hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tűzbiztos zarándoklat

2001. 03. 03.

Több százezer zarándok gyűlt össze a világ minden tájáról Mekkában, hogy eleget tegyen az iszlám vallás által előírt zarándoklat követelményének. Mekka utcáit már napokkal korábban ellepte a vásárolgató és ügyintéző zarándokok sokasága, akik a minden muzulmán hívő számára életében egyszer kötelező hadzs, azaz a szent zarándoklat alkalmából érkeztek a városba. A hadzs tetőpontja a vasárnapi Arafat-hegyi gyülekezés lesz, ahol az iszlám hit szerint Mohamed próféta az utolsó szentbeszédét tartotta 14 évszázaddal ezelőtt. A hadzs többi rituáléjára az azt követő három napon kerül sor. Ennek részeként a zarándokok Mekka mellett megkövezik a gonoszt megtestesítő oszlopot. A hadzs központi eseménye, amikor a hívők tömött sorokban kerülik meg hétszer a szent Kába-követ. Szaúd-Arábia a hadzs alkalmából összesen közel 2,5 millió zarándokra számít, akiknek nagy része a fertőzésektől való félelmében orvosi maszkban sétál Mekka utcáin. A hadzsot szinte minden évben súlyos veszteségek kísérik, 1997-ben például a zarándokok számára felállított sátorváros fogott tüzet, több mint 340 ember halálát okozva. Idén a szaúdi hatóságok negyvenezer tűzbiztos sátrat (képünkön) állítottak fel a tömeg számára. (Hetek)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!