hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Egység a biztonságért

Ariel Saron megválasztott izraeli miniszterelnök formálódó egységkormánya akár harminc miniszterből is állhat, ami azt jelentené, hogy a százhúsz fős törvényhozás minden negyedik tagja bársonyszékhez jut. Az inkább miniparlamentre hasonlító kabinet a szakértők szerint akkor lehet működőképes, ha Saron a legfontosabb kérdéseket szűk körben, Simon Peresz külügyminiszterrel és a lapzártánk után kijelölésre kerülő hadügyminiszterrel dönti el.

Powell tanulóúton

A Bush-kormányzat úgy jellemezte Colin Powell amerikai külügyminiszter kairói találkozóját orosz kollegájával, Igor Ivanovval, mint az amerikai politika újraértékelését, amelynek keretében új támogatást remél a megtorló intézkedésekhez Irak ellen. A közel-keleti körút részeként megtartott tárgyalás egyébként az első kapcsolat volt a Bush-adminisztráció és Vlagyimir Putyin orosz elnök kormánya között. Powell "igen-igen kitűnőnek" minősítette a találkozót. Ivanov azonban fele ilyen lelkesedést sem mutatott, jóllehet Irak dolgában egyetértett azzal az amerikai célkitűzéssel, amely megtorló intézkedéseket irányozott elő, hogy megszüntessék Szaddám Huszein tömegpusztító fegyverek gyártására irányuló törekvéseit. 

Villa és arany

Rade Markovicsnak, a titkosrendőrség volt vezetőjének, és a hivatal tizenöt munkatársának letartóztatása jelzés lehet: a jelenlegi kormány nem hagyja, hogy a volt diktátor, Szlobodan Milosevics büntetés nélkül maradjon. Ha teljesülne is a nyugati hatalmak régi követelése, a helyzet a Balkánon akkor sem lenne megnyugtató: Bosznia–Hercegovinában a horvát, míg Macedóniában az albán követelések fenyegetnek azzal, hogy újra konfliktus tör ki a régióban. A nyomozó hatóságok szeretnék biztosítani, hogy Milosevics letartóztatása mindenképpen szabályosan történjen. Már találtak is olyan gazdasági visszaélésekre utaló nyomokat, amelyek alapján – ha bebizonyosodnak – könnyen rács mögött találhatja magát a volt elnök. A londoni Independent cím? lap úgy tudja, hogy a belgrádi központi börtön egyik szintjét teljesen kiürítették, hogy lakájossá tegyék a volt államfő számára.

Putyin békítené a koreaiakat

Vlagyimir Putyin több sikeres nyugati látogatása után újból a Keletre összpontosította figyelmét. Ezen a héten hivatalos vizitre utazott Dél-Koreába és Vietnamba. Az orosz vezetést azonban még a keleti kapcsolatok rendezése közben is a Nyugattal kapcsolatos problémái foglalkoztatják.

Telefonon közvetített tragédia

Brit közlekedési szakemberek szerint a körülmények tragikus összejátszása okozta azt a vasúti szerencsétlenséget, amely szerdán kora reggel történt Selbynél, Észak-Kelet-Angliában. A szinte pillanatokkal egymás után érkező két vonat mozdonyvezetői nem tudták kikerülni a vágányra került személyautót, így a kettős ütközésben legkevesebb tizenhárom személy életét vesztette, és mintegy hetvenen megsérültek. 

Belföld

Az iszapbirkózás folytatódik

Lapzártánkkor a kisgazda frakción belül legalább két vezető van – legalábbis jelen pillanatban –, mind Bánk Attila, mind Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezetőnek tekinti magát. Március első napján hívta össze ugyanis Bánk Attila a kisgazda frakciót ülésre, ahol személyi kérdésekről is dönteni kellett volna. 

Elmaradt a szakítás

A látványos összeveszés után még látványosabban békült ki a fővárosi SZDSZ- és MSZP-frakció a hannoveri villamosok ügyében. Bár az kérdéses, hogy Demszky Gábor főpolgármester imidzsének mennyire használtak a történtek. A villamosok ügyében a döntés a politikusoktól a Közbeszerzések Tanácsa döntőbizottsága kezébe került. 

Fejetlen közmédiumok

"Bizalomvesztésre" hivatkozva benyújtotta lemondását Szabó László Zsolt, az MTV Rt. elnöke. A köztévé vezetésének éléről ez évben már Pilli Gyula pénzügyi főigazgató is (magától) távozott, majd Szenes Andrea alelnöknek kötöttek útilaput a talpára. A kuratórium egyetértésével távozó elnököt háromhavi fizetésnek megfelelő végkielégítés illeti, és lapinformációk szerint diplomáciai kiküldetés várományosa. Szabó egyik utolsó intézkedése gyanánt alelnöki tisztségbe emelte Mendreczky Károly programigazgatót, a főváros I. kerületének fideszes képviselőjét, aki felfüggesztette párttagságát és az elnök távozásával – a kormánypárti tagokból álló csonka kuratórium egyetértésével – ideiglenesen átvehette az intézmény irányítását. A leköszönt elnök huszonegy hónapos "regnálása" kudarcok sorozatát jelentette: a Magyar Televízió átlagos nézettsége csökkent, vagyonának nagy részét felélték (székházát eladták) és tízmilliárd forintos veszteséget halmoztak fel, munkatársak százainak a bérével maradtak adósok. Civil kurátorok, ellenzéki politikusok többen felvetették, illetve kezdeményezték Szabó felelősségre vonását. Haraszti Miklós SZDSZ-es ügyvivő és Pető Iván SZDSZ-es képviselő hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettesek ellen büntető feljelentést tett a Magyar Televízió ügyében. 

Rasszista támadások

"A romák szenvednek a diszkriminációtól, a rasszista támadásoktól és a kifejezetten alacsony szint? oktatástól" – állítja az Egyesült Államok külügyminisztériumának éves emberi jogi országjelentése. A jelentés szerint a romák törvényes védelme nem hatékony Magyarországon, és a rendőrség általában rosszul bánik velük. A dokumentum állításait a hazai tapasztalatok is igazolják: a Roma Polgárjogi Alapítvány egy munkatársa a Heteknek elmondta, hogy rengeteg bejelentés érkezik hozzájuk, és jelenleg mintegy kétszáz folyamatban lévő ügyük van, amelyben a sértett fél roma. 

A vizsgálat lezárult, megoldás még nincs

A krimibe illő történetet egy "szemfüles" ápoló kollégának köszönheti a napok óta lázban égő közvélemény. Az ő tanúvallomása alapján keresték meg a rendőrök a fiatal ápolónőt, sőt a titokban felszerelt kamerák is ezt a vallomást lettek volna hivatottak igazolni. Nem sikerült terhelő adatokat gyűjteni, maradt tehát a kolléga feljelentése, illetve a lány kihallgatása, aki mindezek ellenére maga ellen vallott. Az események saját életet kezdtek élni, a szereplők száma egyre gyarapodott, jóllehet azóta fordult a kocka, az inkriminált éjszakás nővér ügyvédje félreértésről beszél. Aktív eutanázia, azaz gyilkosság eszerint nem történt, a beismerő vallomást a vádak súlya alatt keletkező lelkiismeret-furdalás váltotta ki a lányból. 

Hit és értékek

Nem osztozik Péter székén pápa

"Bíborosok, segítsetek egyesíteni a keresztényeket!" – fordult kardinálisaihoz II. János Pál a múlt heti kiemelt fontosságú szentmisét követően, amelyen negyvennégy újonnan felszentelt bíbornokának adta át a tisztségüket jelölő gyűrűt. A pápa beszédéből világossá vált: erőfeszítéseket kíván tenni, hogy a katolikus egyház egyik alappillére, Róma püspökének elsőbbsége ne lehessen többé feszültségek forrása az egyházak között.

Szobortörő kampány

Az Afganisztánt vezető tálibok milicistái csütörtökön hozzákezdtek az ország területén található szobrok összetöréséhez. Az iszlám vallási törvény szellemében kiadott rendelet értelmében ledöntik azt a két hatalmas Buddha-szobrot is, amelyek Kabultól 125 kilométerre egy hegybe faragva állnak az V. század óta. A rombolás felháborodást váltott ki Párizstól Tokióig az egész világon, és tiltakozását fejezte ki Kofi Annan ENSZ-főtitkár, valamint az UNESCO is. 

Csodakisasszony

Azon az éjszakán farkasordító hideg volt a kanadai Edmontonban. Az egyéves Erica azonban úgy döntött, felfedezőútra indul a mínusz 20 Celsius-fokos hidegben: a véletlenül nyitva maradt hátsó ajtón keresztül az udvarra tévedt. Édesanyja csak hajnalban bukkant rá a hóban az összefagyott kis testre, amikor keresni kezdte az ágyából eltűnt kislányt. "Teljesen merev volt már, amikor felemeltem" – emlékszik vissza a fiatal anyuka, a huszonhat éves Leyla Nordby. A kislány szívverése megállt, lábujjacskái és az állkapcsa pedig összefagytak. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!