hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ebolát gyárt Szaddám

2002. 08. 18.
Hatvan teherautóból álló járm?oszlopot fényképezett le egy "ismerten biológiai fegyverek gyártására szolgáló" gyár területén egy amerikai hírszerző műhold – állítja a Washington Post cím? amerikai napilap. 



Szaddam Husszein két fia. Marad-e nekik örökség? Fotó: Reuters

A gyár Bagdadtól alig tíz kilométerre található – állítja titkosszolgálati forrásokra hivatkozva a lap. A laboratóriummal kapcsolatos amerikai titkosszolgálati kutatásokról a Washington Post már korábban is beszámolt: a most lefényképezett helyszínen Szaddám Huszein állítólag nyolcvanöt embert foglalkoztat, akik félő, hogy az ebola egyik biológiai fegyverként is használható fajtáját tenyésztik. A lefényképezett gyárnál anyagbeszállítás vagy kiszállítás folyik, ám egyelőre csak korlátozott értesülések állnak rendelkezésre az iraki vegyifegyverprogramról. Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) azonban nem fűzött megjegyzést a lapértesüléshez. Bush amerikai elnök az utóbbi hetekben többször is figyelmeztetett az iraki vegyi és biológiai fegyver gyártási kapacitások beindítására, ezzel indokolva a Szaddám Huszein megbuktatását célzó invázió tervét. 

Mohammed Alduri iraki ENSZ-nagykövet kedden mindenesetre kijelentette: országa nem rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel. "Semmi sincs elrejtve Irakban. Egyáltalában nincs semmilyen tömegpusztító fegyver."

Közben az amerikai védelmi miniszter, Donald Rumsfeld azt nyilatkozta, hogy ha vissza is engedné Irak az ENSZ fegyverellenőreit, nagy valószínűséggel akkor sem kapnának lehetőséget arra, hogy biztonsággal megvizsgálhassák, léteznek-e tömegpusztító fegyverek Irakban. "Irak nagy ország. Több év állt a rendelkezésére, hogy elvégezze, amit akart. Fejlett föld alatti csatornarendszerük és rengetek mobil felszerelésük van. A jelenlegi körülmények rendkívül megnehezítik a fegyverellenőrök munkáját" – állítja Rumsfeld.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!