hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Levadászott vezérkar

2003. 06. 30.
Az amerikai hadsereg Irak nyugati részén a szíriai határ közelében kilőtt egy hat autóból álló gépkocsikonvojt. A hírszerzés értesülései alapján az autók valamelyikében utazhatott akár maga Szaddám Huszein, illetve két fia Udaj és Kusaj közül az egyik. Ezt azonban a Pentagon nem tudta megerősíteni, a hír bizonyításához el kell végezni az áldozatok maradványainak DNS-vizsgálatát.

A támadást néhány nappal azután hajtották végre, hogy az amerikai haderők elfogták Szaddám legközelebbi bizalmasát, Abdel Hamed Mahmud al-Tikritit. Az autókat Hellfire rakétákkal felszerelt Predator távirányítású repülők segítségével lőtték ki. Az akció után egy embert láttak menekülni a szíriai határ közelében. Az USA speciális 

alakulata üldözőbe vette a személyt, ám ekkor szíriai határőrökbe ütköztek. A Pentagon szerint az USA katonái valószínűsíthetően átlépték a szíriai határt. A határőrökkel tűzharc alakult ki, amelyben három szíriai megsebesült, akiket az amerikaiak részesítettek orvosi ellátásban.

A hivatalos szíriai álláspont szerint a határőrök nem próbálták provokálni az amerikai erőket, és csak elszigetelt incidensről van szó. A helyiek szerint a konvoj birkacsempészekből állt, a Pentagon azonban azt állítja: lehet, hogy az autók vezetői csempészek voltak, de szállítmányuk ezúttal bizonyosan nem birkákból, hanem magas rangú iraki vezetőkből állt. A támadás során húsz embert fogtak el, akik nagy részét azóta már szabadon is engedték. Az akció mindenesetre azt bizonyítja, az amerikai speciális alakulatok egyre nagyobb erővel kutatnak a volt iraki diktátor után, mivel attól tartanak, hogy a Szaddám sorsával kapcsolatos mendemondák arra ösztönzik a rezsim hátra maradt követőit, hogy gerillaharcokat folytassanak a szövetséges csapatok ellen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!