hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szegény gazdagon
Nyolc éve pereskedik a házáért

2003. 06. 30.
Kassa György sokáig kis Amerikában érezhette magát Magyarországon: a sikeres vállalkozó egy 860 négyzetméteres, budafoki luxusvillában élt, Siófokon nyaralója, az Adrián pedig Hableány nev? jachtja várta. Kedve szerint választhatott, hogy Mercédeszével, Mitsubishi dzsipjével vagy éppen Pontiac versenyautójával teszi meg az oda vezető utat. Nyolc évvel ezelőtt azonban csalárd módon kitették otthonából. Azóta perel, albérletben él. Ha autóra van szüksége, egy tizenhat éves rozzant Wartburgot vesz igénybe. Vagyona nagy részét felélve kénytelen volt szembesülni a ténnyel: ez itt még nem az Újvilág.



Kassa György. Tizennyolc éve "tanulja a jogot" Fotó: Somorjai L.

Kassa György sikertörténete 1970-től 1992-ig tartott: mint m?anyag-feldolgozó maszek kisiparos, nagy jövedelemre tett szert. "Vegyipari diplomám megszerzése után évekig a MOM-ban dolgoztam. Az 1968-69-es, Nyers Rezső-féle új gazdasági mechanizmus idején azonban a MÉM ipari osztályára kerültem, ahol Magyarország összes, m?anyaggal foglalkozó melléküzemága hozzám tartozott. Soha nem voltam párttag, pedig a karrierhez igencsak elvárták volna a jó káderlapot. 1970-ben mégis úgy döntöttem: maszek leszek. Megmutatom, hogy nem a piros könyv szabja meg az emberi munka értékét" – emlékezik vissza a korábbi évtizedekre.

A rendszerváltásnak nevezett történelmi időszak azonban Kassa körül is új viszonyokat teremtett. 

Változtatni akart eddigi tevékenységén, mert úgy látta, nehéz felvenni a versenyt az országot dömpingszerűen elárasztó, olcsó kínai termékekkel.

Így történt, hogy nagy terveket szőve tízmillió dolláros külföldi (svédországi) kölcsönt vett fel, és megvásárolta a magyar légierő gépeinek szervizelését addig ellátó Pest Vidéki Gépgyárat. "1992-ben elindultam a tenderen, amelyet megnyertem, és kifizettem a 840 millió forintos vételárat. Azzal azonban nem számoltam, hogy ezzel a lépéssel bekerülök a nagypolitika látómezejébe. A vétel után egymásnak adták a kilincset a különböző pártok képviselői, politikusai, parlamenti képviselők sőt, államtitkárok. Azt mondták, a gyár megvételével belekerültem a hadiipari holdingba, és ha sikeresen akarom üzemeltetni a jövedelmem bizonyos százalékával támogatnom kell őket. Saját erőmből vásároltam, úgy gondoltam, nem tartozom nekik semmivel. Hamarosan rám szálltak a különböző állami szervezetek, (APEH, ÁSZ, BRFK stb.) vizsgálatok tucatjait folytatták, újságcikkek százait írták ellenem. Azt állították, hogy svéd kábítószeres pénzből, vagy éppen az MSZMP guruló dollárjaiból vásároltam meg a gyárat. Noha semmi törvénytelenséget nem találtak, a mai napig senki nem mondta: elnézést, tévedtünk." A vállalkozónak energiája, ideje mellett pénze bánta az elvesztegetett éveket: a tízmillió dolláros kölcsönt kamataival együtt vissza kellett fizetnie, a kitűzött projekt szakértői gárdájának finanszírozása pedig kidobott pénznek bizonyult, hiszen a gyár a vizsgálatok alatt nem üzemelt. "Addigra már abbahagytam a m?anyagipari vállalkozásomat és egy-két év szünet után nagyon nehéz lett volna újra beindítani" – érvel a volt gyártulajdonos. A hiábavaló csatározásokba belefáradva elhatározta, hogy külföldön – Máltán – próbál szerencsét. 

Szövevényes adásvétel

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!