hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin békítené a koreaiakat

2001. 03. 03.
Vlagyimir Putyin több sikeres nyugati látogatása után újból a Keletre összpontosította figyelmét. Ezen a héten hivatalos vizitre utazott Dél-Koreába és Vietnamba. Az orosz vezetést azonban még a keleti kapcsolatok rendezése közben is a Nyugattal kapcsolatos problémái foglalkoztatják.



Putyin orosz és Kim de Dzsung dél-koreai elnök. Keleti segítség Fotó: Reuters

Oroszország számára létfontosságú a nyugati adósságok kérdése, valamint a rakéta és atomipari egyensúly megőrzése a Nyugattal és főleg az USA-val szemben. Ez az egyensúly biztosítja a viszonylagos biztonságérzetet az oroszok számára, és ez teszi lehetővé a gazdaságilag legyengült országnak, hogy a világpolitika nyolc vezető állama közé tartozzon. Mindezt elveszítheti, ha az Egyesült Államok felbontja az 1972-ben aláírt rakétavédelmi egyezményt, és létrehozza a saját nemzeti rakétaelhárító rendszerét. 

Oroszország az elkövetkezendő években nem lesz képes méltó válaszlépésre, és egy újabb fegyverkezési hajsza gazdasági katasztrófát eredményezhet számára. De milyen fegyverkezési versenyről és magas szint? haditechnikáról lehetne is szó, mikor Oroszország össztartozása eléri napjainkra a 144 milliárd dollárt! 

Bármit is mond a hivatalos média Putyin délkelet-ázsiai látogatása céljairól, pontosan ezek a problémák határozzák meg a jelenlegi orosz külpolitikát. Oroszország Dél-Koreához kötődő konkrét érdekei közé tartozik mind a széles kör? gazdasági-kereskedelmi, mind a politikai, katonai együttműködés. Putyin meghívta a dél-koreai üzletembereket az orosz gazdaságban való részvételre, biztosítva őket afelől, hogy a kormány mindent megtesz vállalkozásuk biztonságának érdekében. Még kézzelfoghatóbb eredmény egy másik egyezmény, melynek értelmében Dél-Korea 200 millió dollár érték? haditechnikát és fegyvereket vásárol Oroszországtól. Az ebből származó jövedelemből jócskán lehet majd törleszteni a nyugati adósságokat.

Putyin elnök látogatásának politikai sikerei közé tartozik továbbá a két ország vezetőségének együttes nyilatkozata is, mely a stratégiai támadó fegyverek korlátozásáról szóló egyezmény hatályba lépésének szükségességéről szól. Washington saját nemzeti rakétavédelmi rendszerének létrehozása mellett elsősorban az észak-koreai interkontinentális rakéták veszélyével érvel.

Moszkva a kezdeményezője a két Korea közti ellenségeskedés rendezésének is. Putyin már szöuli látogatása első napján azt mondta: "Tegnap láttam a tévében észak- és dél-koreai rokonok találkozását, akiknek hosszú éveken át nem volt lehetőségük látni egymást a két ország közötti ellenségeskedés miatt. Úgy gondolom, csakis az emberek ilyesfajta találkozásaiért érdemes dolgozni."

Putyin állásfoglalása az északiakkal való küzdelembe belefáradt Dél-Koreát Oroszország fontos szövetségesévé teheti a nemzetközi színtéren. Ilyen módon az orosz keleti kapcsolatok felmelegedése kellő ellensúlyává válhat a Nyugattal való, egyre szembetűnőbben megromlott kapcsolatoknak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!