hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rakétákra fel

2002. 04. 21.
Márer György, New York

A közelmúltban végrehajtott négy sikeres próbálkozás úgy fellelkesítette a Pentagon illetékeseit, hogy kijelentették: a folyamatban lévő ütemterv szerint 2004 őszére, ha kezdetleges szinten is, de létrehozzák Alaszkában az Egyesült Államok rakétavédelmi pajzsának első telephelyét. 

Tavaly nyáron a fiaskók egész sora után a katonai szakértők ugyancsak fukarkodtak a derűlátással. Most azonban arról számolhattak be, hogy a "hit to kill" (pusztító találat) néven ismert rakétaelhárító technológiájuk 180 fokos fordulatot vett. Azóta ugyanis az elhárító rakéták prototípusai négy ízben találták telibe célpontjaikat, amelyekből három ballisztikus rakéta volt. "Egyre világosabbá válik és egyre erősödik az a meggyőződésünk, hogy eléggé megbízhatóvá és hatásossá tudjuk tenni a »hit to kill« módszert" – fogalmazott egy interjú során Ronald T. Kadish, a légierők altábornagya, a Pentagon Rakétavédelmi Hivatalának feje. 

A kormány előkészületeket tesz, hogy júniusban felmondja az ABM néven ismert, 1972-es antiballisztikusrakéta-szerződést, amely betiltja a rakétavédelmi rendszereket. Washington szerint az egyezmény lelassította vagy megakadályozta az ígéretes technológiák kifejlesztését célzó kísérleteket. A rakétavédelem bírálói persze vitatják ezt az állítást. Kadish tábornok kifejtette: a Rakétavédelmi Hivatal azonnal ki szeretné használni a szerződés felmondása nyújtotta lehetőségeket, és olyan tevékenységeket kíván beiktatni a júliusban sorra kerülő kísérletek keretében, amelyeket az egyezmény nem tesz lehetővé. Ezek közé sorolható a hajókra szerelt radar alkalmazása az elhárító, illetve célpontot képező rakéták megfigyelésére. Ez részét képezi a Pentagon törekvéseinek, hogy Aegis cirkálórakétákat alkalmazzon a ballisztikus rakéták lelövésére. Egyébként már tavaly ősszel voltak ilyen tervek előkészületben, de el kellett halasztani őket, mivel a jogászok arra a következtetésre jutottak, hogy a hajókra szerelt radarok alkalmazása megsérti az ABM-szerződést. A Pentagon szándéka, hogy rakétavédelmi telephelyet építsen Alaszkában, miközben új technológiákat fejleszt ki, mint például a hajókról kilőhető elhárító rakétákat. Ez viszont csak aláhúzza a Bush-kormánynak azt az óhaját, hogy kiegyensúlyozza a ra-kétaprogramjával kapcsolatos, egymással vetélkedő, sőt néha ütköző követeléseket. Bush elnök ugyanis meg akarja mutatni, hogy már majdnem kezében van a hathatós rakétavédelmi rendszer, így a program nem pénzpocsékolás. Másrészt a kormány válaszolni akar a bírálóknak, beleértve egyes republikánusokat is, akik azzal érvelnek, hogy az Alaszkában telepített elhárító rakéták nem lesznek alkalmasak rakétatámadások meghiúsítására.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!