hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Isabel vihart kavart
Kitelepítés a keleti parton

2003. 09. 22.
Több mint 170 kilométeres óránkénti sebességgel és 2-2,5 méteres vízárral haladt szerdán az Isabel hurrikán, melynek érkezését – jóval nagyobb sebességgel – csütörtökre várják az amerikai meteorológusok. Számos területen kiköltözésre szólították fel a lakosságot, a hadihajók pedig a nyílt víz felé tartanak, hogy ott vészeljék át a hurrikánt. 



Műholdkép a hurrikánról. Az örvény karjai Fotó: Reuters

Szakértők előrejelzései szerint az Isabel a legerősebb, ötös kategóriájú vihar lesz, bár korábbi erőssége ötösről kettesre csökkent. A jelenleg
155-177 kilométeres óránkénti sebességgel közeledő, két-két és fél méteres hullámokat verő vihar azonban partot érve nagy valószínűséggel újra felerősödik majd, amiben szerepet játszhat a Golf-áramlat melegebb vize is. A korábbi, hurrikánok nyomán szerzett tapasztalatok alapján az Isabel jelentős károkat okoz majd a mobil otthonokban, a fákban és a part menti növényzetben, valamint a háztetőkben. A hurrikán által várhatóan legérintettebb területek – Észak-Karolina és Virginia államok – lakosait kiköltözködésre szólították fel a hatóságok, és rendkívüli állapotot hirdettek. A költözködés előtt állók bedeszkázzák házaik ablakait, hogy csökkentsék a károkat. 

A haditengerészet is megkezdte a kihajózást, a nyílt vízen ugyanis kisebb kár érheti a hajókat, mintha a kikötőkben éri őket a vihar. Az atlanti flotta hajói szerdán egymás után hagyták el bázisaikat a Virginia állambeli Norfolkban és a New Jersey-beli Earlben. A mozgásképtelen, javításra váró hajókat erősen rögzítik a dokkokban. Az Oceana haditengerészeti támaszpont F–14-es és F/A–18-as vadászgépeit is távolabbi bázisokra rendelték. A dollármilliókat felemésztő mozgósításra a költség ellenére is nagy szükség van, mivel ha az elmarad, a hajókat sokkal nagyobb károk érhetik. 

A Vöröskereszt amerikai szervezete már előre bejelentette, hogy a katasztrófák áldozatainak ellátására szolgáló készleteik és anyagi forrásaik kifogytak. A hurrikán nyomában a lakosságnak minden valószínűség szerint szüksége lesz élelmiszerre, ruhákra, gyógyszerekre valamint ideiglenes szállásokra, ezért a Vöröskereszt illetékese felhívta a lakosság figyelmét: amennyiben nem kapnak adományokat, nem lesznek képesek e szükségek betöltésére. 

A közeledő hurrikánt vizsgáló meteorológusok egy tévéműsorban elmondták: az Isabel meglehetősen sok esőt hoz, így ha nem a szél, akkor az esőzés fog károkat okozni. A hurrikánra a fővárosban, Washingtonban is készülnek: a hatóságok alapvető élelmiszer-tartalékok, ivóvíz, gyertyák és tartalék elemek beszerzését ajánlják a lakosságnak. 

Az elmúlt években számos nagy erősség? hurrikán pusztított az atlanti és a karibi térségben. 1998-ban mintegy tizenegyezer ember életét követelte és százezreket tett földönfutóvá a Közép-Amerikában pusztító Mitch és a nyomában bekövetkezett földcsuszamlás, amely teljes falvakat temetett maga alá. A legnagyobb anyagi kárt az 1992-es Andrew hurrikán okozta, amelynek nyomában 26,5 milliárd dollár kár keletkezett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!