hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Orbán Viktor főnöke az apám

2001. 05. 05.
"Kis párt – kis papagájkommandó", összegezhetjük ifjabb Hegedűs Lóránt kis-tarcsai produkcióját, melyben a már unalomig ismételt csurkista agyrémeken kívül egyetlen új elem jelent meg: ifjabb Hegedűs egyházkerülete elmaradt finanszírozása miatt apukájával fenyegetőzött. A Magyar Parlament képviselője, a nemzetbiztonsági és a vallásügyi bizottság tagja háromévnyi képviselőség után százfős vidéki hallgatósága előtt felmondta a pártleckét: a baloldalra, a liberálisokra és az általa szektának titulált kisegyházakra húzta a vizes lepedőt. 

Magyar – és ennek megfelelően magyar és nemzeti érzelmekkel rendelkező – emberként csöppentem be a kistarcsai önkormányzat MIÉP-rendezvényére, amelyen ifjabb Hegedűs Lóránt országgyűlési képviselő Hit és magyarság címmel fejtette ki saját, valamint – állítása szerint – pártja véleményét. A bibliai idézetekkel sűrűn megspékelt, képzavaroktól sem mentes szónoklat hallatán tudatosítani kellett magamban, hogy nem egy kálvinista istentisztelet prédikációját hallgatom. Megtudhattam, hogy "Isten szeretete és a felebarát szeretete annyira elválaszthatatlan egymástól, mint a halottnak az összekulcsolt keze". E gondolatmenetet folytatva a lelkész-képviselő-szónok kifejtette, hogy e kapcsolatból adódó szolidáris-közösségi magatartást verték széjjel a történelmi egyházakat társadalmi rendfenntartó gyökerüktől megfosztó baloldali erők, amelyek "arcátlanul, képmutató módon, a szociális demagógia mintájaként" aláírást gyűjtenek a nyugdíjakért. 

A bibliai idézeteket furkósbotként használó képviselő-lelkész úgy látja, hogy nem csak a "pufajkásokat" kell ütlegelnie, hanem – mint mondta – az ószövetségi zsidó prófétákhoz hasonló módon neki is joga van arra, hogy bírálatokat fogalmazzon meg – saját szavait idézve – "a fajtájukkal szemben". Majd így folytatta: "Ha kommunista vagy éppen kozmopolita, akkor is tökéletes az egymásrautaltság, mert ott van mögötte a délségi közös nevező." Szerinte "az Andrássy út 60-ban annak idején kivétel nélkül mind zsidó ember volt az, aki verőlegényként – sokszor hobbiból – a keresztény magyarokat verte". (Egy bekiabáló: "Úgy van!") Állítását a képviselő további zsidó összeesküvés-teóriákkal tarkította.

Annál különösebbnek tűnt, amikor hozzátette, hogy a saját közéleti szerepléseiben, illetve a MIÉP döntéseit befolyásoló cselekedeteiben Isten Igéje vezeti őt: "Ha hozzám fordulnak, próbálom szolgálni a békességet és a megértést" – mondta. Majd Ady Endrét idézte: "Háború kell, hogy új békét szüljön." 

Vallási kérdésekben ifjabb Hegedűs radikális, a vallásszabadságot úgy értelmezi, hogy például a Hit Gyülekezetének előbb őhozzá kell térnie ahhoz, hogy "szóba tudjunk állni vele". Hegedűs nem hisz a hatósági vizsgálatok eredményének, mindenben összeesküvést vagy visszaélést gyanít, és megígérte, hogy ha hatalomra kerülnek, akkor a kisegyházat rögtön be fogják tiltani. Egy lelkes Pannonrádió-hallgató felvetésére pedig azt sejttette, hogy a Budapesten fogható adó hamarosan az egész országban elérhető lesz.

Előadásában a képviselő nehezményezte, hogy apja egyházkerülete nem kapta meg azt az állami támogatást, amelyben reménykedett, és itt is (zsidó) összeesküvést sejt. Majd hozzátette: "A miniszterelnök úr budapesti illetőség? református hívő, ennek megfelelően, hogyha az egyházi hierarchia rendjét nézzük, dr. Hegedűs Lóránt, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke az ő felettese is."

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!