hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 08. 16. (VI/33) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Támad a Nyugat-Nílus

Járványról még nem, de különleges helyzetről már lehet beszélni: július 31. óta az Egyesült Államokban mintegy százharmincnyolcan betegedtek meg, heten pedig meghaltak a Nyugat-Nílus (West-Nile) nev? vírusos betegségben. A vírus Louisiana államban okozta a legtöbb megbetegedést, ahol mindeddig nyolcvanöten kapták el a betegséget, ebből ötvenkilenc személynél léptek fel súlyos szövődmények, agyhártya- vagy agyvelőgyulladás, egyes esetekben mindkettő. A betegség terjedése miatt Mike Foster, az állam kormányzója a múlt héten rendkívüli állapotot hirdetett meg, Mary Landrieu és John Breaux, az állam két szenátora pedig ezen a héten az Air Force (Légierő) segítségét kérte a betegséget terjesztő szúnyogok kiirtásához.

Titkos küldetésre indulnak

A Pentagonból származó és feltehetően hírszerző források szerint Donald H. Rumsfeld amerikai védelmi miniszter azt tervezi, hogy kiszélesíti az amerikai fegyveres erők különleges osztagainak feladatkörét a terrorizmus ellen folyó világméretű harc keretein belül, és szétküldi őket minden irányba, hogy al-Kaida vezetőket fogjanak el, illetve öljenek meg, messze távol az afganisztáni csataterektől. 

Kihűlt az érdeklődés

Csődbe jutott a világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő homoszexuális és leszbikus felvonulása, az ausztrál Mardi Gras szervezője. Az idei rendezvény 400 ezer ausztrál dolláros veszteséget "termelt" a rendezőknek. 

Amikor az ég is barna

Miközben Európában a víz okoz vészhelyzetet, a Távol-Keleten a levegőt kémlelik aggódva az emberek. Három kilométer vastag szmog, az úgynevezett "ázsiai barna felhő" borítja Ázsia déli részének egét. A héten megtartott konferencián tudósok arra figyelmeztettek, hogy a jelenség milliók halálát okozhatja a térségben, valamint hatással lehet az egész Föld életére is. Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának kutatói szerint a felhő hatása az elkövetkezendő harminc évben tovább fokozódik. 

Elvetemült szülők árulták a pedofil képeket

Múlt hét végén az amerikai vámhivatal bejelentette: európai kollegáikkal karöltve olyan pedofilhálózatot lepleztek le, amelynek tagjai között saját gyermeküket zaklató szülők is voltak. 

Ebolát gyárt Szaddám

Hatvan teherautóból álló járm?oszlopot fényképezett le egy "ismerten biológiai fegyverek gyártására szolgáló" gyár területén egy amerikai hírszerző műhold – állítja a Washington Post cím? amerikai napilap. 

Jódkapszulák nukleáris támadás esetére

Izrael a Közel-Keleten elsőként kívánja ellátni a lakosságot egy lehetséges nukleáris támadás esetén bekövetkező radioaktív sugárzás hatásának csökkentésére szolgáló jódtablettákkal. Ennek érdekében a védelmi minisztérium a kapszulát is tartalmazó csomagokat oszt szét a lakosság körében – időközben az amerikai kormányzat is több millió, úgynevezett Lugol jódkapszulát rendelt egy dél-karolinai gyártótól. 

Belföld

Tűzijáték és komoly vízár

Az idei augusztus 20-ai nemzeti ünnep keretében a fővárosban a megszokott állami rendezvénysorozat mellett egész napos családi és zenei programokon is részt vehetnek az érdeklődők. 

Ebben vezet a jobb

"Te jó ég! Most megtudja a szomszédom, hogy nemcsak repülőgép-szakértőként, hanem a III-as főcsoportfőnökség tisztjeként is dolgoztam" – kapott a fejéhez Fodor József a miniszterelnök titkosszolgálati múltját vizsgáló parlamenti bizottság előtti meghallgatást követő interjú után. A sajtó képviselői arról értesülhettek, hogy ő Medgyessy Péter összes jelentését olvasta, sőt köze volt főhadnaggyá való kinevezéséhez is. Később azt mesélte, hogy azért kellett rangban is előléptetni Medgyessyt, mert egy C. nev? – közel-keleti tudósításairól elhíresült – ismert újságírót is akkoriban neveztek ki hadnaggyá. A rang pedig azért volt fontos, hogy mindenki fontosnak érezze magát, hiszen – a KGB mellett – nem volt komoly titkosszolgálat a miénk. Zárt ajtók mögötti szereplése, amely közel három óráig tartott, igencsak próbára tette a jelenlévők idegeit. Először Vadai Ágnes szocialista bizottsági tag jött ki a teremből, majd Simicskó István (Fidesz) követte példáját. Időnként Balogh László (MDF), a bizottság elnöke is megjelent. Intézett egyet s mást, majd újra "bezárkózott".

Halálos marások Újkígyóson

A nyár folyamán két jelentős esemény is ráirányította a figyelmet a HIV-szűrések jogi szabályozásának szükségességére. Egyfelől az Alkotmánybíróság júniusban felszólította az egészségügyi tárcát, hogy törvényben rendelkezzék a kérdésről, másfelől a Békés megyei Újkígyóson háromra növekedett azon hölgyek száma, akik valószínűleg egyazon férfitól "beszerzett" AIDS-vírus áldozatai lettek. 

Ki kicsoda?

Nehéz heteket él át a politikai jobboldal. Nem elég, hogy a pártállami titkosszolgálatokkal együttműködött kormánytagok versenyében 8:2 arányú vesztésre állnak a baloldallal szemben, rövid időn belül két meghatározó publicistájukról is kiderült, nem egészen azok, akiknek eddig látszottak. Két héttel azután, hogy Tasnádi Pétertől ország-világ megtudhatta, hogy Bencsik András, a szélsőjobboldali Demokrata cím? újság főszerkesztője a rendszerváltás előtt a Népszabadság pártélet rovatánál dolgozott, vasárnap este Lovas István került terítékre. 

Változások az egyházpolitikában

A hírek szerint elkészült a Medgyessy-kormány elkövetkező négy évre szóló egyházpolitikai koncepciója, mely jelenleg a belső egyeztetés fázisában van, és az augusztus 21-ei kormányülésen kerül megvitatásra.

Hit és értékek

Magánvállalkozó a világ élén

Zseniális kereskedők? Korukat évszázadokkal meghaladó gazdasági szakemberek? Netán a szociális Európa első úttörői, s a kontinens első multinacionális konszernjét felépítő, kitűnő vállalkozók? Avagy éppenséggel a sötét középkor értékrendjének legvégső védelmezői? A reformáció ádáz ellenségei és a keresztény hit dolgainak a Földön élt talán leggátlástalanabb kufárjai? Alighanem a történelemből jól ismert, híres augsburgi sváb kereskedőcsalád, a Fuggerek esetében a fenti kérdések mindegyike jogos és indokolt. Cikkünkben a Fuggerek, a középkor hírhedt bankárainak hétköznapjaiba nyújtunk egy rövid bepillantást.

HÁTTÉR

Történelmet elsöprő folyók

Az augusztus 12-éről 13-ára virradó éjszakát követően a prágaiak fájdalmas valóságra ébredtek: a víz, amely addigra több kisvárosban is pusztított, a következő órákban a fővároshoz érkezik! Hajnali három körül a város különböző pontjain (még a háború alatt) elhelyezett szirénák megszólaltak, és felébresztették a lakosságot. Rendőrök és tűzoltók kopogtattak be minden ajtón, és felszólították az embereket, hogy szedelőzködjenek, vegyenek magukhoz ruhát, tartós élelmiszert, fogkefét, személyes tárgyaikat, és minél hamarabb hagyják el lakásukat. A hangosbemondók folyamatosan figyelmeztették az embereket: azonnal jöjjenek ki otthonukból. Olyan volt az egész, mint egy film – egy háborús film.

Hiába várták Noé bárkáját

Nagyjából ezzel foglalkoznak főállásban, nagyjából azok, akik tizenkét éve egyetlen törvénnyel tiszta vizet önthettek volna a pohárba. Többnyire nem akartak. Jelenleg jön a víz. Wesselényik kerestetnek. Én a Vasonca-patakhoz megyek kedden, augusztus 13-án, mely patak a Garadnával és a Vadász-patakkal együtt a Cserehátból érkezik, hogy Hernádunkat saját völgyének keleti felébe szorítsa be a "Miskolci kapu" előtt. Miskolc és Szikszó után kell az útról letérni, hogy Halmajba érjünk. A hídon álló falubeliek feszülten figyelik a vízszintet, mégpedig úgy, hogy egy ásónyelet és egy darab egyenes nádszárat szúrtak le a vízfolyás szélén az iszapba. Ehhez viszonyítják a vízjárás változását. 

Két komoly ember lépett

Az elmúlt hét belpolitikai eseményei közül a média az egyik legnagyobb terjedelemben Kis Jánosnak, az SZDSZ alapítójának és első elnökének, valamint Hack Péternek, a párt volt ügyvivőjének és tizenkét éven keresztül egyik legtöbbet szereplő parlamenti képviselőjének az egy időben nyilvánosságra került kilépéséről szóló hírről és annak visszhangjáról tudósított. Interjúnkban Hack Pétert döntése politikai és morális indokai mellett az eddig kimondatlan okokról is kérdeztük.

Hardverkalózok

Többhónapos előkészületet követően a kommandósok sikeres rajtaütést hajtottak végre egy számítógép-alkatrészek csempészetére specializálódott bandán. Az egyik vezetőt letartóztatták, a másik ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) tájékoztatása szerint rendkívül elterjedt a számítógépek illegális behozatala, a hét sikeres akciójának a pikantériája éppen az, hogy a becsempészett alkatrészekből állami szervek, minisztériumok is vásároltak. Az ügyben az adórendőrség nyomoz tovább, azt azonban nem tudni, hogy sor kerül-e a nem jogtiszta eszközök lefoglalására.

Deflációs krízis Japánban

Japánban a zuhanó árak még a McDonald\'s-ot sem kímélik. 2000 elején a gyorsétterem-óriás a hamburger árának drasztikus csökkentésére kényszerült. Ez év elején – reménykedve abban, hogy az export fellendülést hoz a japán gazdaságnak – a McDonald\'s megemelte a hamburgerek árát. 

Marokban tartva

Az elmúlt években egyre jobban élesedik a verseny a mobilszolgáltatók között. Az intenzív harc a fogyasztók malmára hajtja a vizet, hiszen folyamatosan szélesedik a szolgáltatások palettája, és közben lefelé tendálnak az árak. Az új vásárlóknak nem egyszer? eligazodni a bőséges kínálat között, hiszen a három mobilszolgáltató cég összesen huszonháromféle szolgáltatást kínál. Döntés előtt érdemes alaposan körülnézni, hogy árban és szolgáltatásban leginkább az egyéni igényeknek megfelelő csomagot választhassuk.

Várom a házam

Az új, tíz évre szóló lakásépítési programot várhatóan a tavaszi ülésszakon tárgyalja majd a parlament. A tervek szerint az elkövetkező ciklusban évente mintegy 40-45 ezer lakás épülne, a negyedik év végére pedig megduplázódna a lakásra fordítható állami támogatás összege. Nem bővülne a kamattámogatás rendszere, de a hitelfelvételt alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők számára is lehetővé tennék. 

Várakozáson felül teljesített a Mol és az OTP

Mérsékelt emelkedés zajlott a világ tőzsdéin az elmúlt kereskedési héten. Az Egyesült Államokban a kiskereskedelmi eladások erőteljes júliusi növekedése, valamint a Wal Mart és a Cisco várakozásokat meghaladó negyedéves eredménye táplálhatta az optimista oldalt, ezzel szemben hatott viszont a US Airways csődje, a chipszektor újabb leminősítése, valamint a WorldCom újabb 3,3 milliárd dolláros félrekönyvelésének híre. 

Gazdaságiválság-hullám Latin-Amerikában

Gazdasági válság söpör végig a dél-amerikai kontinensen. Brazília és Argentína után Uruguayban is komoly gondok ütötték fel a fejüket. Bár Brazília végül is megkapta az ígért 30 milliárd dolláros IMF-hitelt, de csak átmenetileg enyhítette a gazdasági válságot: tovább esett a real és a részvények árfolyama. Mindennaposakká váltak a tüntetések, megugrott a munkanélküliség. Brazília talpra állása nem csak a kontinens, de a fejlett világ érdeke is, hiszen a szorosra fűzött gazdasági kapcsolatok miatt Brazília, mint a kontinens legnagyobb gazdasága, magával ránthatja a latin országokat. Ez a dominóeffektus már elérte Argentínát és a napokban Uruguayt is. 

KÁVÉSZÜNET

Az ózon leszámol a fogszuvasodással

A Belfasti Egyetem kutatói kiderítették, hogy a fogszuvasodástól ózongáz segítségével is meg lehet szabadulni, így nincs szükség a kellemetlen fúrásra.

INNEN-ONNAN

Nyelv és globalizáció

DUMA PLÁZA

"Minden embert megillet az a jog, hogy a legjobb pillanataival mérjük."  (Ralph Waldo Emerson, amerikai filozófus)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!