hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Veszélyben a valláskritika?
Magyar iszlámhívők kontra dr. Rashwan

2003. 09. 22.
"Minden muzulmán potenciális terrorista", "minden mecset a terrorizmus kiképzőtábora", "nem lehet megsemmisíteni a terrorizmust az iszlám megsemmisítése nélkül" – írta dr. Rashwan Mohamed egyiptomi származású filozófus egy hetilapban még tavaly novemberben, amiért is a Magyar Iszlám Közösség feljelentette őt közösség elleni izgatás címén. Kihallgatása mostanában lett volna esedékes, de az arab író másodszor sem jelent meg a hatóságok előtt, mondván: szégyenteljes és nevetséges a vele szemben folytatott eljárás.

y

Dr. Rashwan Mohamed Fotó: Somorjai L.

Dr. Rashwan 1987-ben érkezett Magyarországra, és miután Pécsett letelepedett, magyar és arab irodalommal, m?fordítással, valamint tanítással kereste kenyerét jó tíz évig. Nálunk körülbelül hat éve publikálja azokat az iszlámról vallott nézeteit, melyek miatt hazájában feketelistára került. Elmondása szerint idestova harminc éve próbálja felvilágosítani az európai közvéleményt arról, hogy milyen veszélyes az iszlám mint eszme. A feljelentés alapjául szolgáló cikk történetesen egy jobboldali újságban, a Magyar Demokratában jelent meg, annak ellenére, hogy ő maga "liberális, baloldali beállítottságú" értelmiségi. Mivel azonban az ilyen elkötelezettség? újságok a téma kényessége miatt kivétel nélkül visszautasították írását, más orgánumoknak is küldött belőle. A Demokrata élt a lehetőséggel, ám amikor a főszerkesztőnek leesett a tantusz, hogy a lapra nem vet jó fényt, hogy a filozófus védelmezi az izraeli zsidókat a Hamasszal szemben, akkor először egy református teológuson keresztül, majd saját tollával "vette kezelésbe" az arab tanárt. Dr. Rashwan azt gondolta, ezzel az ügy le van zárva, mindkét fél kifejtette álláspontját a nyilvánosság előtt. Tévedett. 

A Magyar Iszlám Közösség úgy értelmezte szavait, hogy a szerző meg kívánja semmisíteni az európai muzulmánokat, vagyis a Korán követőinek kiirtására uszít. Ezért fel is jelentették támadójukat, és várják az igazságszolgáltatás hatékony működését. 

Bolek Zoltán, a közösség vezetője példát akar statuálni, precedens érték? pert szeretne, hogy soha többet ne lehessen Magyarországon ilyeneket megfogalmazni egyetlen vallással, csoporttal szemben sem.

Úgy véli, hasonló helyzetbe kerültek híveivel, mint az európai zsidóság anno, hiszen az "endlőzung" is úgy kezdődött, hogy a fasiszta Németországban zsidó szerzők könyveit égették a nyílt utcán. Bolek nem tudja elfogadni dr. Rashwan érvelését arról, hogy ő az eszme és nem az emberek megsemmisítését követeli. "Könyörgöm, hogyan lehet az eszmét eltörölni az eszmében hívők nélkül?" – kérdi. De az egyiptomi filozófus kész a válasszal: Az eszme nem egyenlő az emberrel. Emlékei szerint soha, egyetlen rossz szót nem szólt a muszlimok ellen, akiket vallásuk áldozatainak tart, ő az eszme, az ideológia semlegesítését szorgalmazza, ami viszont szellemi művelet, és tényszer? felvilágosítással hajtható végre. "Ha a muzulmánokat akarnám likvidálni, akkor magamat is bele kellene értenem, hiszen én is muzulmán vagyok" – mondja dr. Rashwan, hozzátéve: az európai emberek még mindig nem vették észre, hogy a fejükre nőtt az iszlám, és már kétszáz éve toleránskodnak nehogy megsértsék a muzulmánokat, de a végeredmény mindig az, hogy a világ különböző pontjain megölnek ártatlan embereket. "Lejárt
a mellébeszélés ideje, elég a finomkodásból, ez élet vagy halál kérdése" – mondja. "A fekete járvány bekebelezi Európát" cím? írásában többek között azt ecseteli, hogy míg Európában elképesztő mértékben terjed az iszlám és növekszik az arab népszaporulat, addig az iszlám országokban semmilyen lehetőséget sem kapnak a zsidók és a keresztények tanaik kifejtésére. Megítélése szerint az iszlám európai terjedése már nem periférikus probléma, hanem globális, hiszen csak Németországot figyelve, a 70-es évek elején beengedett 200 ezer török vendégmunkás száma mára elérte a 4,5 milliót, és félelmetes arra gondolni, hogy ez az egységes tömbként mozgatható néptömeg nem hajlandó az asszimilációra. Adatai alapján kijelenthető, hogy a jelenlegi terrorizmus, ebben a formájában kizárólag iszlám jelenség, hiszen Európában az elmúlt harminc évben összesen körülbelül egy tucat terrorista szervezet működött, míg az iszlám világban ez a szám megközelíti a százat. 



Bolek Zoltán Fotó: MTI

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!