hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egységesül az MSZP
Medgyessy látszik befutónak

2001. 05. 05.
Miután Németh Miklós viszszalépett a miniszterelnök-jelöltségtől, szocialista politikusok nem zárják ki, hogy a júniusi kongresszus előtt Kovács László is hasonló lépésre szánja el magát, így 2002-ben Medgyessy Péter lesz Orbán Viktor kihívója. Az MSZP-ben tudatosodott, hogy a Fidesz által mesterségesen alacsony színvonalon tartott kommunikáció döntő befolyással lesz a választások kimenetelére, ezért a szocialista párt is változtatni kíván eddigi – többek által túlzottan intellektuálisnak tartott – stílusán. 



Békési László és Medgyessy "a pénzügyminiszterek reggelijén" Fotó: Somorjai L.

Sokak számára érthetetlen és megmagyarázhatatlan volt Németh Miklós magatartása a kongresszus óta eltelt időszakban: "elzárkózott az egyeztetésektől, visszavonult, nem folytatta a politikai munkát, a párt programjának népszerűsítését" – mondta a Heteknek Jánosi György, az MSZP választmányának elnöke Németh visszalépésével kapcsolatban. Annak ellenére, hogy Jánosi – többekkel együtt – Németh támogatója volt, úgy véli: tudnak alkalmazkodni az új helyzethez, és egységesen felsorakoznak majd a kongresszus által megválasztott jelölt mögé.

Juhász Ferenc alelnök sajtótájékoztatóján bejelentette: elképzelhető, hogy a kongreszszusig megegyezés születik a két állva maradt jelölt között, és Kovács László is visszalép – Medgyessy javára. "Kovács László korábban már nyilvánvalóvá tette, hogy hajlandó visszalépni olyan jelölt javára, aki együttműködési készséget mutat a párt vezető testületeivel, és akit támogat a közvélemény" – erősítette meg Juhász feltevését Jánosi György. A választmányi elnök úgy véli, mind Kovács László, mind Medgyessy Péter bármikor fel tudja venni a versenyt Orbán Viktorral. "Mindkét jelöltünk jobb miniszterelnök lehet az ország számára, mint Orbán" – jelentette ki Jánosi. 

"Németh visszalépésével az MSZP választási esélyei jelentősen javultak – mondta a Heteknek Ágh Attila politológus –, mert Medgyessy és Kovács képesek együttműködni a kampányban, és ezáltal személyes támogatottságuk összeadódhat, míg Németh Miklós nem mutatott hajlandóságot az összefogásra. Amennyiben a fentebb vázolt forgatókönyv valósul meg, és Kovács visszalép Medgyessy javára, a Fidesz várhatóan Medgyessyn is fogást próbál majd keresni, mint ahogy tavaly nyári hazatértekor Németh Miklóst is elkezdte támadni" – vélekedett Ágh Attila. A politológus szerint az egykori pénzügyminisztert speciális munkamegosztásban veszi politikai össztűz alá a Fidesz és a MIÉP. "A Fidesz mint volt kommunista funkcionáriust próbálja lejáratni Medgyessyt, Csurkáék ugyanakkor a bankvilágból érkezett előkelő viselkedésű, a néptől távol álló rezervált úriember képét alakítják ki róla." 

Ágh ezzel együtt Medgyessyt tartaná a szocialisták ideális jelöltjének, mert "a jelenleg elgondolható MSZP-s képviselők közül messze ő rendelkezik a legjobb kormányzati képességekkel, kitűnően tudna irányítani egy miniszterelnöki hivatalt".

A politológus szerint az MSZP esélyei azáltal is nőttek, hogy Demszky Gábor szabaddemokrata pártelnök kijelentette: felhagy a kétfrontos harccal, vagyis a Fidesz és az MSZP egyidej? támadásával, és a kormány leváltására összpontosít. "Kovácsot az is gyengítette, hogy a pártján belül bírálták, mert nem válaszolt keményebben Demszky kritikáira. Amennyiben tartós lesz az SZDSZ politizálásában beállt változás, az egyértelműen kedvezni fog a szocialista pártnak is" – tette hozzá Ágh. 

Jánosi György szerint az MSZP felismerte, hogy a Fidesz által tudatosan alacsony színvonalon tartott kommunikáció döntő hatással lesz a választásokra, ezért a programkészítés mellett a szocialisták egy újfajta kommunikációs stratégia kidolgozásához is hozzákezdtek. Arra a kérdésünkre, hogy más pártokhoz hasonlóan nem fenyegeti-e az MSZP-t is a Fidesz által generált megosztás, Jánosi kijelentette: bár az MSZP "vitatkozós" párt, Kövéréknek nincs esélye a megosztására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!