hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jár a kismamáknak a jövedelempótlék
Döntött a Legfelsőbb Bíróság

2003. 06. 30.
Szerdán meghozta sokak által várt ítéletét a Legfelsőbb Bíróság: döntése szerint azoknak a kismamáknak, akik 2002. március 7-ig gyest kaptak, három évre visszamenőleg, kamatok nélkül jár az elmaradt havi 6700 forintos jövedelempótlék. Ám ezzel még nincs vége az eljárások sorának: július 2-án derül ki, valóban megkaphatják-e a ki nem fizetett összeget az anyák.Gyereksereg perecekkel Fotó: Somorjai L.

Mint ismeretes, a Somogy Megyei Bíróság január 28-án összesen több mint félmillió forintot ítélt meg jogerősen három anyának, akik 1998-ban és 1999-ben született gyermekeik után igényelték a jövedelempótlékot a Területi Államháztartási Hivataltól (TÁH), amit az nem fizetett meg. Az anyák arra hivatkoztak, hogy egy 1994-es, 2002. március 7-ig hatályban maradt, tulajdonképpen elfelejtett rendeletmódosítás szerint a gyermekgondozási segély mellett jár a jövedelempótlék. A TÁH viszont azzal érvelt, hogy az 1994-es rendeletmódosítás alapján csak a meghatározott összeg? gyes mellett járt a vitatott összeg, az is csak addig, míg 1996-ban a Bokros-csomag nyomán a mindenkori öregségi nyugdíjhoz nem igazították a gyermekgondozási segély összegét. 

A Somogy Megyei Bíróság januárban úgy döntött, hogy a három anyának 2002. március 7-től számítva öt évre
visszamenőleg meg kell kapnia a havi 6700 forintot, kamatokkal együtt. Mivel a per precedensérték? volt, országszerte közel kétszázezer kismama nyújtotta be kérelmét a TÁH-okhoz, ám becslések szerint mintegy ötszázezer anyát érintett a döntés, és az általuk követelhető összeg százmilliárd forintot jelentett összesen.

Az ítéletet követően a TÁH felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz. Ennek következtében a testület szerdán két anyát érintő ügyben hozott döntést, hatályon kívül helyezve a Somogy Megyei Bíróság ítéletét; végzése szerint a Területi Államháztartási Hivataloknak új eljárást kell lefolytatniuk az érintett kismamák ügyében, és a korábbi ítélettel szemben 2002. március 7-től számítva nem öt, hanem három évre visszamenőleg ki kell fizetniük a havi 6700 forintos pótlékot, nem kamatokkal, hanem anélkül. 

Dani Csaba, az Államháztartási Hivatal Családtámogatási Osztály vezetője a Heteknek elmondta: az ügy még nem zárult le, mivel július 2-án kerül sor a harmadik anya perére a Legfelsőbb Bíróságon (LB). Ha a szerdaival megegyező döntés születik, úgy minden kismama, aki a jövedelempótlékra jogosult, kérvényezés nélkül meg fogja kapni a neki járó összeget. Ha viszont a LB más ítéletet hoz, jogegységi eljárás lefolytatására kerül sor. 

Amennyiben az anyák szempontjából nézve pozitív végzést mond ki a bíróság, úgy is hónapok telhetnek el, míg a kifizetés megtörténik: a Területi Államháztartási Hivataloknak ugyanis minden egyes érintett esetét felül kell vizsgálniuk. 

Becslések szerint a három szemfüles anya követelése nyomán végül közel tízmilliárdos nem várt kiadásra kell felkészülnie a költségvetésnek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!