hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 06. 27. (VII/26) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Bushnak még nincs ellenfele

Rohan az idő, amit mi sem bizonyít ékesebben, mint az, hogy már másfél év sincs a következő elnökválasztásig az Egyesült Államokban. Az amerikaiak jó része már most latolgatja az esélyeket. Sok mindentől függ azonban, hogy ki lesz a győztes, azaz ki ül majd a Fehér Házban, milyen lesz az összetétele a szenátusnak, illetve a képviselőháznak. Vajon a republikánusok képesek lesznek-e megtartani, netán fokozni jelenlegi előnyüket, avagy a demokraták esetleg magukra találnak, és háttérbe szorítják ellenfeleiket, de legalábbis megnehezítik helyzetüket a törvényhozásban?

Levadászott vezérkar

Az amerikai hadsereg Irak nyugati részén a szíriai határ közelében kilőtt egy hat autóból álló gépkocsikonvojt. A hírszerzés értesülései alapján az autók valamelyikében utazhatott akár maga Szaddám Huszein, illetve két fia Udaj és Kusaj közül az egyik. Ezt azonban a Pentagon nem tudta megerősíteni, a hír bizonyításához el kell végezni az áldozatok maradványainak DNS-vizsgálatát.

Bombafogás

A görög hatóságok elfogtak egy nagy mennyiség? robbanóanyagot szállító hajót a görög partok mentén. A Baltic Sky nev? tengerhajón 680 tonnányi robbanóanyagot és nyolcezer robbanószerkezetet találtak. A menetlevél szerint a hajó Tunéziából szállította a rakományt egy szudáni cégnek. A tunéziai szállító azt állítja, a robbanóanyagot polgári célokra szánták, a görög kormány azonban kétli, hogy ekkora mennyiségre egy magáncégnek szüksége lenne.

Hullanak a fejek Moszkvában

A szovjet idők óta nem volt még ilyen: Moszkvában június 23-án letartóztatták az igazságszolgáltatás jó néhány magas rangú tisztviselőjét, akiket a köznyelv máris "rendőrmilliomosokként" emleget. Már maga az akció lefolyása is példátlan volt. Hatszáz ember vett részt benne – a titkosszolgálatok, a Főügyészség és a Belügyminisztérium védelmi osztályának munkatársai –, valamint a híres antiterrorista elitalakulat, az Alfa.

Holland abortuszhajó a lengyel vizeken

Az elmúlt héten nagy hullámokat kavart Lengyelország partjainál megjelent, holland felségjelzésű, Langenort névre keresztelt hajó. A "Women on Waves" (Nők a hullámokon) nemzetközi feminista szervezet hajóját a lengyel szimpatizánsok ujjongva fogadták. A jobboldali katolikus szervezet, a Lengyel Családok Ligája viszont "Gyilkosok!" kiáltással, tojásdobálással tiltakoztak a Langenort partot érése ellen.

Belföld

A befekvők vagy a befektetők java

Mádl Ferenc köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek az úgynevezett kórháztörvényt, a kormánytöbbség azonban változatlan formában megszavazta azt. Mádl aggályosnak tartotta, hogy profitorientált vállalkozások vehetik át a közkórházak működtetését. Az ellenzék kivonult a jogszabályról döntő ülésről, mivel szerintük annak összehívása házszabály-, és alkotmányellenes volt. Álláspontjuk szerint a kórháztörvény semmisnek tekinthető.

Mátyás király az élen, Hitler a hatodik

Adolf Hitler a hatodik legnépszerűbb történelmi személyiség a magyar középiskolások körében – derült ki egy közelmúltban végzett felmérésből. A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) és a Marketing Centrum által végzett országos kutatás során több mint négyszáz középiskola közel 27 ezer, 10-12. osztályos diákját kérdezték meg.

Egy verés utóélete

Politikai krimivé dagadt Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének múlt heti esete, amikor is ismeretlen elkövetők tettleg bántalmazták a nyílt utcán. Az elnök azóta jobban van, sőt hétfőn már hivatalában dolgozott. A politikai élet szereplői azonban az ügy kapcsán a legdurvább stílusban osztják egymásnak a verbális pofonokat.

Újjáéledő sajtónácizmus

Aktív egyházi személyek és a jobboldalon mértékadónak tartott újságírók cikkei is olvashatóak a jelenkori hungarista, nemzetiszocialista sajtótermékekben. Többek között Tudós-Takács János katolikus teológus, Bognár József és Ugró Miklós újságírók publicisztikái is fellelhetők a Hitlert, Szálasit és eszméiket méltató lapokban. 

Ki a jobb? Magyarok

Kommunista, ügynök, zsidó. Kulcsszavak a szélsőjobb eszköztárából, politikai ellenfelek lejáratásához. A már-már unalomig ismert retorikai fogások és használóik csak azért kapnak teret az alábbi cikkben, mert ezúttal nem a "másik oldalra" lőnek. Csurka István MIÉP-elnök, és Bencsik András, a szélsőjobboldali Demokrata főszerkesztője ugrottak egymásnak.

Hit és értékek

Hittérítés vagy agitáció

Hetekkel megjelenése előtt vitákat kavart a Time magazin legújabb számának cím-lapsztorija, amely az iszlám országokban folytatott keresztény missziós munkát igyekezett feltérképezni. A magazin helyi tudósítói azokat a különféle keresztény felekezetekhez tartozó önkénteseket keresték meg, akik hitbeli meggyőződéstől vezettetve hosszabb-rövidebb ideig muzulmán többség? országokban hirdetik az evangéliumot. Akadnak közöttük olyanok, akik "csak" humanitárius munkát folytatnak, mások igehirdetést is végeznek. Kérdezőik arra voltak kíváncsiak, hogy az egyre fokozódó vallási nézetkülönbségek között milyen veszélyek fenyegetik őket, és ezekkel hogyan néznek szembe napi tevékenységük során. 

HÁTTÉR

Szaporodni szükséges

Milliónyi gyermek törje meg a csendet! – ezzel a mottóval hirdette meg az American Infertility Association és az ENSZ azt a programot, amely minden év június hónapját Meddőségi Világhónapnak nyilvánította. A fejlett társadalmak többségét – így Magyarországot is – érintő népesedési válság egyik kézenfekvő megoldási lehetősége a gyermekvállalásra kész, ám különböző okok miatt terméketlen házaspároknak nyújtott orvosi segítség.

Marx, Engels, Moore

"Rendkívüli erej? film, erkölcsi értelemben elmarasztaló vádbeszéd a félelem kultúrája ellen", "Az Amerikai Kommunista Párt tehetséges leendő elnökjelöltjének kampányfilmje, amely a hollywoodi zöldkomcsik szája íze szerint készült" – csak két vélemény Michael Moore amerikai dokumentumfilmes Oscar-díjas alkotásáról, amely már a bemutatója előtt éles vitát váltott ki Magyarországon is. A filmhez kapcsolódóan négynapos filmfesztiválra került sor az Uránia moziban, amelynek témája Amerika és az erőszak volt.

Jár a kismamáknak a jövedelempótlék

Szerdán meghozta sokak által várt ítéletét a Legfelsőbb Bíróság: döntése szerint azoknak a kismamáknak, akik 2002. március 7-ig gyest kaptak, három évre visszamenőleg, kamatok nélkül jár az elmaradt havi 6700 forintos jövedelempótlék. Ám ezzel még nincs vége az eljárások sorának: július 2-án derül ki, valóban megkaphatják-e a ki nem fizetett összeget az anyák.

Szegény gazdagon

Kassa György sokáig kis Amerikában érezhette magát Magyarországon: a sikeres vállalkozó egy 860 négyzetméteres, budafoki luxusvillában élt, Siófokon nyaralója, az Adrián pedig Hableány nev? jachtja várta. Kedve szerint választhatott, hogy Mercédeszével, Mitsubishi dzsipjével vagy éppen Pontiac versenyautójával teszi meg az oda vezető utat. Nyolc évvel ezelőtt azonban csalárd módon kitették otthonából. Azóta perel, albérletben él. Ha autóra van szüksége, egy tizenhat éves rozzant Wartburgot vesz igénybe. Vagyona nagy részét felélve kénytelen volt szembesülni a ténnyel: ez itt még nem az Újvilág.

Aszály sújtotta terület

Az előző héten, június 17-én volt az Aszály Elleni Küzdelem Világnapja, amelyet 1994 óta szerveznek meg évente a sivatagosodás elleni ENSZ-egyezmény alapján. A Föld 179 országában 1,2 milliárd mezőgazdaságból élő embert érint közvetlenül az aszály. Eddig gyakorlatilag alig ismertük az aszályt, az idén azonban a csapadékmennyiség az ország egész területén jelentősen elmaradt a sokévi átlagtól. Különösen száraz időjárás volt a Balaton vízgyűjtőjén és az Alföldön, ahol a havi csapadékmennyiség nem érte el a 20-30 mm-t sem. A csapadékszegény időjárás az átlagost lényegesen, az elmúlt forró hetekben hét-nyolc fokkal meghaladó hőmérséklettel is párosult. Az aszálykárok megközelítik a 100 milliárd forintot. 

Áfa-köteles nyelvoktatás

Július 1-jei hatállyal lép életbe a felnőttképzést érintő új adószabályozás. A törvénymódosítás szerint a nem akkreditált idegennyelvi képzést végző intézmények – egyszer?bben nyelviskolák – ezentúl csak 25 százalékos általános forgalmi adó megfizetése után folytathatják ezt a tevékenységüket. Lapunk értesülése szerint hazánkban jelenleg egyetlen ilyen jelleg? program sem rendelkezik akkreditációs tanúsítvánnyal. Ezért júliustól jelentős, legtöbb esetben 25 százalékos drágulás várható a tanfolyamdíjak területén.

Végső kárpótlás

Végre lezáródhat a több mint tíz éve húzódó, több száz milliárd forint nagyságrend? kárpótlási kálvária. Június 30-tól július 20-ig tart a kárpótlási jegyek utolsó csereakciója, amelynek során a jegyek egy az egyben Forrás-részvényekre válthatóak át. A pénzügyminiszter nyilatkozata szerint valóban ez az utolsó lehetőség a kárpótlási jegyektől való "megszabadulásra", mivel a kormány nem tervez több ilyen akciót.

Szegénységi bizonyítvány

Szinte sokkoló számokat hozott ki a legújabb szegénységkutatás: a magyarok 12-13 százaléka, tehát 1,2-1,3 millió ember él mély szegénységben, kirekesztve a társadalom peremén, de a háztartások 56 százaléka legalább egy szempontot figyelembe véve szegénynek nevezhető! Az általános iskolás korú gyerekek 16 százaléka kirekesztett szegénységben él. A kirekesztettségben élő családok gyermekei általában nem tanulnak tovább, s ez a következő generáció szegénységben maradását szinte törvényszerűen vonja maga után. Fóti Klára, a tanulmány szerkesztője lapunknak kifejtette, összehangolt kormányzati intézkedések nélkül kilátás sincs e rétegek helyzetének javítására.

Költségcsökkentés helyett bevételcsökkentés

Mostanában nem irigylésre méltó a német pénzügyminiszter, Hans Eichel helyzete. A hetek óta a 2004-es költségvetés tervein dolgozó hivatalnok és csapata több látványos vereség után a büdzsé egy erőteljesen "megszelídített" változatát lesz kénytelen a Bundestag elé tárni. Eichel helyzetét jól jelzi, hogy nemcsak a költségvetési megszorítások jelentős részéből kellett jórészt Gerhard Schröder nyomására kihátrálnia, de a napokban a szövetségi kormány még az adóreformok előrehozása mellett is döntött. Ez a döntés nem kevesebb, mint 18 milliárd euróval fogja megkönnyíteni Eichel több sebből is vérző pénztárcáját. A tervezett adócsökkentés gazdaságélénkítő hatása pedig egyelőre még kétséges.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!