hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 04. 19. (VI/16) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Fuccs a puccsnak

Hugo Chavez venezuelai elnök visszatért, miután a múlt heti államcsínykísérlet néhány nap után összeomlott. Ignacio Velazco bíboros támogatásáról biztosította a visszatért elnököt. A főpap a jelek szerint már elfeledkezett arról az időről, amikor az elnök "csuhás ördögöknek" nevezte a papokat.

Öngyilkosok tavasza

Drámai tavasznak lehettek szemtanúi az új alapokra helyezett Szerbia és Montenegró polgárai. Két öngyilkosság is történt szinte azonos időben, de egymástól néhány ezer kilométer távolságra. Az okok mindenképpen a volt Jugoszlávia közeli történelmében keresendők.

Rakétákra fel

Márer György, New York

Tíz eredménytelen nap

A múlt heti madridi nyilatkozat teljes támogatással indította útjára Colin Powell amerikai külügyminisztert közel-keleti körútjára. Kofi Annan ENSZ-főtitkár, Josep Piquet spanyol, Javier Solana uniós, Powell amerikai és Ivanov orosz külügyminiszter közös közleményben állapította meg a küldetés alapvető céljait. Amit akkor még csak sejteni lehetett, az most bebizonyosodott: Powell a lehetetlenre vállalkozott.

Az ősök nem hősök

A napokban nyitották meg Bécsben a Wehrmacht bűncselekményei cím? kiállítást. 1995-ben már bemutattak egy hasonlót, de akkor kiderült, hogy a több mint ezer között volt húsz olyan kép, amelynek kísérőszövege pontatlan volt. Ezért új kiállítást rendeztek, amely ellen Ausztriában nem csak a szélsőjobboldal tiltakozik.

Kamikaze kamionnal

Gázpalackokkal megrakott teherautó robbant fel a tunéziai Djerba szigetén lévő La Ghriba (A Csodatevő) elnevezés? zsinagóga mellett. A robbanás következtében tizenöten a helyszínen vesztették életüket. A tunéziai kormány hivatalosan balesetről beszél, egy Pakisztánban közzétett levél alapján azonban az al-Kaida terrorhálózathoz tartozó csoport vállalta a felelősséget a merényletért, amely "az izraeli agresszió elleni tiltakozás" volt.

Belföld

A polgári polgárok kormányváltást szeretnének

A Hajdú-Bihar megyei Polgáron az SZDSZ és az MSZP közös jelöltjének telt házas kampánygyűlése után sikerült mikrofonvégre kapni Medgyessy Pétert és Kuncze Gábort. A miniszterelnök-jelölt és a pártelnök zsúfolt programja miatt két kézfogás között adott lapunk számára "villáminterjút".

Nyugaton a helyzet változatlan

Vas megyében is pattanásig feszült a hangulat a választások két fordulója között. Amíg az 1. számú választókörzetben az SZDSZ–MSZP közös jelöltjének eredményét kérdőjelezi meg a jobboldal, addig a 2. számú körzetben tettlegességig fajult egy területfoglalási vita.

Kérem, hozzák ismét önmagukat

Ez egy kuruc ország, itt nem működik a megfélemlítés, nem működik a parancs – jelentette ki Medgyessy Péter egy Kiskunhalason tartott politikai fórumon. A szocialisták miniszterelnök-jelölt-je hangsúlyozta: nem igaz, hogy hatalomra jutásuk esetén elvennék az emberektől azokat a jogokat, amelyeket az elmúlt négy évben megkaptak.

Elfogyott a regiment

"Esik eső karikára, Orbán Viktor kalapjára" – bömböli operaénekesi hangján a mikrofonba Bede Fazekas Csaba győri bonviván a Széchenyi téren, ahol 1848-ban toborzó útján Kossuth Lajos szólt a nemzethez. Az először nevető, majd vele éneklő tízezres tömeg szerda délután már nem látja a színpadról távozó magyar miniszterelnököt, csak Helmut Kohl robusztus alakja magasodik ki a zászlóerdő mögül. Vidéki focidrukker kinézet? legénykék és szolid eleganciájú bencésdiákok lobogtatják a trikolórt. Vége a profi módon komponált rendezvénynek, ahol csak egyetlen szereplő sült bele többször szerepébe: Szakács Imre konferanszié, a Fidesz–MDF képviselőjelöltje, aki miatt a német exkancellár a Rába partjára látogatott.

Nem lesz Bokros-csomag

– Hogyan értékeli a választások első fordulóját, és az azóta kialakult helyzetet?

Lebukott a negyedik szint

A magyar törvényhozás történetének legnagyobb kábítószerrel kapcsolatos büntetőpere kezdődött a héten a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. Összesen 127 személy ellen emelt vádat az ügyészség, akiknek többsége kábítószer-fogyasztás miatt áll bíróság elé. Az ügy érdekessége, hogy a nyomozóknak sikerült a drogterjesztői piramis magasabb szintjén tevékenykedő beszerzőket is kézre keríteni, ami általában igen ritka. A vádlottak közül többen akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Hit és értékek

Üzenetet hozott a mennyből

"Rémesen zavarban voltam, mert csak egy szál nadrág volt rajtam, és az a rengeteg ember ott kavargott körülöttem" – emlékszik viszsza feltámadása pillanatára Daniel Ekechukwu. A nigériai keresztény pásztor mindennapinak egyáltalán nem mondható történetéről lapunk 2002. február 8-án számolt be (Feltámadás most). Ekechukwu azóta Reinhard Bonnke német evangélista oldalán járja a világot, hogy minél több embernek elmondja halálon túli tapasztalatait és feltámadását, átadva az üzenetet, amiért visszajött. Bécsi látogatásakor lapunk munkatársának is sikerült rövid interjút készítenie a három napon keresztül halott lelkésszel. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!