hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Miniszterre sújtott a terror
Blair állammal jutalmazná Arafatot

2001. 10. 21.
Minden megváltozott – jelentette ki Ariel Saron izraeli miniszterelnök azt követően, hogy arab terroristák Jeruzsálemben meggyilkolták Rehavam Zeevi turisztikai minisztert. Az izraeli kormány ultimátumban követeli Jasszer Arafattól a merényletért felelősséget vállaló terrorcsoport vezetőjének és a gyilkosoknak a kiadatását. "A Mindenható bosszulja meg a véredet" – mondta Saron megrendülten a knesszetben tartott gyászbeszédében, amelyben megfogadta, hogy a "végsőkig folytatják a harcot" a terroristák ellen. 



Hanei Musztafa, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért szervezet meggyilkolt vezetőjének a fia. Bosszút állt Fotó: Reuters

Most először fordult elő, hogy arab merénylők izraeli kormánytagot gyilkoltak meg. A támadás kellemetlenül érintette Tony Blair brit miniszterelnököt, aki egy nappal korábban megbecsült államfőnek kijáró tiszteletadással fogadta Jasszer Arafatot, és támogatást ígért neki a Kelet-Jeruzsálem fővárossal megalakítandó palesztin államhoz. A londoni találkozó vörös szőnyeget készített Arafat számára a George Bush amerikai elnökkel november elejére tervezett kézfogáshoz, amelyre New Yorkban, az ENSZ-közgyűlésen kerülhet sor. Ariel Saron még a gyilkosság előtt azt vetette Blair szemére, hogy az egyéves véres intifáda a legmerészebb álmai felett jutalmazta meg Arafatot.

Az angol "Izraelnek békét, Palesztinának igazságot" formula szerint – amelyet az Európai Unió többi tagállama is támogat – a terrorizmusellenes koalíció támogatásával Jasszer Arafat kiérdemelte a nyugati világ elismerését azzal, hogy kész volt az Oszama bin Ladent éltető tömegbe lövetni Gázában. 

Blair az "egyetlen értelmes megoldásnak" nevezte azt, ha az izraeliek és a palesztinok "békében és biztonságban" élnek egymás mellett. A londoni kormány a szeptemberi terrortámadások óta egymás után tesz gesztusokat az iszlám világ felé. Ennek kifejezéseként utazott 1979, a Khomeini-féle iráni forradalom óta először brit külügyminiszter Teheránba. Tony Blair Ománban tett látogatást, és interjút adott a bin Laden kedvelt szócsövének számító katari al-Dzsazira televíziónak. Ugyanezen a fórumon keresztül üzente meg a szaúdi milliárdos, hogy "Palesztina felszabadításáig" folytatja harcát. A Jeruzsálem felosztására és a palesztin állam létrehozására vonatkozó angol-amerikai tervek nem bin Laden forgatókönyvét valósítják meg – állította Arafat Londonban. "A mi ügyünk igazságos, ezért ezt a harcot nem lehet összekeverni az Egyesült Államokban civilek ellen elkövetett terrorista akciókkal" – mondta Arafat a Tony Blairrel közösen tartott sajtótájékoztatóján. Az Afganisztán elleni nemzetközi koalíció fenntartásához az Egyesült Államoknak – a Sky News brit televízió kommentárja szerint – "napról napra kötéltáncot kell folytatnia". Ezért ingázott például a héten Colin Powell külügyminiszter India és Pakisztán között, hogy a kasmíri tartomány miatt egymással katonai konfliktusban álló két ország nehogy egymás torkának essen, miközben az amerikai repülőgépek a szomszédjukban Afganisztánt bombázzák. És ezért nem vétózta meg Washington a terrorizmust támogató országok listáján szereplő Szíria felvételét az ENSZ Biztonsági Tanácsába, mondván, Damaszkusz is elítélte az Amerika elleni merényleteket, és ezzel a koalíció oldalára állt. Néhány nappal a diplomáciai elismerés után a szíriai székhellyel működő Népi Front Palesztina Felszabadításáért terrorszervezet emberei elkövették az eddig példátlannak számító támadásukat az izraeli miniszter ellen. Basar Asszad szír elnök a támadás után kijelentette: "Párbeszéden alapuló, hosszú távú erőfeszítésekre van szükség a terrorizmus felszámolásához."

Izraeli lapvélemények szerint a jeruzsálemi merénylet azok meggyőződését erősíti Izraelben, akik szerint a Blair–Bush tervben felvázolt palesztin állam Szíria, Irak, Líbia, Irán és Afganisztán mintájára az intézményesített terrorizmust támogató országok számát gyarapítaná. Az öngyilkos terrortámadások a palesztin lakosság 75 százalékának támogatását élvezik. Az elmúlt egy év során Jasszer Arafat legfeljebb hetekre tudta megfékezni a tömeggyilkosságra a túlvilági jutalom reményében tucatjával vállalkozó Hamasz- és Iszlám Dzsihád-aktivistákat.

A Rehavam Zeevi elleni merénylet elkövetőit lapzártánkig nem sikerült elfogni. A gyilkosságra egy Jeruzsálem keleti felén fekvő szállodában került sor, ahol a miniszter évek óta rendszeresen megszállt. A sebesült Zeevire a reggeliről visszatérő felesége talált rá a szállodai szobájukban. A jeruzsálemi rendőrség azt feltételezi, hogy a gyilkosokat a szálloda arab alkalmazottai segítették, akinek a dolgát megkönnyítette, hogy a miniszter nem kért személyi védelmet. A terrortámadást elítélte a Palesztin Hatóság. Jasszer Abed Rabo, a Hatóság kulturális és információs minisztere kijelentette: "Elítélünk minden politikai gyilkosságot, annak ellenére, hogy Zeevi úr erőszakos politikát képviselt a palesztin néppel és a békefolyamattal szemben. Az ilyen szélsőséges álláspont sem igazolja azonban a politikai kivégzéseket." Rabo ezzel a véleményével egyenlőségjelet tett az izraeli miniszter és az öngyilkos terrorakciókat kitervelő, az izraeli hadsereg által likvidált palesztin terroristák között, arra utalva, hogy a "szélsőjobboldali" politikus magának tehet szemrehányást azért, ami vele történt. 


Rehavam Zeévi

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!