hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elfogyott a regiment
Orbán Kohllal kampányolt

2002. 04. 21.
"Esik eső karikára, Orbán Viktor kalapjára" – bömböli operaénekesi hangján a mikrofonba Bede Fazekas Csaba győri bonviván a Széchenyi téren, ahol 1848-ban toborzó útján Kossuth Lajos szólt a nemzethez. Az először nevető, majd vele éneklő tízezres tömeg szerda délután már nem látja a színpadról távozó magyar miniszterelnököt, csak Helmut Kohl robusztus alakja magasodik ki a zászlóerdő mögül. Vidéki focidrukker kinézet? legénykék és szolid eleganciájú bencésdiákok lobogtatják a trikolórt. Vége a profi módon komponált rendezvénynek, ahol csak egyetlen szereplő sült bele többször szerepébe: Szakács Imre konferanszié, a Fidesz–MDF képviselőjelöltje, aki miatt a német exkancellár a Rába partjára látogatott.



A magyar miniszterelnök és a német exkancellár. Hozott egy embert Fotó: MTI

Elsőként az exkancellár szólt a tömeghez, melyet az előbb még egy kékfedel? dossziét lobogtató kéz irányított a színpad jobb oldaláról: "Taps, lengetés, taps". Semmit ne bízzunk a véletlenre!

A német vendég beszéde elején megköszönte a német egységért 1989–90-ben tett magyar lépéseket (amihez Orbánnak és a Fidesznek nem sok köze volt), majd a máról szólva kijelentette: Magyarországnak szüksége van Európára, Európának Magyarországra. Drámainak jellemezte a magyar helyzetet, és Orbán Viktor személyes tulajdonságait dicsérve szavazásra biztatta hallgatóságát.

"Az ország vezetésével olyanokat bízzanak meg, akik szeretik a hazájukat, de nyitottak a világra" – mondta a volt kancellár.

Orbán Viktor röviden megismételte a szombati Kossuth téri beszédét, hangsúlyozta, április 21-én a végső szót a vidéki Magyarország fogja kimondani. 

A miniszterelnök ezután hangnemet váltott. Lassabban szólt, mintha gyermekeket tanítana egy szerepre: "Április 7-én sokan voltunk, de nem voltunk elegen." Ezt az elegent már skandálta a hallgatóság. Hosszan szólt a kisgazdákról, a mezőgazdaságban élőkről, akiket meg kell győzni a szavazásról, ha másoknak nem, a gyermekeiknek vagy az unokáiknak. A nyugdíjasokat és a fiatalokat sem hagyta ki. Azt állította, hogy kétszázezer forint tandíjat kellene fizetni ma a diákoknak, ha nem törlik el a tandíjat. A Kossuth téri gyűléssel vélte bizonyítottnak, hogy a magyarok nem szélsőségesek, nem antiszemiták, nem fasiszták, nem nacionalisták. A magyarok bármelyik nyugat-európai országgal állják a versenyt. A magyarok békések, nem akarnak semmi mást, csak élni, de magyarként élni Európában. 

Beharangozta az új MSZP-s Bokros-csomagot is, melynek leánykori neve költségvetés-módosítás. 

Miután választási ellenfeleiről minden rosszat elmondott, a hivatalban lévő miniszterelnök szeretetre buzdította hallgatóságát, majd a tegezést-magázást kikerülve szótagolva indította a zárómondatot: "Mindenkinek el-kell-hoznia még-egy-embert! A hajrá magyarok!" – már csak a kezdeti focipálya hangulatot hozta vissza Győr történelmi főterére. Bede Fazekas Csaba pedig rákezdett a nótára: "Orbán Viktor azt üzente, elfogyott a regimentje…"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!