hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Újra temetés
Háborús bűnös vagy tudós

2001. 10. 21.
Az újratemetések korában egy újabb fejezet Hóman Bálint újratemetése. Azt, hogy nem egyszerűen az elmaradt végtisztesség megadásáról van szó, jelzik a temetésen részt vevő prominens, politikai és tudományos közéleti személyiségek. Jelenlétük irányt jelez, azt, hogy számukra felvállalható Hóman Bálint öröksége, azt, hogy eszmei elődjükként tekintenek az elhunytra. Így ez a temetés nemcsak Hóman Bálint temetése volt, hanem Dávid Ibolya, Pálinkás József, Rockenbauer Zoltán és Glatz Ferenc (kár érte) politikai tisztességének a temetése is. Béke poraikra!

Hóman Bálint, a nemzeti-keresztény történészek körében mitikus kisugárzással bíró egykori történész pályájának főbb vonala hasonló ívet ír le, mint az ellenforradalmi rendszer (gróf Bethlen miniszterelnök kifejezése) több más politikusáé, és mint magáé a rendszeré. Ez a történet egy vezetésre alkalmatlan politikai elit története, amelyik törvényszer? bukásába magával rántotta az általa vezetett országot is.

Hóman Bálint egyike azoknak, akik aktív politikájának köszönhetően állt az ország a harmincas években a német szövetségi politika útjára. Hogy ez nála belső meggyőződés volt, azt mutatja az a felfogása is, hogy a történelmi fejlődés irányát, ütemét a vezérek belső alkata diktálja. Kultúrpolitikusként kiszélesítette a leventeoktatást, nevéhez fűződik a zsidó tanerő korlátozása. 1940 júniusában emlékiratot küldött Teleki Pálnak, amelyben szorgalmazta, hogy a zsidókérdést helyezzék faji alapokra. 

Térségünkben konzervatív politikusok kisiklásakor sokszor említik enyhítő érvként a politikus felfogásában meglévő rosszul értelmezett lojalitást, ami sokszor akadályozta világos döntések meghozatalát. Hóman felrúgta a törvényes rendszerhez való lojalitást is, állandóan tájékoztatta a nyilasokat a kormány titkos tanácskozásáról és szándékairól. 1941. április elején megszavazta Jugoszlávia azonnali lerohanását (ami miatt Teleki öngyilkos lett), a Bárdossy-kormány ülésén szavazatával hozzájárult a Szovjetunió elleni támadás megindításához. 

Az igaz, hogy (amint erre mostanában hivatkoznak) nem értett egyet Magyarország német megszállásával, de tagja lett a nyilas vezetés? Nemzeti Szövetségnek, amelynek célja a horthysta fegyverszünet megakadályozása volt. Hóman jelentős szerepet játszott a nyilasok uralomra jutásában, később a nyilas kormányt követte Sopronba is. 

A ravatalnál beszédet mondott Glatz Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. Amit az imént leírtam, a beszédéből kimaradt. Szerinte Hóman egyformán elfogadhatatlannak tartotta a kommunista és a nyilas eszméket. Az elnök azt viszont kifelejtette, hogy Hóman ugyan nem volt nyilas, de a nyilasok szövetségese. Az, hogy az Akadémia történész elnöke részt vesz egy ilyen szint? történelemhamisításban, azt mutatja, hogy a humántudományok válsága állandósul, amíg történészek képtelenek történeti helyzetek megítélésében etikai szempontokat évényesíteni, maguk is a szellemi környezetszennyezés eszközeivé válnak. "Ős patkány terjeszt kórt…" Újra.

Magyarországon ma újra mérgezett a levegő.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!