hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kihűlt az érdeklődés

2002. 08. 18.
Csődbe jutott a világ legnagyobb, évente megrendezésre kerülő homoszexuális és leszbikus felvonulása, az ausztrál Mardi Gras szervezője. Az idei rendezvény 400 ezer ausztrál dolláros veszteséget "termelt" a rendezőknek. 

Anyagi nehézségei következtében a jövő évben valószínűleg már nem kerülhet megrendezésre a Mardi Gras elnevezés? ausztrál melegparádé, "megfosztva" Sydneyt a megszokott éves hedonista, extravagáns eseménytől. A csőd miatt a Mardi Gras több vezetőségi tagja is lemondott posztjáról. Megfigyelők szerint a problémát az jelentette, hogy az esemény "túlnőtte" magát, és túlságosan is kommersz jelleget öltött. Az identitás válságát is jól mutatják a pénzügyi nehézségek, melyekkel kapcsolatosan több "bennfentes" úgy véli: a hiba akkor csúszott be, amikor 1989-ben nőket is beengedtek a felvonulók közé. Sydney legnagyobb melegújságja viszont azt állítja: a bukást elsősorban az okozta, hogy az ország meleg lakossága egész egyszerűen "kiöregedett" a bulizásból, másodsorban pedig az, hogy egyre toleránsabb a légkör, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a felvonulás napjainkra annyira divatossá vált, hogy heteroszexuálisok is szép számmal részt vesznek rajta. "Kezdetben nagyon bátor dolog volt részt venni a Mardi Grason" – állítja a lap a rendezvényről, amelyet első ízben 1978-ban rendeztek meg a melegek jogai melletti propagandaként. Az első – ezerfős – felvonulást a rendőrség még szétverte, az elmúlt jó pár évben azonban mindegyik esemény rendőri biztosítással zajlott le. Az évek során a Mardi Gras a maga 750 ezer résztvevőjével a világ legnagyobb, homoszexualitást hirdető rendezvényévé vált, az idei évig busás hasznot biztosítva a helyi gazdaság számára is. Maguk a szervezők mindenesetre a munkapárti kormányt hibáztatják, amiért nem hajlandó anyagi támogatással kisegíteni az eseményt a pénzügyi gödörből. Az ausztrál pénzügyminiszter viszont úgy véli: az erre fordítható pénznek jobb helye van a kórházakban, az útépítésben, illetve az aszály elleni küzdelemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!