hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2001. 10. 19. (V/42) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Miniszterre sújtott a terror

Minden megváltozott – jelentette ki Ariel Saron izraeli miniszterelnök azt követően, hogy arab terroristák Jeruzsálemben meggyilkolták Rehavam Zeevi turisztikai minisztert. Az izraeli kormány ultimátumban követeli Jasszer Arafattól a merényletért felelősséget vállaló terrorcsoport vezetőjének és a gyilkosoknak a kiadatását. "A Mindenható bosszulja meg a véredet" – mondta Saron megrendülten a knesszetben tartott gyászbeszédében, amelyben megfogadta, hogy a "végsőkig folytatják a harcot" a terroristák ellen. 

Törékeny szövetség

Miféle szövetséges az olyan ország, amelynek vezetői összetartanak velünk, de polgárai a mi földünkön tömeggyilkosságot követnek el vagy kávéházaikban tapsolják meg a merénylőket? – méltatlankodik a Time magazin Szaúd-Arábiáról írott e heti tanulmánya. A tény, hogy a szeptemberi terrortámadásokat végrehajtó 19 gépeltérítő közül 15 szaúdi volt, valóban súlyos kérdéseket vet fel a törékeny szövetség jövőjét illetően, amely a jelentős olajtartalékaiért és az Irakot féken tartani hivatott amerikai haderő első számú bázisaként is kulcsfontosságú arab királyságot Amerikával öszszefűzi.

Tüntetés az iszlám törvényekért

Több mint kétszáz ember vesztette életét a nigériai Kánóban a több napja tartó vallási villongások során – jelentette a CNN amerikai hírcsatorna. Az Egyesült Államok afganisztáni katonai akciójával szembeni musz-lim tüntetés rövid idő alatt templomgyújtogatássá és keresztények elleni öldökléssé fajult. A pogrom nyomán hajléktalanokból álló muszlim és keresztény bandák a sűrűn lakott peremterületeken estek egymásnak.

Exkommunisták népünnepélye

Az október 21-ei berlini választás előtt a kampány utolsó heteit kihasználva plakátokon, gyűléseken, talk show-k keretében, a média területein ismertetik a pártok programjukat, többek között – s a főváros esetében ez döntő fontosságú – azt, hogyan vezetik ki Berlint a pénzügyi válságból. A főpolgármesteri posztról június közepén, vagyis néhány hónappal a választási ciklus letelte előtt önként mondott le a kereszténydemokrata Eberhard Diepgen. 

Belföld

Étermérgezés

"A Tiszába van egy hal, /Annak neve harcsa, /A jóisten a Pannon Rádiót /Sokáig megtarcsa!"  A fenti versecske – mellyel költője, egy odaadó hallgató köszöntötte az egyéves adót – oly nagy sikert aratott a műsorkészítők körében, hogy a keddi nap folyamán többször is lejátszották. A jókívánságok verses kategóriájában persze nem csupán ez az egyetlen gyöngyszem hangzott el: a többi általában hangsúlyozta, hogy a Pannon Rádió az igazság hangja és a magyar kultúra megmentője, ellenben nem a paraziták dáridója.  Háromnapi pannonrádiózás után magam a következőképp összegezhetem a hallottakat: sötét és lehangoló. Az adás hemzseg a csúsztatásoktól és hazugságoktól, összességében átjárja a múltba révedés, a sértettség szele, és átitatja a vallásos szósz. A Pannon Rádió száz százalékig a MIÉP érdekeit képviseli.

Soros valódi polgárságot akar

Most lehetőség van megjavítani a világot – véli a terrortámadás után kialakult válságról Soros György. A Soros Alapítvány által most indított, a magyarországi demokrácia minőségi javítását célzó új program ékes bizonyítéka annak, hogy Soros György továbbra is képes "aprópénzre" váltani a nézeteit. A most induló program keretében kétszázmillió forintot kapott az alapítvány a demokratikus szabadságjogok gyakorlását elősegítő pályázatokra.

Több tucat hamis riasztás

Lapzártánkig negyven bejelentésre vonultak ki, fertőző baktériumot tartalmazó küldeményt azonban eddig nem találtak az országban – tájékoztatta lapunkat Dobson Tibor, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Az infantilizmus, vagy épp a bosszúvágy termelte gyanús küldemények azonban komoly zavarokat eredményeztek.

Hiányzó kormánytöbbség

Immár a második alkalommal nem választották meg Bánk Attilát az Országgyűlés alelnökének. A kisgazda frakció egy része ennek ellenére kitart Bánk jelölése mellett, amit a kormánykoalíció is támogat. Ez azt jelenti, hogy e kérdésben már másodízben nem tudta biztosítani parlamenti többségét a kormányzat. A volt kisgazda frakció szinte megszámlálhatatlanul sokfelé szakadt, többen közülük már a 2002-es választások utánra gondolva lázasan keresik helyüket. Az egykor a párt üdvöskéjének számító Molnár Róbert és a Torgyán Józsefhez igencsak közelálló Kiszely Katalin nyíltan vállalva múltbeli ténykedését belépett a Fideszbe.

HÁTTÉR

Bioterror-támadás

Nem amatőr készítette – állítja Dianne Feinstein szenátor azokról a lépfene-baktériumoktól, amelyeket a washingtoni szenátus épületében találtak. James Woolsey, volt CIA-igazgató szerint a levélben feladott gyilkos por "túlságosan fejlett laboratóriumi termék" ahhoz, hogy egyedül Oszama bin Ladentől származzon. Woolsey feltételezi, hogy Irak vagy Irán állhat az Amerikát ért újabb terrortámadás mögött. Az FBI ugyanakkor nem zárja ki, hogy egy – a levélbombagyáros Unabomberhez hasonló – magányos őrült tudós akciójáról van szó. A lépfenetámadások nyomán bezárták a washingtoni kongresszus épületét. Napról napra újabb bejelentések érkeznek az illetékes amerikai hatóságokhoz azonosítatlan eredet? fehér port tartalmazó levelekről, postai küldeményekről. A lépfene eddig egy ember halálát okozta, több tucatnyian megfertőződtek, és milliók rettegnek attól, hogy maguk is áldozatokká váltak. A hét közepéig csak a szenátus többségi vezetője, Tom Dashle irodájában több mint harminc fertőzést regisztráltak, és lépfene- spórákat találtak George Pataki New York-i kormányzó irodájában is.

Újra temetés

Az újratemetések korában egy újabb fejezet Hóman Bálint újratemetése. Azt, hogy nem egyszerűen az elmaradt végtisztesség megadásáról van szó, jelzik a temetésen részt vevő prominens, politikai és tudományos közéleti személyiségek. Jelenlétük irányt jelez, azt, hogy számukra felvállalható Hóman Bálint öröksége, azt, hogy eszmei elődjükként tekintenek az elhunytra. Így ez a temetés nemcsak Hóman Bálint temetése volt, hanem Dávid Ibolya, Pálinkás József, Rockenbauer Zoltán és Glatz Ferenc (kár érte) politikai tisztességének a temetése is. Béke poraikra!

Ki hitte volna

A szeptember 11-ei tömeggyilkos terrortámadást követően New Yorkban az élet nem tud igazán visszatérni a rendes kerékvágásba. Mindenki igyekszik ugyan a régi mederbe terelni dolgait, de ez bizony csak keveseknek sikerül, jóllehet a vezetők állandó jelleggel erre ösztönzik a polgárságot. Az ember úgy érzi, mintha Damoklész kardja a levegőben lógna, csak éppen nem lehet tudni, mikor csap le. Érdekes módon az amerikaiak nagy része nem a következő repülőgéprablástól tartott és tart, inkább az illetéktelen kezekbe került nukleáris vagy biológiai fegyverek alkalmazásától. Megdöbbentő volt, amikor a hírközlő szervek beszámoltak a floridai lépfene-esetekről, de még fonákabbnak tűnt, hogy az emberek vártak valami ilyenfajta fejleményt. 

A korrupció és a pénzmosás kéz a kézben jár

"Minden bűnös tevékenységnek a pénz az éltető ereje" – olvasható Peter Lilley Piszkos ügyletek cím? könyvében. A szerző érzékletesen írja körül a szervezett bűnszövetkezetek pénzmosási manővereit: gigantikus összegek, globális méret? összefonódás, a hatóságok sziszifuszi küzdelmének sokkoló képe rajzolódik ki az oldalakon. Megoldást, feloldást nem ad a szerző, s ebben az erősödő nemzetközi összefogás sem kecsegtet túl nagy reménnyel. Az eddigi tapasztalat ugyanis azt mutatja, a pénzmosók több lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Magyar balkán-világ

A szeptember 11-ei terrortámadás felerősítette az illegális szervezetek működésének visszaszorítását. Az USA példamutatóan zárolta a terroristagyanús számlákat, és ultimátumával gyakorlatilag erre szólította fel a civilizált világ pénzintézeteit is. Világszerte számos intézkedés, törvénymódosítás született azóta, amelyek mind az illegális pénz forgalmát kívánják leszorítani. A héten a terrorizmus elleni küzdelem jegyében a parlament elé került a pénzmosásról szóló törvény, amely kibővíti a törvény hatálya alá eső szervezeteket, kimondatlanul, de bezárásra ítéli az utcai pénzváltókat, szükséges esetben a pénz mozgása előtt teljes egészében lezárja a határokat. Dr. Molnár Csabával, az ORFK Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság Pénzmosás Elleni Osztályának vezetőjével a hazai pénzmosásról és a születőben lévő törvény esélyeiről beszélgettünk.

Nobel-díj kritikákkal

Kofi Annan és a vezetése alatt álló Egyesült Nemzetek Szervezete kapta az idei béke Nobel-díjat. A norvég Nobel Bizottság szerint a hidegháború befejeztével az ENSZ végre a neki szánt szerepet tölti be: "a világ békéje és biztonsága érdekében tett erőfeszítések élharcosa" lett. Bár sokan siettek gratulálni a főtitkárnak, nem egyöntetűek az elismerések világszerte. Többek felróják Annannak, hogy a ruandai népirtásban, a boszniai tömegmészárlásban és legutóbb az izraeli–libanoni határon elrabolt három katona ügyében ellentmondásosan lépett fel. 

Annan követi Arafatot

A második világháború után az angolok kénytelenek voltak a palesztin ügyet a Népszövetség jogutódjának számító ENSZ rendkívüli közgyűlése elé vinni. A testület egy külön bizottság jelentése alapján ajánlást fogadott el, amelyben a szembenálló feleket a "zsidó nemzeti otthon" maradék egyötödének további, egy zsidó és egy újabb palesztinai arab államra való kettéosztását javasolta, azzal, hogy Jeruzsálemet és környékét corpus se-paratumként az ENSZ közvetlen igazgatása alá rendelte volna. A javaslatot zsidó részről elfogadták, a palesztinai arabok és az "Arab Liga" azonban nemcsak elutasította, de jogellenes fegyveres erőszak alkalmazásával a megalakuló zsidó miniálla-mot vérbe akarta fojtani. Ez nem sikerült, de a "zsidó nemzeti otthon" területén megalakításra javasolt második palesztinai állam területéből a Jordán nyugati partját és Kelet-Jeruzsálemet Jordánia, a Gázai övezetet Egyiptom jogtalanul elfoglalta és annektálta. Az ENSZ – miközben több ízben elítélte a zsidó államot, amiért az arab kormányok által magukra hagyott, de a zsidó állammal szemben ellenséges arab menekültek millióit nem fogadta be – szó nélkül hagyta Jordánia és Egyiptom jogellenes annexióját, az arab országokból elűzött közel egymillió zsidó menekült ügyét, és a Jordániából, valamint Egyiptomból Izraelbe beszivárgott fegyveres bandák rablásait és gyilkosságait. Pedig az ENSZ égisze alatt aláírt fegyverszüneti megállapodások elvileg szavatolták az ideiglenes határok biztonságát.

Terroristák Budapesten

Titkos találkahelye lenne a terroristáknak Budapest? Egy spanyol lap angol forrásokra hivatkozva ezt állítja. A magyar illetékesek ellentmondásos körülmények között ugyan, de végül blöffnek titulálták az állítást. Az viszont tény, hogy évtizedekkel ezelőtt Budapest már otthont adott egy terrorista szörnynek.

KÁVÉSZÜNET

Uralkodjon ösztönein

1. Mihelyt éhes lesz, egyen valamilyen egészséges ételt, így később egyre fokozódó étvágya csillapítására sem fog hízlaló ételekhez nyúlni. 2. Nagy adag édesség helyett fejezze be az étkezést mentolos rágóval vagy cukorkával, így elégítve ki édességigényét. 3. Vegyen kisebb mennyiségben édességet, vagy dobja ki azt, amit már nem kíván megenni. 4. Éhesen soha ne menjen vásárolni. 5. Napijegy helyett vásároljon éves fitneszbérletet, így abban az esetben, ha lógni akarna, elég arra gondolnia, hogy mennyi pénzt fektetett bele, máris megváltoztatja a döntését. 6. Szervezzen nehezen lemondható sportprogramokat (például teniszpárost, vagy személyi trénerrel edzést). 7. Járjon be munkahelyére gyalog vagy kerékpárral. (Men\'s Fitness)

Extra ízek a West Endben

Nem gondolná az ember: jó étterem a plazák forgatagában. Láthatólag egy választás van, a gyors konyhák kínálata és ott egy vagy több – akár idegen – asztaltárssal fogyasztani, egy kellően ízléses m?anyagtálcáról. A West End Cityben, egy emelettel a tömegétkeztetés felett, egy felirat, Friday\'s. 

Mégis lesz világvége

A terrortámadások ellenére is elkészítik azt a világvégéről szóló filmet, melynek Martin Sheen lesz a főszereplője. Az Idők vége (End Of Times) egy ír szerzetes középkori próféciájára épül, aki azt jósolta, hogy II. János Pál pápa személyében trónra lép az utolsó egyházfő, majd eljön a világvége is. A film európai pénzügyi támogatással valósul meg. Sheen, aki játszott többek között 

Az új Mini: ötletparádé

Minden autógyárnak egyetlen főnöke van: a vevő, ugyanis csak ő küldhet el mindenkit a cégtől, az elnöktől a főportásig, és ehhez már annyi is elég, hogy másnál költse el a pénzét. A verseny nagy, és a szerdán megnyílt Budapesti Autószalonban nyoma sincs a Frankfurti Autókiállításon tapasztalt, a New York-i terrortámadást követő viszszafogottságnak. Show és pompa, no és amiért érdemes kimenni: sok-sok remek autó.

Könyvsikerek

Chaim Potok: A kiválasztott – Az ígéret

Idényzárás a száguldó cirkuszban

Michael Schumacher rajt-cél győzelemmel zárta a 2001-es Forma–1 versenyszezont Suzukában a Japán Nagydíjon. Ezzel méltóan koronázta meg idei teljesítményét. A második helyezett a kolumbiai Montoya lett, míg a harmadik helyen Coulthard ért célba.

Megdőlt Hingis trónja

Jennifer Capriati idei fantasztikus visszatérését követően a héten átvette a vezetést a WTA-világranglistán Martina Hingistől, aki bokasérülése miatt feladni kényszerült utolsó meccsét Devenport ellen a filderstadti elődöntőben. Hingis, miután megműtötték a bokáját, idén végleg elbúcsúzhat a játéktól, s egyben a világelsőségtől is. 

Lisztes kiszorítja az Alpok Maradonáját

Az utóbbi idők gyengébb szereplése után végre ismét elégedettek lehetnek a Bundesligában szereplő magyar légiósok. Lisztes Krisztián két gólt szerzett a Werder Bremen színeiben, Sebők Vilmos is eredményes volt, igaz csapata, az Energie Cottbus 3–2-re kikapott a mérkőzés nagy részét emberhátrányban lejátszó Leverkusentől.

Az emlékek kivetítése

A "magyar Chagall"-ként is emlegetett Ámos Imre grafikáiból a Francia Intézetben október 31-ig látható kiállítás. A tárlat szervezői ilyen módon is nagy példaképe mellé állítják a festőt, hiszen Ámosnak e jórészt közönség elé soha nem került rajzai egy időben láthatóak Budapesten a Zsidó Múzeumban kiállított Chagall-képekkel.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!