hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Kulcsár-siker titka
Diploma, érettségi, nyelvvizsga nélkül a csúcsra

2003. 09. 22.
Nincs új a nap alatt. A klasszikus drámákból ismert alapkérdések – hűség, irigység, árulás, zsarolás stb. – vonalai rajzolódnak ki a K&H-botrány néven elhíresült ügyben. Például nehezen érthető, hogy a rendkívül hierarchikus, "diplomafüggő" bankártársadalomban miként tudott igazgatói szintig eljutni a nyolc általánossal rendelkező, nagykanizsai valutanepper. A választ a híres francia mondás adja meg: cherchez la femme – keresd a nőt!



A K&H Bank belső újságja a botrány előtt. "Ez a csapat meg tudta csinálni – nyáron is!" 

Mindig is rejtély volt a K&H-n belül, hogy Kulcsár Attila miként jutott el odáig, hogy a vezérigazgatóval egy szinten volt az irodája, és – nyilvánvaló képzetlensége és a nyelvismeret hiánya ellenére – az egyik üzletág igazgatója lett. (Egészen pontosan: a bank önkormányzati, uniós ügyekkel és a közkapcsolatokkal foglalkozó ügyvezető igazgatója.) A K&H befektetési részlegeinél (alapkezelő, brókercég stb.), ahol Kulcsár is forgolódott, az alkalmazottak többsége diplomával rendelkezik. Egyre többen két vagy három diplomát is begyűjtöttek az elmúlt évek során, emellett alapkövetelmény a nyelvtudás. A felsőfokú diplomával nem rendelkező alkalmazottnak – ügyintézőknek, adminisztrátoroknak – kizárólag a tíz-tizenöt éves szakmai gyakorlat a "felmentő levelük", de az idegen nyelv ismerete alól ők sincsenek felmentve. Általános "errefelé" a két, olykor három nyelv tudása.

Kulcsár karrierje a Kereskedelmi és Hitelbank, valamint az ABN Amro Bank fúziója után vett igazán nagy lendületet, bár a közelében dolgozók szerint mindig is voltak gyanús jelek személye körül. Ilyen "jelek" közé tartozik az a – ma már a bankcsoporton belül szájról szájra terjedő – történet, miszerint egyszer megkérdezték tőle, hogy melyik középiskolába járt, majd később, amikor igazolnia kellett a képesítéseit, akkor egy teljesen más intézmény által kiállított okiratot csatolt. A számítógépet – ahogy mondták nekünk – "láthatóan még bekapcsolni sem tudta", miközben ma már alapkövetelmény a banki szférában a felhasználói szint? informatikai ismeret. Kulcsár a nyelvtudás hiányával is lebukott már a (távolabbi) kollégái előtt, mégis a hetedik emeleten – "ahová földi halandó csakis akkor mer felmenni, ha a vezérigazgató szólította" – volt a titkársága, egy szinten Rejtő E. Tibor bankvezérrel. E tekintetben is magasra jutott Kulcsár, mert más hasonló banki vezető nem is dolgozott ezen a szinten. A "csúcson" tehát Rejtő E. Tiborral ketten osztoztak. 



Kulcsár Attila 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!