hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy verés utóélete

2003. 06. 30.
Politikai krimivé dagadt Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) elnökének múlt heti esete, amikor is ismeretlen elkövetők tettleg bántalmazták a nyílt utcán. Az elnök azóta jobban van, sőt hétfőn már hivatalában dolgozott. A politikai élet szereplői azonban az ügy kapcsán a legdurvább stílusban osztják egymásnak a verbális pofonokat.

Az MSZP szerint a Polt Péter legfőbb ügyészt, illetve Szász Károly PSZÁF-elnököt vádló, rejtélyes eredet? dokumentumok a kormányt igyekeznek lejáratni azt a látszatot keltve, hogy a kormányerők törvénytelen eszközökkel akarják megingatni a Fidesz-kormány idején kinevezett két tisztségviselő helyzetét. Medgyessy Péter miniszterelnök "valamifajta folyamatot" lát, amit Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke "kalandos-romantikus összeesküvés-elméletnek" minősít, s az ellenzék úgy véli, a kormány el akarja (akarta volna) távolítani Poltot és Szászt. A Fidesz-alelnök ugyanekkor valóságos "tőzsdepanamának" nevezte a Pannonplast-ügyet, és azt mondta: a rendszerváltás óta nem volt példa arra, hogy közpénzt tőzsdei spekulációban megforgassanak, és ehhez köztisztviselők asszisztáljanak. Pokorni szerint mindenképp parlamenti vizsgálóbizottságnak kell fényt derítenie a miniszterelnök esetleges felelősségére, s az ügyre, melyhez képest a Tocsik-botrány csupán "gyerekes ravaszkodás" volt. Azt, hogy ezalatt mit kell érteni, azóta sem magyarázta meg senki a Fideszből.

A parlament hétfői ülésén azonban a kormányoldal 

elutasította a vizsgálóbizottság felállítását. Rogán Antal Fidesz-es képviselő szerint az MSZP ezzel a lépéssel lehetőséget adott az ügyben sárosaknak a kimosakodásra. Véleménye szerint jól kivehető, hogy a kormányoldalnak titkolnivalója van abban a kérdésben, hogy merre forog az állam pénze. "Azt gondolom, ma a gyanú azon árnyéka, hogy egyesek közpénzek felhasználásával saját magánszámlájukat gyarapították, a kormánypártokra száradt" – fogalmazott Rogán. Közölte, ősszel újra kísérletet tesznek vizsgálóbizottság felállítására. 

A miniszterelnök az MSZP-frakcióval egyetértésben egy folyamatot vél felfedezni az elmúlt hetek eseményeiben. Álláspontjuk szerint ez a volt miniszterelnök panaszával kezdődött, majd Szász Károly esetén keresztül azt próbálja bizonyítani, hogy nincs kellő rend az országban, hiszen egy olyan állami tisztviselőt bántalmaztak, aki normálisan végzi a munkáját. Majd hirtelen a legfőbb ügyész talál egy olyan iratot, amelyről úgy véli, akadályozza munkáját és igaztalan megállapításokat tartalmaz. Medgyessy Péter ugyanakkor kijelentette, bízik benne, mindez nem egy egységes koncepció része. 

A PSZÁF-ról a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) készített egy titkos jelentést, ami még nem került a kormány elé, Keller László közpénzügyi államtitkár azonban egy konferencián említést tett a vizsgálódás eredményéről. Konkrétumot azonban Keller László nem árult el, de felvetődött az elnök, Szász Károly felelőssége is. Az MSZP országgyűlési frakciója szerint a Fidesz a mostani megfigyelési ügyeket is ugyanarra a kaptafára készítette, mint az 1998-ban elhíresült, Fidesz-politikusok és rokonaik körül kirobbant megfigyelési botrányt. Kérdés, hogy hogyan tovább. Ki lesz az újabb megfigyelt, előkerülhet-e mondjuk egy irat, amely esetleg a Magyar Nemzeti Bank szintén fontos és védendő függetlenség? elnöke munkáját zavarja? – tette fel a kérdést Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője hozzátette: a szocialista frakció szeretné azt is megtudni, hogy ha van forgatókönyv, akkor ki fogta a tollat, és milyen eszközöket használtak fel az összeállításhoz. 

Sajtóértesülések alapján olyan pletykák láttak napvilágot, mely szerint a PSZÁF-nál az egyik évben az összes munkatársnak mintegy fele utazott hivatalosan külföldre, beleértve a portásokat és gépírókat is. A székház fenntartása is bizonyos számítások szerint évi egymilliárd forintba került. Az elnök, Szász Károly a napokban bejelentette, László Csaba pénzügyminiszter már a kormányváltáskor önkéntes távozásra biztatta, amit persze az érintett minisztérium és annak vezetője azonnal cáfolt. Ugyancsak pletykák szerint, Szásznak akár az önmegveretés is érdekében állhatott, hiszen nem csekély fizetését – évi mintegy 70 millió forint – veszítette volna el állása megszűnésével. Mindez azonban csak szóbeszéd.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!