hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 05. 05. (V/18) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Tragédia a ramallahi úton

Ezrek kísérték utolsó útjára azt az izraeli férfit, akit egy Ramallahhoz közeli úton lőttek agyon palesztin terroristák – éppen három hónappal az után, hogy apja hasonló merényletben vesztette életét ugyanazon a helyen. A harmincegy éves ofrai férfi halála megdöbbentette és felháborította a település lakosságát, akiknek biztonsági vezetője a Jerusalem Post cím? lap szerint kijelentette: "Éppen ideje, hogy Saron elnök felébredjen, és ne hagyja, hogy bolondot csináljanak belőle. Egyértelm? parancsokra van szükség, mivel Izrael állama háborút visel."

Kereszténygyűlölet a Klánban

Egy amerikai bíróság kedden első fokon életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Thomas Blatont, aki a Ku- Klux-Klan korábbi tagjaként 1963-ban társaival együtt felrobbantott egy baptista gyülekezeti épületet az egyesült államokbeli Birminghamben. A merényletnek négy fiatal lány esett áldozatul. "Nagyon, nagyon hálásak vagyunk az ítéletért – nyilatkozta a harminhét évi késéssel érkező ítélet kapcsán Dough Jones ügyész. – A késleltetett igazságszolgáltatás is igazságszolgáltatás." 

Magánlátogatás magánprotokollal

"Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Fehér Ház Roosevelt termében május 1-jén találkozott Dick Cheney alelnökkel. Rövid időre csatlakozott a megbeszéléshez Bush elnök is" – írta a Fehér Ház hivatalos napi sajtójelentése május 1-jén. Ez a rövid hír az egyetlen fellelhető hivatalos beszámoló a kormányfő fehér házi látogatásáról. Ugyanez a jelentés egy nappal később, május 2-án öt oldalt szentelt a macedón elnök Bush elnökkel folytatott megbeszéléseinek és az azt követő sajtótájékoztatónak. 

Működik a texasi minta

George W. Bush azzal az eltökélt szándékkal vonult be a Fehér Házba, hogy megváltoztatja Washingtonban a hangnemet és elődjének politikáját. Rövidesen azonban – ha kénytelen-kelletlen is – rá kellett ébrednie, hogy a főváros őt is változtatásokra késztette. Kénytelen volt mérsékelni tónusát, és egyes elsődlegesnek minősített célkitűzéseiben engedményeket tenni. Az új államfő sokoldalú elismerést kapott kormányzatának fegyelmezettségéért, a sebesen kidolgozott adócsökkentési program elfogadtatása érdekében tanúsított egyetértésért, illetve azért a sikeréért, amelyet első külpolitikai kihívása, a kémrepülőgép okozta amerikai–kínai viszály terén ért el. Ugyanakkor az erős kongresszusi ellenzék nyomására le kellett mondania közoktatási elgondolásainak egyes részeiről, továbbá talonba kellett tennie üzemanyag-ellátási tervezeteinek azt a részét is, amely a sarkvidéki védett területeken irányzott elő olajfúrási munkálatokat. 

Mitől szalonképtelen egy politikus

Miután a nemzetközi sajtó legtekintélyesebb lapjai egymást követve kérdőjelezik meg a miniszterelnöki posztra való rátermettségét, Silvio Berlusconi, a Szabadság Háza (Casa delle Libertá) elnevezés? jobboldali olasz párttömörülés elnöke erősödő ellenszélben kénytelen választási kampánya utolsó evezőcsapásait megtenni, s az őt támogató koalíciós pártokat révbe juttatni. 

Belföld

Egységesül az MSZP

Miután Németh Miklós viszszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, szocialista politikusok nem zárják ki, hogy a júniusi kongresszus előtt Kovács László is hasonló lépésre szánja el magát, így 2002-ben Medgyessy Péter lesz Orbán Viktor kihívója. Az MSZP-ben tudatosodott, hogy a Fidesz által mesterségesen alacsony színvonalon tartott kommunikáció döntő befolyással lesz a választások kimenetelére, ezért a szocialista párt is változtatni kíván eddigi – többek által túlzottan intellektuálisnak tartott – stílusán. 

Orbán Viktor főnöke az apám

"Kis párt – kis papagájkommandó", összegezhetjük ifjabb Hegedűs Lóránt kis-tarcsai produkcióját, melyben a már unalomig ismételt csurkista agyrémeken kívül egyetlen új elem jelent meg: ifjabb Hegedűs egyházkerülete elmaradt finanszírozása miatt apukájával fenyegetőzött. A Magyar Parlament képviselője, a nemzetbiztonsági és a vallásügyi bizottság tagja háromévnyi képviselőség után százfős vidéki hallgatósága előtt felmondta a pártleckét: a baloldalra, a liberálisokra és az általa szektának titulált kisegyházakra húzta a vizes lepedőt. 

Újabb megfigyelési ügy

Általános felháborodás övezi azt a hírt, mely szerint magukat számlálóbiztosnak kiadó kormányőrök írták össze mintegy tizenhat körzet több ezer állampolgárának adatait a népszámlálás során. A tisztek – akik kilétüket egyetlen esetben sem fedték föl – állítólag vezető politikusok, állami tisztségviselők lakóhelyének körzetében jelentek meg, és kopogtattak be a gyanútlan állampolgárokhoz. A kormány nem lát semmi kivetnivalót a dologban, az ellenzék azonban tiltakozik és kivizsgálást sürget. 

A minisztérium nem tesz különbséget

Sió Lászlóval, az oktatási miniszter kabinetfőnökével lapunk munkatársa beszélgetetett.

Körözik a párttanácsadót

Csalás alapos gyanúja miatt elfogatóparancsot adott ki az APEH Bűnügyi Igazgatósága Varga Tamás, a Fidesz egyik volt gazdasági tanácsadója ellen. Mindezt Szalay Gábor szabaddemokrata honatya közölte az egyik kereskedelmi tévécsatorna hírműsorával. Szalay korábban Varga Tamás ügyei kapcsán több alkalommal levelet intézett a legfőbb ügyészhez, sőt még interpellált is Polt Péterhez. Elmondása szerint a legfőbb ügyész levélben tájékoztatta arról, hogy Varga Tamást az APEH Bűnügyi Igazgatósága április 11-ére gyanúsítottként idézte be, és mivel ezen nem jelent meg, elfogatóparancsot adtak ki ellene, és neve bekerült az országos körözési rendszerbe is. A legfőbb ügyész levelében közli, hogy Varga Tamást – felkutatását követően – gyanúsítottként fogják kihallgatni egy több száz milliós adócsalás ügyében. (MTI)

Kövér László szerint Nem lesz Fidesz MIÉP koalíció

"A MIÉP bármilyen formában történő kormányzásba emelése Magyarországot nagyon nehéz helyzetbe hozná az uniós csatlakozás során, akár vissza is fordíthatná a folyamatokat, és ez olyan súlyos kérdés, ami mindenféle más mérlegelést maga mögé utasít" – jelentette ki Kövér László, a Fidesz hét végén leköszönő elnöke a pozsonyi Új Szó cím? magyar nyelv? lapnak. Hozzátette, hogy a MIÉP kormányzásba való bevonása Magyarország szomszédi viszonyait is kedvezőtlenül befolyásolná, márpedig "az uniós csatlakozásnak nincs alternatívája, s mindent ennek kell alávetni. Persze egy ésszer? és morálisan vállalható határig" – fogalmazott a pártelnök, aki utalt egyéb, a MIÉP-pel kapcsolatos fenntartásaira is, de ezeket nem kívánta részletezni. A The New York Times hasonlóan fogalmazott. A lap szerint Orbán "munkatársai ígéretet tettek arra, hogy a Fidesz nem köt hivatalos koalíciót a MIÉP nevű, antiszemita, nacionalista párttal, amely gyakorlatilag támogatja a kormányt". Az amerikai lap mindezt pontos forrásmegjelölés nélkül írta. (MTI-Hetek)

Hit és értékek

Szívek és háborúk

Nem egyszerűen politikai ideológiák, nacionalizmusok különbsége határozta meg a II. világháborúban szemben álló hatalmak vezetőinek döntéseit, cselekedeteit. Nem csak politikai rendszerek belső logikája vagy birodalmak hatalmi törekvései alakították az események menetét. Az emberiség történetében addigi legnagyobb pusztulást előidéző gondolatok ennél mélyebbről, az emberi szív rejtekeiből törtek elő. Az emberiség és az emberi civilizáció féltése a misztikus újbarbárság pusztításától pedig az emberek személyes meggyőződéséből fakadó elkötelezettségből jött létre. A szemben álló felek személyes világképének, hitének, civilizációs hátterének is lenyomata az utolsó világégés, vagy a másik oldal eredménye az emberi civilizációt védelmező békerendszer. Május 8-án ötvenhat éve ért véget a II. világháború.

Az új Norris

Chuck Norris nem ismeretlen sokak számára: Magyarországon elsősorban a Walker, a texasi kopó cím? tévésorozat által vált népszerűvé. Norris szinte minden filmjében a becsületes, igazságos hőst jeleníti meg, de azt sokan nem tudják róla, hogy Jézus Krisztus követője. Saját elmondása szerint Jézus gyermekkora óta fontos szerepet tölt be az életében.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!