hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A vizsgálat lezárult, megoldás még nincs
A rendőrségen folytatódik az ápolónő ügye

2001. 03. 03.
A krimibe illő történetet egy "szemfüles" ápoló kollégának köszönheti a napok óta lázban égő közvélemény. Az ő tanúvallomása alapján keresték meg a rendőrök a fiatal ápolónőt, sőt a titokban felszerelt kamerák is ezt a vallomást lettek volna hivatottak igazolni. Nem sikerült terhelő adatokat gyűjteni, maradt tehát a kolléga feljelentése, illetve a lány kihallgatása, aki mindezek ellenére maga ellen vallott. Az események saját életet kezdtek élni, a szereplők száma egyre gyarapodott, jóllehet azóta fordult a kocka, az inkriminált éjszakás nővér ügyvédje félreértésről beszél. Aktív eutanázia, azaz gyilkosság eszerint nem történt, a beismerő vallomást a vádak súlya alatt keletkező lelkiismeret-furdalás váltotta ki a lányból. Az Országgyűlés Egészségügyi és Szociális Bizottsága rendkívüli ülésen tájékozódott a fekete angyal néven ismertté vált ügy szakmai vetületéről. A képen: Dr. Vadnai Mariann, a Nyírő Gyula Kórház I. belosztályának osztályvezető főorvosa, Takács Gábor, a Nyírő Gyula Kórház igazgató főorvosa és Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes. Fotó: MTI

Közben politikai pengeváltás is történt: a főváros-kormány ellentét ebben a kérdésben is felütötte a fejét. A fővárosnak mint működtetőnek Mikola István miniszter felajánlotta, hogy amennyiben nem tudja biztonságosan működtetni az intézményt, a tárca hajlandó átvenni tőle. Feszült pillanatokat okozott az is, hogy a kórház vezetői szerint hasonló esemény bármely kórházban előfordulhat – ezt tisztázandó a tisztiorvosi szolgálat országos vizsgálatot indított a belgyógyászatokon, valamint kölcsönösen kijelentései visszavonására és bocsánatkérésre szólították fel egymást a résztvevők. Takács Gábor kórházigazgató vonja vissza azt a bizalomromboló kijelentést, hogy ilyesmi bárhol előfordulhat, Mikola István miniszter úr ne kiáltsa ki bűnbaknak a Nyírő Gyula Kórházat – hangzott el. A minisztert a főváros részéről is érte kritika hirtelen nyilatkozatai miatt, és persze viszont: Mikola szerint volt beosztottja, Szolnoki Andrea főpolgármester-helyettes "ideges".

Mostanra csillapodni látszanak a kedélyek: a főpolgármesteri hivatal sajtóosztálya úgy tudja, ott nem foglalkoznak többet az üggyel, hiszen az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) vizsgálata megnyugtatóan végződött, csupán néhány kisebb adminisztrációs szabálytalanságot mutatott ki. A minisztérium sajtósa – bár elismerte, hogy a miniszter az ÁNTSZ által talált hibákat súlyosabbnak tartja – szintén hasonlóan nyilatkozott. Az ügy tehát ettől kezdve se nem politikai, se nem egészségügyi, marad a bűnügyi vetület. F. Tímea ügye a rendőrségen zajlik tovább, jóllehet bizonyíték nem került elő.

Az ÁNTSZ vizsgálata megállapította, hogy a gyógyszerek nyilvántartásában nem mutatkozott hiányosság, a betegek "elaltatásához" szükséges morfiumadag tehát nem állt az ápolónő rendelkezésére. Ez esetben mindössze annyi merülhet fel, hogy egy legyengült szervezet számára esetleg a muszkulárisan beadott injekció helyett intravénásan bejuttatott morfiumadag akár végzetes is lehet. Ez persze csak egy a puszta feltételezések közül. A vizsgálati jelentés ezenkívül némileg nehezményezte a boncolások alacsony számarányát, a halál okát is feltáró boncolásra tehát a fővárosban átlagos 25 százalékos boncolási arányhoz képest itt mindössze nyolc százalékban került sor az osztályon elhunyt betegek esetében. A kórház ezt a hozzátartozók kegyeleti jogával indokolta. A kórház pert fontolgat a minisztériummal szemben, mert a vizsgálatok miatt egy hétre bezárták a szóban forgó belgyógyászati osztályt, ami a kórháznak több millió forintos kárt okozott.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!