hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fejetlen közmédiumok
Elnökök nélküli irányítás

2001. 03. 03.
"Bizalomvesztésre" hivatkozva benyújtotta lemondását Szabó László Zsolt, az MTV Rt. elnöke. A köztévé vezetésének éléről ez évben már Pilli Gyula pénzügyi főigazgató is (magától) távozott, majd Szenes Andrea alelnöknek kötöttek útilaput a talpára. A kuratórium egyetértésével távozó elnököt háromhavi fizetésnek megfelelő végkielégítés illeti, és lapinformációk szerint diplomáciai kiküldetés várományosa. Szabó egyik utolsó intézkedése gyanánt alelnöki tisztségbe emelte Mendreczky Károly programigazgatót, a főváros I. kerületének fideszes képviselőjét, aki felfüggesztette párttagságát és az elnök távozásával – a kormánypárti tagokból álló csonka kuratórium egyetértésével – ideiglenesen átvehette az intézmény irányítását. A leköszönt elnök huszonegy hónapos "regnálása" kudarcok sorozatát jelentette: a Magyar Televízió átlagos nézettsége csökkent, vagyonának nagy részét felélték (székházát eladták) és tízmilliárd forintos veszteséget halmoztak fel, munkatársak százainak a bérével maradtak adósok. Civil kurátorok, ellenzéki politikusok többen felvetették, illetve kezdeményezték Szabó felelősségre vonását. Haraszti Miklós SZDSZ-es ügyvivő és Pető Iván SZDSZ-es képviselő hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettesek ellen büntető feljelentést tett a Magyar Televízió ügyében. 



Szabó László Zsolt az Uborka cím? műsor bábjaival. Átirányították Fotó: Vörös Szilárd

A Magyar Rádió Közalapítvány 25 tagú kuratóriuma a héten ismét "kiszavazta" az intézmény elnökjelöltjét. Az első fordulóban kilenc igennel és tizenhat nemmel, a második fordulóban nyolc igen és tizenhét nem szavazattal döntöttek a kuratórium vezetősége által előterjesztett személy, Marinovich Endre ellen. A Szadai Károly elnökletével működő csonka kuratórium négytagú, kizárólag kormánypárti tagokból álló elnöksége várhatóan már a jövő héten dönt egy új pályázat kiírásáról.

A 2001. február 2-ai határidővel meghirdetett pályázatra hat érvényes jelentkezés érkezett, ebből a kuratóriumi elnökség egyet, Marinovich Endréét terjesztette a tagok elé. A jelölt közgazdász végzettség? egyetemi tanár, kandidátus, az Antall-kormány volt kabinetfőnöke, egyben PR-szakembere nem kifejezetten rádiós személyiség, mégis sokan bíztak benne. Az előzetes nyomozódások alapján biztos befutónak tűnt a rádió élére. "Marinovich Endre ért »politikául, diplomáciául«, és egy olyan integráló személyiség, aki össze tudja egyeztetni azokat a szellemi-politikai áramlatokat, amelyek most uralják a közéletet. Ebből a szempontból, úgy éreztük, hogy ő telitalálat" – nyilatkozta a Heteknek Benedek István Gábor, a jelölt egyik fő támogatója, aki a négy történelmi egyház képviseletével megbízott civil kurátor. A titkos szavazás eredményét sokan megdöbbenéssel fogadták. "Hogy fordult meg a dolog, nem tudom. Tegnapelőtt még a személyes találkozók tükrében fényes befutónak tűnt" – mondta Benedek István.

A Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának elnöksége tavaly július 3-i ülésén döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg Hajdú István elnök mandátumát, és új pályázatot ír ki az elnöki tisztségre. Tizenegyen nyújtottak be pályázatot akkor, a csonka kuratórium a Kossuth Rádió adófőszerkesztőjét, a miniszterelnöki interjúk egyik készítőjét, Kondor Katalint jelölte az elnöki posztra, a civil kurátorok ellenállása miatt azonban a törekvés meghiúsult, a tisztség betöltetlen maradt. Újabb pályázat kiírása következett, melyen huszonegyen aspiráltak az elnöki tisztségre.

"Marinovich Endrét tisztességes embernek tartom, de mint kívülről jött pályázó nem minden tekintetben volt számomra meggyőző. Nem szeretnénk, ha a rádiót is kifosztanák és az az MTV sorsára jutna, márpedig a kormányzati nyomulás következtében ez nagyon is elképzelhető lehetőség" – fogalmazta meg fenntartásait lapunknak a 21 civil kurátor egyike. A civil kurátorok tagsága március végén lejár, az új elnököt már egy új kuratórium fogja majd megválasztani.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!