hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Soros valódi polgárságot akar

2001. 10. 21.
Most lehetőség van megjavítani a világot – véli a terrortámadás után kialakult válságról Soros György. A Soros Alapítvány által most indított, a magyarországi demokrácia minőségi javítását célzó új program ékes bizonyítéka annak, hogy Soros György továbbra is képes "aprópénzre" váltani a nézeteit. A most induló program keretében kétszázmillió forintot kapott az alapítvány a demokratikus szabadságjogok gyakorlását elősegítő pályázatokra.Soros György. Elképedt a magyar közbeszéden Fotó: V. Sz.

Soros György csalódott, de nem hagyja annyiban. "Magyarországon demokrácia van" – mondta a sajtótájékoztatón. Véleménye szerint nem az intézményekkel, hanem az eszmékkel van probléma, ez az a terület, ami miatt továbbra is fontosnak érzi a nyitott társadalom fejlődésének segítését Magyarországon. "Kialakultak a demokratikus intézmények, alkotmányos jogállam működik, de a működésben zavarok vannak. Mintha az állampolgárok kevésbé lennének bevonva ezeknek a tevékenységébe, fejlődésébe. Ezért a korábbi programokkal párhuzamosan újakat indítunk a »Hogyan legyünk polgárok« főcím alatt, amelyekkel ezeknek a működési zavaroknak a feltárására, elhárítására szeretnénk ösztönözni" – magyarázta az új programok beindításának okait a sajtótájékoztatón Halmai Gábor, a Soros Alapítvány nemrégiben megválasztott elnöke. 

A pályázatokkal erősíteni kívánják a civil kurázsit, az aktív, felelős polgár szemléletét, aki komolyan veszi a politikát, és például elmegy szavazni. "Annyiban szeretnénk politizálni a programokon keresztül, hogy információkhoz jussanak az állampolgárok, és mindenki tisztában legyen választása következményeivel. A pártpolitika nem feladatunk" – fejtette ki Halmai. A "Hogyan legyünk polgárok" program hat címen hirdet pályázatot; a szavazással az "Élj a jogaiddal – menj el szavazni!" foglalkozik. Egy hasonló program 1998-ban Szlovákiában példamutatóan magas, 84 százalékos szavazati részvételt eredményezett. 

Az apolitikus légkör legerősebben a diákok között érezteti hatását, köreikben feltűnően hangosan hallatszanak az aktív szélsőjobboldal által artikulált nézetek. Ennek ellensúlyozására a "Szabadság hagyománya" címmel indít programot a Soros Alapítvány, "hiszen minden ellenkező híreszteléssel szemben a demokratikus eszméknek is van hagyománya Magyarországon" – fűzte hozzá az alapítvány elnöke. Támogatni kívánnak ezeken felül tényfeltáró műveket, amelyek már a korrekció lehetőségét is magukban hordozzák, és külön program foglalkozik a közszolgálati médiák "közszolgálatosításával", mégpedig bőkezűen: száztízmillió áll rendelkezésre "tárgyszerű, nyílt, toleráns és kultúrált" műsorok készítői számára, és jutalmaznák a műsornak helyt adó médiát is. "Az alapítvány nem képes megváltoztatni a társadalmat, erre csak maga a társadalom képes, de az alapítvány támogatni tudja ebben a törekvésében" – foglalta össze Halmai Gábor a Soros Alapítvány által nyújtott "társadalomélénkítést" célzó programok lehetőségeit.

"Soros-ellenes kampányra azért nem számítottam" – mondta lapunknak Soros György

– Nem okoz Önnek csalódást, hogy míg külföldön állami szinten méltányolják a tevékenységét, addig Magyarországon nem is találkozik a kormány tagjaival?

– Jó a kapcsolatom a magyar kormánnyal, akkor is, ha nem találkozunk – talán éppen azért jó a kapcsolatunk, mert nem találkozunk. Valószínűleg lenne mód egyébként a találkozásra, ha kérném, de nekem nem is célom, hogy kormányzatokkal, államfőkkel találkozzam.

–  Hogyan érintik a személyét érő támadások?

– Nagyon lezüllött a magyar közbeszéd, és én személyesen fájlalom a növekvő antiszemitizmust. Az engem támadó megjegyzések jó ideig leperegtek rólam, de arra nem számítottam, hogy egy Soros-ellenes kampány alakul ki azután a sok-sok millió dollár után, amit a magyar társadalom kapott tőlem. Ez fáj nekem, nem az, hogy nem találkozom a kormánnyal, és az sem, hogy a demokratikus folyamatok nem olyan gyorsan mennek végbe, ahogy arról 1989-ben álmodtunk.

– Nem fokozza esetleg a csalódását az a tény, hogy a Sorost támadók között sokan a Soros támogatásával kerültek (támadási) pozícióba? 

– Az, hogy valaki tőlem kapott támogatást, nem kötelezi őt arra, hogy elfogadja az én életszemléletemet. Éppen azt szerettem volna elérni a támogatással, hogy módja legyen kialakítani a saját nézeteit. Ez persze nem jelenti azt, hogy elnyeri a tetszésemet.

– Vagyis elfogadja azt is, hogy esetleg szélsőjobboldali nézeteket alakít ki az Ön támogatásával?

– Szerintem azért sok szélsőjobboldali nem jött ki közülük: Orbán, Kövér, meg a többiek azért nem szélsőjobboldaliak, a demokrácia keretein belül működnek.

– Nehezményezte, hogy egy szélsőjobboldali rádióműsor mellé áll a miniszterelnök.

– Azt kifogásolom valóban, de nem azért, mert én fizettem a külföldi útját, ezt akkor is kifogásolnám, ha nem én fizettem volna, a kettőnek nincs köze egymáshoz.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!