal: a kisgazda vezetés? honvédelmi tárca feljelentette Szanyi Tibor vállalkozását.

Két tűz között a győri MIÉP

"Szakítás a felső vezetéssel?" címmel tudósítás jelent meg a Kisalföld cím? lap április 12-i számában. Az írás nagy felháborodást keltett miépes körökben, hiszen a győriek az országos szervezet véleményével ellentétes állításokat fogalmaztak meg.

Ki nyert most

A vasárnapi időközi választásokat illetően egy dologban teljes egyetértés mutatkozik a kormánypártok és az ellenzék között: mindkét oldal saját győzelméről beszél. Lapunknak nyilatkozó politológusok ugyanakkor kiemelik: a mostani eredményből semmilyen következtetést nem érdemes levonni a 2002-es választásokkal kapcsolatban.

Tánc végkimerülésig

A századelőn élt hírhedt amerikai rablópáros, Bonnie és Clyde valószínűleg forogna a sírjában, ha tudná, hogy hét évtizeddel haláluk után kik léptek a nyomdokaikba. A miskolci Fekete László és Novák Tünde ugyanis – akikre a sajtó jóvoltából ragadt a "Bonnie és Clyde" név – nemigen tudtak megfelelni az elődök által felállított mércének: azért raboltak, mert lopni nem tudtak, sőt egy alkalommal még az irataikat is a tett helyszínén hagyták. Csupán a rendőrök és a szerencse érdeme, hogy a minden erkölcsi kontroll nélkül garázdálkodó magyar páros működése alatt legalább embert nem ölt.

Rémálom Baranyában

Baranya megyében az elmúlt években több, a korábbiaknál lényegesen brutálisabb, különös kegyetlenséggel elkövetett rablógyilkosság történt. A megyében folyamatosan csökken az ismertté vált bűncselekmények száma, azonban ezek közül egyre több a brutális és hidegvérrel elkövetett bűneset. Tavaly öt felderített fegyveres rablás közül két esetben ugyanis a fegyver el is dördült.

Elitklub felsővezetőknek

A TV 2 információi szerint a gazdasági és a politikai élet prominens személyiségei, sőt diplomaták is látogatták azt a budapesti zártkör? elitklubot, melyben a héten tartott razziát a rendőrség. A bordélyház egy nemrégiben elrabolt, az éjszakai életben ismert vállalkozóé volt, akit a nyomozók szerint már megöltek. A szórakozóhelyen többször is jártak már a rendőrök, és üzletszer? kéjelgés miatt be is zárták, de az újból és újból megnyitotta kapuit a látogatók előtt. A mostani razzia során tizennégy személyt állítottak elő a Budapesti Rendőr-főkapitányság szervezett bűnözés elleni osztályának nyomozói. A BRFK közleménye szerint a 14 személy közül 13-at tanúként hallgattak meg, egy 33 éves budapesti nőt pedig üzletszer? kéjelgés alapos gyanúja miatt vontak eljárás alá. (MTI–TV2)

Felrobbantott múlt

Dől a kémény. Fellélegző polgárok    Fotó: MTI

Hit és értékek

Húsvéti ereklyék

A húsvét üzenetét a történelem során sokféleképp próbálták megragadni. Egyik sajátos módja ennek a Jézus Krisztus kereszthalálához kapcsolódó tárgyak utáni kutatás, illetve ezek tisztelete volt: így nem csoda, hogy – Kálvin János szavaival – az "eredeti" keresztből legalább egy hajórakománnyi darabot lehetne összegyűjteni, míg Jézus sírjából és a testét átjáró lándzsából is legalább két-két "minden kétséget kizáróan hiteles" változat van forgalomban. Összeállításunk az evangéliumokban valóban szereplő tárgyak sokszor különös utóéletét igyekszik felvázolni.

Ateisták a halál ellen

"A földbe temetni nem ritkaság, de megőrizni ezer évig – ezt csak a Kommunista Párt tudja megcsinálni, amelyik utána még fel is tudja támasztani." Ez a kijelentés az Oroszországi Kommunista Párt Központi Bizottságában 1924. január 22-én, Lenin halálának másnapján hangzott el. A temetés napja már ki volt tűzve, de Lenint mégsem temették el. A kommunizmusban és Leninben hívő emberek el akartak búcsúzni a vezetőtől. Ez szolgált indokul a felső vezetés számára, hogy lehetővé tegyék a határidő nélküli búcsúzást. Valójában ez a Kommunista Párt megerősítésére kieszelt tisztán politikai trükk volt. Persze a bolsevikok még nagyobb hatalomra tehettek volna szert, ha sikerült volna – feltámasztani Lenint.

Baudelaire indexen

Két esemény, két megnyilatkozás, látszólag semmi közük egymáshoz. Időben is távol egyik a másiktól. Mégis: nagyon egyeznek abban, amiben különböznek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!