hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Lebukott a negyedik szint
Tömeges drogper Borsodban

2002. 04. 21.
A magyar törvényhozás történetének legnagyobb kábítószerrel kapcsolatos büntetőpere kezdődött a héten a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon. Összesen 127 személy ellen emelt vádat az ügyészség, akiknek többsége kábítószer-fogyasztás miatt áll bíróság elé. Az ügy érdekessége, hogy a nyomozóknak sikerült a drogterjesztői piramis magasabb szintjén tevékenykedő beszerzőket is kézre keríteni, ami általában igen ritka. A vádlottak közül többen akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

A több mint száz vádlott nem alkotott egyetlen bűnözői csoportot, az kötötte öszsze őket, hogy a hozzájuk eljutott drog ugyanattól a két beszerzőtől származott – mondta el lapunknak Martosi György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség sajtóreferense. Mint megtudtuk, a vádlottak közül kilencvennégyen csak kábítószer-fogyasztás miatt állnak bíróság elé, a többiek droggal való üzletszer? viszszaélés és más bűncselekmények miatt felelnek. Martosi kiemelte: óriási eredmény, hogy a nyomozóknak sikerült az ilyen ügyek esetén általában homályban maradó beszerzőket is elfogni. Ebben az esetben két személy 1999-től fogva Budapestről szerezte be a legkülönfélébb kábítószereket, amelyeket tovább adtak a helyi leosztóknak, majd a sorban a konkrét terjesztési feladatokkal foglalkozó dílerek, végül a fogyasztók következtek. (A szakirodalom a kábítószer-terjesztés hét szintjét különbözteti meg, itt a negyedik lépcsőig sikerült eljutni.) A nyomozóknak a megye különböző szórakozóhelyein extasy tablettát, speedet, marihuánát, LSD-bélyeget, illetve heroint fogyasztó fiataloktól kezdve sikerült felgöngyölíteni a szálakat, akik közül a bűncselekmény elkövetése idején többen még csupán tizenöt évesek voltak.

A peranyagból az is kiderül, hogy a dílerek hetente 25-30 ezer forint, a leosztók pedig mintegy 100 ezer forint nyereségre tettek szert. A beszerzők hasznáról nincs adat, de az előzőekből meg lehet becsülni…

A fogyasztók maximum két évet kaphatnak tettükért, kivéve, ha elvonókúrán vesznek részt. A terjesztők büntetése 5–10 évig terjedő szabadságvesztés lehet, de van hét személy, akik halmazati büntetésként akár életfogytig tartó büntetést is kaphat. A vádlottak közül tizennyolcan jelenleg is előzetes letartóztatásban vannak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!