hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2000. 08. 19. (IV/34) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szurkolj és ne kampányolj

A jugoszláv rendőrség ezentúl eltávolítja a futballmérkőzésekről azokat a nézőket, akik politikai jelszavakat kiabálnak a nézőtéren. A jövő hónapban esedékes jugoszláviai választások nyomása alatt hozott döntés mellett még egy erősen kampányíz? eset keltett figyelmet a közelmúltban: annak a két brit állampolgárnak az ügye, akiket terrorizmus vádjával tartóztattak le a montenegrói határon. A letartóztatottak két kanadai társukkal együtt ragaszkodnak ahhoz, hogy turistaként tartózkodtak Montenegróban, miközben a rendőrség Radovan Karadzsics boszniai szerb vezető elleni merénylet tervezésével vádolja őket.

Rosszkor, rossz helyen

Szigorú biztonsági intézkedések között ünnepelte az ország függetlenségét a héten Dzsammu és Kasmír, India két szövetségi állama, ahol a Pakisztán által támogatott szeparatisták autonómiáért küzdenek. Az ünnepet megelőző napok sorozatos merényletei és összecsapásai már előre feszültséget keltettek India északi területein. Az egyik merényletben két magyar turista is megsebesült. Nekik semmi közük nem volt a konfliktushoz, csak éppen "rossz időben, rossz helyen" tartózkodtak.

A felszín túl messze van

A csernobili robbanás utáni napok kommunikációs zűrzavarát idézik az orosz hivatalos kommentárok a flotta büszkeségének tekintett Kurszk atom-tengeralattjáró balesete után. Négy nap alatt például az okok között elhangzott idegen hajóval történt ütközés, a fedélzeten történt robbanás, rosszul sikerült éles mentési gyakorlat, majd következett Ilja Klebanov kormánybiztos bejelentése, miszerint a Kurszk ismeretlen eredetű, hatalmas tárgynak ütközött, miközben idegen hajó nem tartózkodott a környéken. Hasonló ellentmondások jellemzik a 118 tengerész sorsát is: az életjelekről szóló híreket eddig nem sikerült külső forrásból megerősíteni. Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök "katasztrófaközelinek" minősítette a helyzetet.

Arafat csak a naptárból enged

Jasszer Arafat palesztin vezető arra készül, hogy elhalasztja az állami függetlenség kikiáltását, de a késleltetés legfeljebb két hónap lehet – írja az al-Hajjat cím? londoni arab nyelv? lap. Arafat közel húsz országot érintő világ körüli útja során szinte sehol nem kapott támogatást az egyoldalú deklarációhoz, így nyilván igyekszik elkerülni a magányos konfrontációt Izraellel, amely egyértelművé tette, hogy a békefolyamat végének tekintené a palesztin állam kikiáltását egy átfogó békemegállapodás nélkül. A halasztás ugyanakkor újra lehetőséget ad a palesztin elnöknek arra, hogy engedménynek tüntesse fel döntését, amelyért cserébe lehet, hogy Ehud Baraknak az utolsó megmaradt tárgyalási adujához, Jeruzsálemhez is hozzá kell nyúlnia.

Bomba a jég alatt

Megtalálták azt az elveszett hidrogénbombát, amely 1968-ban került a tengerbe Grönlandnál egy repülőgép-katasztrófa során – jelentette a Jyllands-Posten cím? dán lap. A lap értesülései szerint a harminckét évvel ezelőtti baleset során lezuhant négy bomba közül annak idején az egyiket nem találták meg annak ellenére, hogy Amerika biztosította a Grönland felett rendelkező Dániát: a baleset után minden kárt helyreállítottak, és az összes roncsot eltakarították. A bomba jelenleg a tengerben fekszik a thulei katonai bázis közelében.

Fiatalok a Circus Maximusban

A vatikáni Katolikus Ifjúsági Világtalálkozóra érkezett lelkes hívek virágesővel borították el a papomobilt, a pápát szállító járművet, míg az elért a Szent János Lateráni Bazilikáig, ahol a pápa a tudósítók meglepetésére felállva várta a két olasz fiatalt, akik köszöntötték őt. Az eseményről beszámoló olasz lapok emlékeztetnek arra, hogy a pápa ilyen eseményeken általában ülve szokott maradni, míg a hívek sorban állnak, majd térdre ereszkedve megcsókolják gyűrűjét.

Pornó-gate a Fehér Házban

Egy számítógépes rutinellenőrzés fényt derített arra, mire is használják komputereiket munkaidő alatt az amerikai elnöki adminisztráció tagjai. A Fehér Ház tavaly egyszer már megrovásban részesítette számos alkalmazottját, amiért pornóképeket töltöttek le a kormányzat számítógépeire. Akkor mindenki azt gondolta, a probléma ezzel megoldódott. Az AP hírügynökség beszámolója szerint egy múlt heti ellenőrzés során azonban kiderült: korántsem sikerült végleg megálljt parancsolni a kormányhivatalnokok "játszadozásainak".

Clinton átadta a stafétát

Clinton elnök nyitotta meg a demokrata párt elnökjelölő nagygyűlését Los Angelesben. Kissé talán érzelgős búcsúbeszédében éles választ adott George W. Bush republikánus elnökjelölt állítására, amely szerint az ország véletlenül tévedt a gazdasági felvirágzás ösvényére. "Azok számára, akik azt mondják, hogy az elmúlt nyolc év fejlődése valamiféle véletlen szüleménye volt és mi csak úgy oldalogtunk tétlenül, szeretném tisztázni: Amerika sikere nem lehetőség kérdése, hanem tudatos választás eredménye volt."

Belföld

Ereklyék találkozója

Ereklyeőr. Darutollas jelen    Fotók: Somorjai

Millenniumi hangulatban

Az utóbbi hetek botrányai után augusztus 20-ára végre a megbékélés időszaka köszönthet az országra: az új kenyér ünnepén a mezőgazdaság helyzete kedvezőbb, mint valaha, az utolsó magyar hadifogoly után alig pár nappal hazatért évszázados számkivetettségéből Szent István ereklyéje is, az idei tűzijáték nagyobb lesz, mint korábban bármikor, és megnyugtató eredménnyel zárult a kőbányai Hit Csarnokkal kapcsolatos egyéves APEH-vizsgálat.

Horthyt megint újratemetik

Kenderesen a diófagyi a sláger. Komótosan nyalogatom, míg a doni túlélőkre várok, akik épp a kriptában vannak. Természetesen vitéz nagybányai Horthy Miklós kriptájában, Kenderes község legismertebb szülöttéében. Azért várok a doni túlélőkre, mert kísérőjüktől vásárolhatom meg azt a millenniumi kiadványt, melyet a "Magyar katonák, harcosok, bajtársak I. Világtalálkozójának" alkalmából adott ki a Pro Libertate Alapítvány, a mai koszorúzás és kriptalátogatás szervezője. Az esemény egyébként a hivatalos millenniumi ünnepségsorozat része, és ebből kifolyólag igen jól szervezett. A vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzót és legfőbb hadurat méltató beszédek alatt friss vízzel kínálják a jobbára idős hallgatóságot, a katonazenekar a tikkasztó hőségben is fegyelmezetten játszik.

A szocialisták pontos elszámolást várnak

Kormányoldalról a jövőbe való gyökeresen új befektetésnek tartják az idei millenniumi ünnepségeket, amelyeken Borókai Gábor kormányszóvivő szerint mindenkinek lehetőséget szeretnének teremteni az ünneplésre. A kormányszóvivő az ünnepségekről tartott sajtótájékoztatón az ellenzéki kritikát megelőlegezve megjegyezte, hogy "bár a karácsony is ünnep, mégsem lehet mindenkivel – például a pulykákkal – megszerettetni." Ugyanitt Tóth István Zoltán, az Országimázs Központ vezetője az ünnepség költségeit feszegető kérdésekre azzal válaszolt, hogy a karácsonyi beigli árát sem szokás firtatni, az ellenzéki vélemények szerint azonban indokolatlanul magasak az ünnepség költségei, ráadásul az a család, amelyik túlköltekezik karácsonykor, az nagyon meg szokta szenvedni ezt az ünnepet követő napokban.

Feloszlásra ítélve

A kormány javasolja a parlamentnek a hódmezővásárhelyi képviselő-testület feloszlatását és az új választások kiírását. A döntés hátterében az áll, hogy a képviselő-testület közel két éve felfüggesztette állásából Rapcsák András polgármestert, és azóta több mint negyven büntetőpert kezdeményezett ellene. A kormány véleménye szerint a települést emiatt működésképtelenség fenyegeti. A javaslat értelmében a polgármestert és a képviselő-testületet is újra kell választani. A döntés előtt azonban vita bontakozott ki a miniszterek között. Az igazságügyi tárca azt az álláspontot képviseli, hogy a feloszlatás előtt meg kell várni a folyamatban lévő bírósági eljárások végét. Ugyanakkor a belügyi tárca az azonnali feloszlatás mellett foglalt állást. A kormány végül a BM előterjesztését fogadta el, így azonban, ha ezt a parlament is jóváhagyja, eredmény nélkül megszűnnek a Rapcsák ellen folyamatban lévő perek.

Ötletgazdag kisgazda

A vallásszabadságról szóló 1990. évi IV. törvény módosításának kormányzati szándéka – úgy tűnik – a nyári kánikulában sem apadt. A változtatás körüli vita újabb fejezeteként Dán János kisgazda képviselő nyújtott be önálló módosító indítványt a témában. A kisgazda honatya lapunknak hangsúlyozta: javaslatait a történelmi egyházakkal konzultálva, azokkal teljes egyetértésben fogalmazta meg, ezért azok – mint mondja – teljesen korrektek.

Közveszélyes sofőr

Nem hivatalos információk szerint a május végén, a 6-os úton történt tragikus baleset (egy Suzuki és egy VW Golf rohant egymásba) okozója a Golf sofőrje volt, aki ittas állapotban ijesztgette a szembejövőket. Ez a karambol hét áldozatot követelt, de nem ez az egyetlen eset mostanában, ahol a baleseti szakértők még vizsgálják: mi és miért történt valójában.

Pártházból keresztény központ

"Mi ismerjük az irántunk érzett empátiátokat, és ugyanígy ti is számíthattok a miénkre. Mert tudom és fájlalom, hogy benneteket is bántanak hitetek, meggyőződésetek miatt, úgy ahogy történelmünk során tették, és sajnos sokszor ma is teszik ezt velünk" – mondta Olti Ferenc, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (MAZSIHISZ) alelnöke a Balatonfüredi Hit Gyülekezete által létrehozott Keresztény Kulturális Központ megnyitóján. A közel háromszáz fős közösség másfél évtized óta először tarthatott rendezvényt saját tulajdonú ingatlanban.

Rendben a Hit Csarnok

A budapesti Hit Csarnok beruházása és az azt lebonyolító H&H Projects Kft. tevékenysége a jogszabályoknak megfelelően zajlott, a társaságnál a vizsgált időszakban visszaélés nem történt – tájékoztatta a most lezárult, csaknem egy éven át tartó APEH-vizsgálat eredményéről Pásthy Miklós, a kft. ügyvezetője közleményben az MTI-t. Pásthy Miklós közlése szerint az ellenőrzés, amely az 1996-98 között zajló beruházás teljes időszakára kiterjedt, tavaly nyáron azt követően indult meg, hogy parlamenti interpellációjában Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára vizsgálatot kezdeményezett a csarnok építése körül feltételezett "megvesztegetési ügyek" és más gazdasági visszaélések feltárására. Az ügyvezető kiemeli: a vizsgálat eredménye cáfolta a beruházással kapcsolatban felmerült vádakat. Kitért arra is, hogy tízezer ember befogadására alkalmas, 11 ezer négyzetméter alapterület? intézmény létrehozása mintegy 1,5 milliárd forintba került. A beruházáshoz a Hit Gyülekezete a híveitől befolyt összegekből 770 millió forinttal, a H&H Projects Kft. pedig az általa felvett 650 millió forint hitellel járult hozzá. (MTI)

Hit és értékek

Ereklyék kultusza és a bibliai hit

Honnan ered az István jobbjához vagy koponyacsontjaihoz hasonló ereklyék tisztelete az európai kultúrában, a kereszténységben? Erre a kérdésre keresi a választ írásunk, amely az ókori egyiptomi és görög halottkultusztól és a Biblia ezzel kapcsolatos álláspontjától elindulva áttekinti az újszövetségi, majd a középkori kereszténység viszonyát az elköltözött szentek holttesteihez, valamint ezek hatalmi-politikai jelentőségébe is betekintést ad. A történész, illetve teológus szerzők ismertetik a katolikusok és protestánsok eltérő véleményét, és érdekes adalékokkal szolgálnak az István-ereklye Horthy-korszakban betöltött szerepének megértéséhez is.

Miért rosszkedvű az emberiség

Vajon igaz-e, hogy valóban rosszkedv?? Úgy látszik, igaz. Ezt leglátványosabban a jókedve bizonyítja. A jókedv, amelyről már a század első harmadában Ortega Y Gasset azt jósolta, hogy mennél nagyobb bajba kerül az emberiség, annál jókedv?bb lesz, és annál többet akar szórakozni. Baljós jókedv és nekikeseredett szórakozási vágy tanúi lehetünk. Ha körülnézünk a világ futballpályáin, csapataik színével kifestett arcú szurkolókat láthatunk, akik a látvány örömétől felajzva gyűlölni, törni-zúzni, sőt féktelen jókedvükben ölni is képesek. Soha nem tapasztalt méreteket ölt a "kikapcsolódás" iránti vágy. Az emberek a fizikai és szellemi pihenés természetes igényén messze túl, szenvedélyesen szeretnének valamiből "kikapcsolódni". Vagyis valamitől a lehető legmesszebbre kerülni – legalább képzeletben.

HÁTTÉR

A nemzet nem ellopható

Interjú Görgey Gábor íróval

Modernizátorból feudális jelkép

A millenniumi ünnepségek során ismét el kell döntenünk, hogy az államalapító királyban a magyar történelem legnagyobb modernizátorát ünnepeljük, aki a barbár-nomád népet átvezette a civilizált világba, vagy pedig alakjában újra megünnepli magát az örök-meghaladhatatlan magyar feudalizmus. Az úri világ, mint annyiszor, most is az első király fantomképében "ott áll eleve sírodnál", a sírnál, amelybe a lezárult évezredet temetjük. Ott áll diadalmasan a kezdődő évezred bölcsőjénél is, hirdetve, hogy Hunniában soha sem lesz más, mint feudalizmus. "Elnyomás, szolgasors, ez volt a rend ezer évig" – zengte a jaj de elfelejtett "Köztársasági induló", komcsi stílusban ugyan, de mégis abban az ihletett történelmi pillanatban, amikor az ország azt hihette, hogy megszabadult az úri világtól. A mai feudális országimázsoló kavalkádban reánk ül a lidércnyomás: "Ez lesz a rend még ezer évig?"

Hol vagy, István király

1943 közepén az egri egyházmegye új főpásztort kapott. Dr. Czapik Gyuláról beiktatásától kezdve sejteni lehetett, hogy nem üvölt együtt a farkasokkal, felismeri a világ rendjét, a magyar sorsot, és igyekszik a valót megértetni a papokkal és a hívekkel. Augusztus 20-i szentbeszédében ezt mondta: "Szent István nem öltöztette a kereszténységet sujtásos, magyaros ruhába." Nyílt kihívás volt a kereszténység akkori nacionalista mérgezésével szemben – és ma is időszer?…

Évtizedes olajárcsúcs

A héten egy évtizede nem látott magasságba, hordónként 32 dollár feletti szintre szökött a brent nyersolaj ára Londonban. A fekete arany árának ingadozása komoly befolyással bír az országok, így Magyarország gazdasági fejlődésére is.

A kecske és a káposzta

A Malév Rt. az Alitaliával való sikertelen házasságából kilábalva immár újra 96,8 százalékos magyar állami tulajdonú vállalatként néz az őszre tervezett kétfordulós privatizáció elé. A Magyar Légiközlekedési Vállalat veszteségei tetemesek, flottája jelentős bővítésre és felújításra szorul. Valószín? azonban, hogy a kormány által kedden elhatározott privatizációs stratégia nem tud megoldást kínálni a gondokra, hiszen kimondatlanul, de kizárja a stratégiai befektetők és a külföldi tőke bevonását a stratégiai fontosságú vállalat modernizálásába, azzal az indokkal, hogy a Malévnak meg kell őriznie "nemzeti" jellegét.

Bernie, a Forma 1 mágnása

Több mint 100 évre bebetonozta magát Bernie Ecclestone a Forma–1-es futamok megrendezésébe. A FIA (Nemzetközi Autómobil Szövetség) 2110-ig átadta közvetítési jogait az egyedüli pályázónak, Bernard Ecclestone-nak. "Jellemző" – mondaná erre az, aki ismeri Ecclestone urat, hiszen eddig is ő tartotta kézben egy személyben az utazó cirkusz ügyeit.

Adó 2001

Bár a beígért adóreform elmarad, a jövő évi adótervezetben foglaltak szerint jól járnak a nagycsaládosok – derül ki a kabinet adótervezetéből. Némileg csökken az általános adóterhelés mértéke, kis mértékben mérséklődnek a vállalkozások terhei, mivel a társadalombiztosítási járulék mértéke 2001-ben és 2002-ben 3-3 százalékponttal csökken. Az egészségügyi hozzájárulás összege viszont emelkedik.

Gyógyszerártusa

Hangzatos viták, egymással szemben álló érdekek össze-összecsapása után végül is a kormány akarata lett meg a gyógyszerártárgyalásokon. Amíg a hatósági áras termékek az (eredetileg tervezett) inflációnak megfelelően emelkedhettek, addig a medicinák árait befagyasztották, és a héten megszületett döntés szerint októbertől egyes termékek árait 14 százalékkal csökkenteniük kell a gyáraknak. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) biztosan jól jár, hiszen ezzel a döntéssel 6,6 milliárd forintot megtakarít a kincstárnak. A piac két szereplője számára azonban nem előnyös ennyire.

Emelkedő BUX-index

Jelentősebb elmozdulás nélkül telt el a hét a vezető tőzsdéken: míg Amerikában valamelyest megnyugodni látszanak a kedélyek, és eltűnőben vannak a kamatemelési félelmek, Európára éppen ennek ellenkezője igaz. Elemzők szerint az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan kamatemelésre kényszerül majd az euró védelme, valamint az infláció fékentartása érdekében. Az amerikai indexek a pozitív tartományban zárták a hetet, de a legnagyobb emelkedést felmutató Dow Jones sem mozdult egy százaléknál nagyobbat felfelé. Az európai indexek közül a francia és az angol emelkedést, míg a németeké minimális mérték? esést könyvelhetett el. A hét elején napvilágot látott kedvező vállalati eredményeknek, valamint az ország felminősítéséről szóló pletykák teremtette pozitív hangulatnak köszönhetően a BUX előző csütörtöki záróértékénél 2,8 százalékkal magasabban, 8576 ponton fejezte be a hetet. A hét nyertesének a gyógyszergyári szektor bizonyult az Egis 7,75 és a Richter 12 százalékos emelkedésével. Vegyesen szerepelt a vegyipar: a remek eredménnyel – a tavalyi év hasonló időszakának háromszorosával – előrukkoló, s a Merill Lynch által vételre minősített TVK 4,6, az újabb akvizíciót bejelentő Pannonplast 5 százalékkal erősödött, míg a múlt hét második felében szárnyaló Borsodchem közel 7 százalékkal lett olcsóbb. A vártnál valamelyest gyengébb eredményről beszámoló Matáv pénteken 1700 forinton elérte mélypontját, a bejelentés után emelkedni kezdett, 1829 forintos záróára 2,1 százalékos emelkedést jelent egy hét alatt. Jól szerepelt a vártnál is jobb eredményét hétfőn közzétevő OTP részénye is 3,5 százalékos drágulásával. Nem mondható el ugyanez a szintén jó eredményt felmutató Mol Rt. papírjairól, amely ezúttal 2,2 százalékkal lett olcsóbb, mivel a befektetők attól tartanak, a gáz üzletág veszteségei csak a harmadik negyedéves eredményben jelentkeznek majd. A kis papírok közül jól szerepelt a Pick (+5,36%) és a Zalakerámia (+7,32%) papírja, tovább esett viszont, s ezzel éves mélypontját is megközelítette a Merill Lynch által szintén a héten vételre ajánlott Démász részvénye (-2,22%).
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!