hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Öngyilkosok tavasza
Háborús bűnösök menekülése

2002. 04. 21.
Drámai tavasznak lehettek szemtanúi az új alapokra helyezett Szerbia és Montenegró polgárai. Két öngyilkosság is történt szinte azonos időben, de egymástól néhány ezer kilométer távolságra. Az okok mindenképpen a volt Jugoszlávia közeli történelmében keresendők.



Alekszander Pucsics szerb radikális vezető sajtótájékoztatója. Helyeslik a harakirit Fotó: Reuters

Szerbiában megtört a jég, miután a parlament elfogadta a Hágai Nemzetközi Bírósággal való együttműködésről szóló törvényt. Igaz, elég komoly nemzetközi nyomás hatására történt meg a szavazás – új kereskedelmi embargó kilátásba helyezése, az újjáépítésre szánt hitelek visszatartása és folyamatos külpolitikai rábeszélések. A legnagyobb ellenző Milosevics pártja volt, amelynek tagjai között sokan találhatók azok közül, akiket Hága szeretne az eljárásba bevonni, vagyis háborús bűnökkel, emberiségellenes tettekkel vádolják őket, ez alapján adtak ki ellenük nemzetközi elfogatóparancsot. 

A törvény elfogadásának estéjén a volt rendőrminiszter a parlament előtti lépcsőkön fejbe lőtte magát. Vlajko Sztojiljkovics tettét semmi mással nem lehet magyarázni, csak azzal: megrettent a felelősségre vonástól. Igaz, tettét egy búcsúlevélben másként magyarázza: "Cselekedetemmel tiltakozásomat fejezem ki ennek a bábtestületnek az összes tagja ellen. A hazafiak tudják, hogyan álljanak bosszút értem." Dzsindzsics szerb kormányfőt és Kostunica jugoszláv elnököt Jugoszlávia szétverésével és a "legnagyobb külföldi ellenség" támogatásával is megvádolta. 

Kostunica az öngyilkosságot "tragikus eseménynek" tartja, a kiadatásokat a mai napig ellenző jugoszláv elnök szerint ez komoly "figyelmeztetés lehet az állandóan feltételeket állító nemzetközi közösségnek, amely folyton nyomás alatt tart minket". Sztojiljkovicshoz hasonlóan több háborús bűnös is azt nyilatkozta, hogy inkább meghal, minthogy a Nemzetközi Törvényszék elé állítsák. Így tett Radovan Karadzsics, a boszniai szerb állam egykori elnöke is. A törvény összesen húsz embert érint, akik jelenleg is vádlottként szerepelnek, ezek közül az egyik a volt belügyekért is felelős politikus, aki aktív képviselőként politizált, és a koszovói események kapcsán vádolták emberiségellenes tettekkel. A belgrádi sajtóban általános volt az a vélemény, hogy Sztojiljkovicsot az elsők között adják majd ki Hágának.

Órákkal Sztojiljkovics öngyilkossága után Madridban, szállodai szobájában felakasztotta magát Miodrag Kovacs egészségügyi miniszter. A madridi szerb nagykövetség munkatársai szerint Kovacs magánéleti okokból végzett életével – igaz, valószínűleg tudott arról, hogy mi történt Belgrádban, a parlament lépcsőin az esti órákban. A magánéleti probléma nála is a politikai felelősségre vonás lehetett. A rendőrség szerint ugyan "személyes okokra" hivatkozott, így kizárják az öszszefüggést Sztojiljkovics esetével. Újságírók szerint viszont Kovacs öngyilkosságában a gyógyszerimporttal kapcsolatban feltárt pénzügyi szabálytalanságok is jelentősen közrejátszhattak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!