hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 09. 19. (VII/38) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Nyolc mázsa urán a tenger mélyén

Alighogy lezajlottak a három évvel ezelőtt elsüllyedt Kurszk tengeralattjáróval kapcsolatos megemlékezések, az orosz hajókon újra elkezdtek lobogni a fekete zászlók. Az augusztus 30-án kilenc áldozattal elsüllyedt K–159-es azonban potenciálisan sokkal nagyobb veszélyt jelent a Kurszknál – a másfél évtizede nem üzemelő atom-tengeralattjáró 798 kilónyi nukleáris üzemanyaga ugyanis azóta is a hajón van. 

Isabel vihart kavart

Több mint 170 kilométeres óránkénti sebességgel és 2-2,5 méteres vízárral haladt szerdán az Isabel hurrikán, melynek érkezését – jóval nagyobb sebességgel – csütörtökre várják az amerikai meteorológusok. Számos területen kiköltözésre szólították fel a lakosságot, a hadihajók pedig a nyílt víz felé tartanak, hogy ott vészeljék át a hurrikánt. 

Marad a svéd korona

Határozott nemmel szavaztak a svédek az eurózónához való csatlakozásról meghirdetett népszavazáson. Bár a referendumot nagymértékben beárnyékolta a napokkal korábban brutálisan meggyilkolt európárti külügyminiszter, Anna Lindh halála, a végeredmény azt sugallja, hogy a józan svéd polgárok elkülönítették érzelmeiket és részvétüket a gazdasági érdekeiktől. A sajtó eközben arról adott hírt, hogy a svéd rendőrség elfogta a külügyminiszter meggyilkolásával gyanúsított személyt, akinek a média szerint kiterjedt neonáci kapcsolatai vannak, és többszörösen büntetett előéletű. 

Belföld

A Kulcsár-siker titka

Nincs új a nap alatt. A klasszikus drámákból ismert alapkérdések – hűség, irigység, árulás, zsarolás stb. – vonalai rajzolódnak ki a K&H-botrány néven elhíresült ügyben. Például nehezen érthető, hogy a rendkívül hierarchikus, "diplomafüggő" bankártársadalomban miként tudott igazgatói szintig eljutni a nyolc általánossal rendelkező, nagykanizsai valutanepper. A választ a híres francia mondás adja meg: cherchez la femme – keresd a nőt!

Magas labda a jobboldalnak

Felültették a Népszabadságot – így lehetne röviden összefoglalni a félhamis-féligaz Teller-levél körül kerekedett belpolitikai purparlét. A napilap mindenesetre megkövette olvasóit, és a parlamenti ellenzék is teszi a dolgát: tiltakozik, feljelent és fejeket követel.

Pornográfia: a prostitúció marketingje

Az államigazgatás különböző szintjein két markáns álláspont harca kezd kibontakozni a bordélyházak és a prostitúció tekintetében. Az egyik oldalon polgármesterek, az állampolgári jogok biztosának helyettese – érdekes mód mind férfiak – azt szorgalmazzák, hogy Magyarország mondja fel a New York-i egyezményt, amely tiltja a bordélyházak és a prostitúció legalizálását. Miközben az esélyegyenlőségi miniszter, valamint egy javarészt nőkből álló mozgalom további intézkedéseket vár el az államtól a prostitúció visszaszorítása érdekében. Adamik Mária szociálpolitikus szerint a politikai, média- és gazdasági elit érintettsége miatt igyekszik arra az álliberális álláspontra helyezkedni, hogy a prostitúció keretek között engedélyezve – például bordélyházakban – legalább ellenőrizhető. 

Hit és értékek

Versenyfutás az idővel

II. János Pál pápa, aki októberben ünnepelheti trónra lépésének negyedszázados jubileumát, az elmúlt napokban Szlovákiában járt, immár harmadszor uralkodásának elmúlt 25 éve alatt. A négynapos látogatás során ismét előtérbe került a katolikus egyházfő aggasztó egészségi állapota. Helyszíni beszámolók szerint II. János Pál a megérkezésekor annyira gyönge volt, hogy sem járni, sem pedig kommunikálni nem volt képes, és az első beszédét néhány érthetetlen szó után másnak kellett felolvasnia. Ezért sokan úgy gondolják, hogy az "utazó pápának" is titulált II. János Pál mostani százkettedik útja egyben az egyházfő utolsó külföldi utazása is volt, bár vatikáni források szerint "korlátozott" főpásztori látogatásokra a jövőben is sor kerülhet.

HÁTTÉR

Arafatnak mennie kell

Az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta azt a szíriai–szudáni javaslatot, miszerint tiltsák meg Izraelnek, hogy a jövőben Jasszer Arafat palesztin vezető elmozdításával fenyegessen. Izrael tehát gondolkodhat hangosan arról, hogy mit kezdjen a maastrichti egyetemen nemrég tiszteletbeli doktorátussal jutalmazott Arafattal. A lehetőségek változatosak, miután Ariel Saron immár hivatalosan is a "béke első számú akadályának" nyilvánította a Palesztin Hatóság elnökét. Bár még nem tudni, hogy Izrael mikor szánja el magát Arafat "kiiktatására", az első generációs terrorista politikai pályafutása a hattyúdalához érkezett. 

Veszélyben a valláskritika?

"Minden muzulmán potenciális terrorista", "minden mecset a terrorizmus kiképzőtábora", "nem lehet megsemmisíteni a terrorizmust az iszlám megsemmisítése nélkül" – írta dr. Rashwan Mohamed egyiptomi származású filozófus egy hetilapban még tavaly novemberben, amiért is a Magyar Iszlám Közösség feljelentette őt közösség elleni izgatás címén. Kihallgatása mostanában lett volna esedékes, de az arab író másodszor sem jelent meg a hatóságok előtt, mondván: szégyenteljes és nevetséges a vele szemben folytatott eljárás.

Történelmi mélypont

A szavazásra jogosultak körében a Gallup szeptember eleji közvélemény-kutatása során a megkérdezettek 31 százaléka szavazott volna "egy most vasárnap tartandó választáson" a Fidesz–MPSZ-re és 22 százaléka a Magyar Szocialista Pártra. Az MSZP nyár elején elkezdődött "mélyrepülése" tehát tovább tart: júniusról júliusra 3 százalékponttal, júliusról augusztusra további 3 százalékponttal, augusztus és szeptember között, pedig újabb 3 százalékponttal esett vissza a szocialisták lakossági támogatottsága.

Adócsökkentés minden szinten

Jövőre lesz adócsökkentés, és a kormány magán kezdi a takarékoskodást – jelentette be László Csaba pénzügyminiszter a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón. A személyi jövedelemadó az előzetes beharangozás szerinti mértékben változik, a társasági adó 18-ról 16 százalékra csökken, az eva árbevételi határa 25 millióra emelkedik, és kibővül az igénylők köre is. Az előzetes várakozásoknak megfelelően változik a lakáshitel törlesztése után igényelhető adó-visszatérítés plafonja: eszerint 240 ezer helyett maximum 120 ezer forint igényelhető vissza jövő év januárjától. 

Kriminális államadósság

A pénzügyi elemzők attól tartanak, hogy a bruttó hazai termék (GDP) százalékában mért magyar államadósság az idén elérheti a "rettegett" 60 százalékos arányt. Bár maga a 60 százalék megütése leginkább a tervezett 2008-as eurózóna-csatlakozásunk miatt kritikus, az utóbbi években tapasztalt adósságnövekedés már komolyabb veszélyeket rejt magában. A magas államadósság okairól és kihívásairól Várhegyi Éva, a Pénzügykutató Rt. tudományos főmunkatársa nyilatkozott a Heteknek.

Iszapbirkózás a világhatalomért

Újabb világkereskedelmi csúcstalálkozó – újabb rendbontások, ismételten kudarcba fulladt tárgyalások. Mindez a Világkereskedelmi Szervezet (WTO) a mexikói Cancunban megrendezett idei csúcstalálkozójának mérlege is lehetne, ami már-már menetrendszer? történet az 1998-as seattle-i konferencia óta. A híradásokból leginkább az utcai rendbontások, a demonstrációk jönnek le, de keveset tudunk arról, mi történik a tárgyalóteremben, s főként arról, milyen összefüggés van a kettő között. A cancuni csúcs (is) kudarcba fulladt, s nemcsak az utcai rendbontások, garázdaságok és a demonstratív célból elkövetett öngyilkosság miatt, hanem a tárgyalók céljainak meghiúsulása miatt is. Mint Farkas Péter kutató lapunknak elmondta, e jelenségek mögött nem unatkozó anarchisták akciói, hanem nagyon jól szervezett, erős szellemi háttérrel rendelkező, világméretű mozgalom húzódik meg, amely lényegesen nagyobb horderejű, mint a 68-as diáklázadás volt.

Nem kell a Postabank az OTP-nek

Csendes kereskedés mellett mérsékelt emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei az elmúlt kereskedési héten. Az Amerikában napvilágot látott makrogazdasági mutatók vegyes képet rajzoltak, a munkanélküliségi és ipari termelési adat a várakozásoknál rosszabb lett, a kiskereskedelmi forgalom bővülése is elmaradt a várttól, az inflációs adat azonban kedvező lett. Európában elemzői felminősítéseknek köszönhetően erősödött a Vodafone, a British Telecom és a Philips, de jól teljesítettek az autógyártók is, a német üzleti bizalmi index pedig tizennégy hónapos csúcsra emelkedett. 

A svédek miatt fáj a brüsszeliek feje

Az infláció kúszik felfelé, a munkanélküliség növekszik, a gazdasági növekedés viszont lassul. Ez a három fő tendencia jellemzi az Európai Unió és ezen belül a gazdaságilag legerősebb államokat tömörítő eurózóna országait is. A helyzet jelenleg ott tart, hogy az unió három gazdasági szuperhatalma, Németország, Franciaország és Nagy-Britannia arra készül, hogy gazdasági tengelyt alkotva átszabják az unió szigorú gazdasági követelményeit, mivel azokat maguk sem képesek teljesíteni. Eközben a svédországi, eurót elutasító népszavazás számos félelmet váltott ki, még a stabilitási paktumból való kilépés is felmerülhet.

Pusztuló szürkeállomány

"Az örök fiatalsághoz két út vezet: az egyik járhatatlan, a másik az alkoholizmus" – tartja egy "erősen alkoholos közegben" sűrűn emlegetett mondás. Ha ez igaz lenne, az egyetemisták, főiskolások jelentős része soha nem öregedne meg, sőt, talán egyre fiatalabbá válna. Kulturális, szórakozási szokásaiknak ugyanis szerves része az italozás, amit ki enyhébb, ki komolyabb formában vezet elő.

KÁVÉSZÜNET

Az olasz divat dívája

Laura Biagiotti divat- és illatkreátor, akit az olasz luxusdivat nagyasszonyaként emlegetnek. Modelljeit a természetesség és a kényelem jellemzi, stílusa ugyanakkor nagyon nőies és kifinomultan elegáns. Kedveli a tiszta formákat és a lágy anyagokat. Nem a kifutókra tervez elsősorban, hanem a mindennapokra. Kollekciói vonzzák a hölgyeket, mert nem a taszító extrémitásra törekszik. Biagiotti a fehér szín szerelmese, amely számára a tisztaságot szimbolizálja. Legkedvesebb anyaga a kasmír, mellyel olyannyira gyakran dolgozik, hogy a The New York Times elnevezte a "Kasmír Királynőjének". Lépjünk be a kiránynő palotájába, időzzünk el múltjának és jelenének ragyogó termeiben!

Schumacher hengerelt

A Francia Nagydíj óta először Michael Schumacher ismét dobogóra állhatott, ezúttal a Ferrari hazai pályáján, Monzában, az Olasz Nagydíjon. A címvédő világbajnoknak hat futam óta nem sikerült elhoznia a győztes trófeát, de ezúttal hazai rajongók előtt győzött, ráadásul a Ferrari ötvenedik győzelmét szerezte meg a német pilóta. A világbajnok két legnagyobb ellenfele, Juan-Pablo Montoya a második, Kimi Räikkönen pedig a negyedik helyen végzett. "Azt hiszem ez pályafutásom legszebb napja. Régóta nem nyertem. A nyári szünet alatt nagyon hajtottunk, s mindenki száz százaléknál többet nyújtott. A csapatban mindenkinek szeretnék egy nagy köszönömöt mondani, a mérnököktől kezdve a szerelőkön át, még a takarító néninek is, akik olyan motiváltan és keményen dolgoztak. Nagyon sokat dolgoztunk a startoláson, és az enyém jól sikerült, de az első sikánnál hibáztam, és így Juan az élre tört. Nagyon jót harcoltunk, kemény, de mégis korrekt küzdelem volt" – nyilatkozta a győztes ferraris.

Aranyeső hullt Gainesville-ben

A magyar válogatott kilenc arany-, két ezüst- és két bronzmedáliával fejezte be a világbajnokságot, így csapatunk végzett a vb-éremtáblázat élén. A kilenc elsőséggel a mieink minden idők legsikeresebb szereplését állították be, ami először 1995-ben Duisburgban sikerült.

Olimpiai kvóta volt az igazi tét

Sokak szerint messze északon nem sok meglepetés történhet, pedig az elmúlt hét erre bőven rácáfolt. A házigazda svédek hete sem volt épp békés. Miközben a helyi polgárok a politikai gyilkosság után nemleges választ adtak az egységes pénzre, szépen lezajlott a férfi kosarasok kontinensviadala. Szinte észrevétlenül. Pedig igencsak felborult a rend a pályákon is.

Házikedvenc-fogyókúra

Az amerikai Nemzeti Kutató Központ nemrégiben figyelmeztette a kutya- és macskatulajdonosokat, hogy kedvenceik – ha nem vigyáznak rájuk – fokozottan ki vannak téve a cukorbetegségnek, szívbetegségnek és egyéb egészségügyi problémáknak a túlsúlyuk miatt. A közzétett 500 oldalas jelentésben nemzetközi szakértők vizsgálták a négylábúak számára szükséges napi kalóriamennyiséget. Ezzel az állateledel-gyártóknak, állatorvosoknak és hobbitartóknak is próbálnak útmutatást adni, hogyan őrizzék meg háziállataik egészségét. Szerintük ha valaki nem érzi egy macska bordáját, akkor az állat valószínűleg túlsúlyos. A zsír elsősorban a háton, valamint a faroktőnél rakódik le. Ha például nem látható egy kutya horpasza, akkor egyértelm? a megállapítás: az állat túl sokat eszik. Hangsúlyozzák, ha egy macska túlsúlyosnak néz ki, akkor az is. A kutyák testsúlyának csökkentésére ajánlják a kisebb napi adagokat, valamint az étkezőasztal mellett adott "katonák" beszüntetését, illetve kedvencünknek más, szomszédbeli kutyusok tányérjától való távoltartását. A macskáknál, akik naponta körülbelül 12–20 alkalommal esznek, hasonló módszer vezethet eredményre. (AFP)

DUMA PLÁZA

Jobban szeretem, ha hallgatásomat, mintsem szavaimat rágalmazzák. (Chamfort)

Seattle-i kávédélután

Most, kétszázharminc év múltán a történelem mintha megismétlődne. A város kedvelt eszpresszóitalaira kivetendő tízcentes adó ellen tiltakozva a seattle-i kávézótulajdonosok megrendezték az 1773-as bostoni teadélután saját, környezetbarát változatát. A körülbelül százfős, tiltakozó tulajdonosokból és alkalmazottakból álló társaság ló vontatta kocsikon indult útnak a Zoka Kávépörkölő és a Seattle-i Tea Társaság épületei elől a Zöld-tó felé, ahol aztán kávébabos zsákokat dobáltak a vízbe, felidézve ezzel a korai amerikai gyarmatosítók brit adók elleni tiltakozását.

Voodoo jóslat miatt marad el Lopezék lagzija?

Újabb kurta-furcsa hírt szellőztetett meg a világsajtó a Jennifer Lopez – Ben Affleck páros sokat halogatott esküvőjéről: a The Sun cím? lap szerint a kézfogó újabb halasztásának oka az, hogy Lopez egy voodoo jóstól azt a tippet kapta, ne házasodjék most vasárnap.

Sikeres elsőszülöttek

Az elsőszülöttek sikeresebbek testvéreiknél, általában mindent komolyabban vesznek a pályaválasztás területén is, ezért jobb eredmények elérésére hajlamosak. A középső gyerekek erőssége, hogy szociálisan nyitottabbak, a legkisebbek pedig gyakran a család manipulátorai Michael Grose ausztrál pszichológus könyve szerint. (Miért az elsőszülöttek irányítják a világot?)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!