hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 03. 19. (VIII/12) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Kráter a hotel helyén

Hatalmas robbanás rázta meg az iraki főváros központját szerda este, gyakorlatilag lerombolva a Libanon Hegy Szállodát, számos környező épületben pedig komoly károkat okozva. A terrortámadásban lapzártánkig huszonheten lelték halálukat, több tucat ember pedig megsérült Bagdad sok nemzetiségű vendégkörrel rendelkező szállodájában, amikor a közel féltonnás bomba felrobbant. 

Hadüzenet a világnak

"Európa a dzsihád új háborús övezete. A harcunk csak most kezdődik" – írta a madridi merényletek után a francia kormányfőnek címzett üzenetében "A Bölcs és Hatalmas Allah Mártírjainak Szolgái" elnevezésű, eddig ismeretlen terrorcsoport. Az iszlám terrorizmus hadat üzent – az al-Kaida által egy londoni laphoz eljuttatott másik üzenet szerint – a "keresztesek Európájának".

Fokozódik a hajsza

Az utóbbi időben újra előtérbe került az Oszama bin Laden ellen indított hajtóvadászat. Egyre-másra röppennek fel a hírek, hogy a terroristavezér körül szorul a hurok, jóllehet Washington folyamatosan tagadja ezeket az értesüléseket. Ugyanakkor tény, hogy a hajsza egyre intenzívebbé válik, amire mind a madridi események, mind a közelgő amerikai elnökválasztás nyomós okot szolgáltatnak. Az afgán–pakisztáni határ keleti oldalát Iszlámábád fésüli át nagy erőkkel, Afganisztán területén pedig az amerikai hadsereg nyomul előre szövetségeseivel. A legújabb értesülések szerint a Pentagon fontolóra vette, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel eredjen az al-Kaida vezérének nyomába.

Kórházban a Liga vezére

Súlyos agykárosodást is szenvedett Umberto Bossi, Silvio Berlusconi kormányának intézményi reformokért és a közigazgatás decentralizálásáért felelős, hatvankét éves minisztere. Miután otthonában szívrohamot kapott, Bossit múlt csütörtökön szállították kórházba, állapotát illetően pedig már hétvégén hírzárlatot rendeltek el. 

Lecsapnak a ketyegő bombákra

Kettős öngyilkos merényletnek esett áldozatul tíz izraeli polgári lakos vasárnap délután, amikor bombák robbantak az asdódi kikötőben. Biztonsági szakértők szerint a dzsabalai menekülttáborból érkező merénylők valószínűleg nagyobb pusztítást terveztek, de bombáik idő előtt felrobbanhattak. Az elképzelés szerint a merénylők egy benzinkút vagy egy veszélyes vegyi anyagot tartalmazó tartály közvetlen közelében akarták felrobbantani magukat. Ha tervük sikerül, a robbanás, illetve a felszabaduló, másfél kilométeres sugarú körben elterjedő mérges gázok pillanatokon belül több száz ember életét követelték volna. Az Al-Aksza Mártírjai és a Hamasz a Hezbollah al-Manar televíziójában jelentette be, hogy felelősséget vállal a merényletért, amely a tíz halálos áldozat mellett tizenhat sérültet követelt. 

Melegházasságok: jegelve

Az egynem? felek közötti házasságkötés kérdése fokozottan az amerikai közvélemény figyelmébe került. Különösen George W. Bush amerikai elnök tavaly decemberben tett állásfoglalása óta, aki az alkotmányban korlátozó jelleg? módosítást látna kívánatosnak a melegek házasságkötésére vonatkozóan. Az elmúlt héten azonban két olyan esemény is történt az Egyesült Államokban, amely egyelőre visszaveti az elnök javaslatán feldühödött melegaktivisták lázas tevékenységét.

Aláírásgyűjtés Tajvan ügyében

Lehet, hogy egy maroknyi szavazat dönt a hétvégén sorra kerülő tajvani elnökválasztáson, olyan szoros a verseny a Kínától való függetlenséget pártoló jelenlegi elnök, Csen-Suj-Pien és ellenfele, az "Egy Kína" elvet képviselő Lien-Csan között. A választással egy időben népszavazást is tartanak, szintén a függetlenség kérdésében. A szigetet az ország egyik tartományának tekintő pekingi kormány külföldön is támogatókat keres. A héten Budapesten a Magyarországon élő kínaiak három szervezete tartott közös aláírásgyűjtést a tajvani szeparatista törekvések ellen, amelyet mint Peng Haiqiu, a kínai nagykövetség első titkára lapunknak elmondta "több ENSZ-határozat is elítélt már". (M. P.)

Belföld

Fakul a rózsaszín EU-kép

Közeledve a csatlakozáshoz a korábban harsány rózsaszínűre festett EU- kép egyre halványodik: már a leginkább csatlakozáspárti SZDSZ is a józanság kifejezést emlegeti az unió kapcsán. A héten hivatalosan is elkezdődött európai parlamenti választási kampány is azt bizonyítja, hogy a magyar pártok elsősorban belpolitikai jelleg? üzenetekkel "táraztak" be, az unióval kapcsolatos megnyilvánulásaikkal leginkább a közhelyszótárt gyarapítják, a csatlakozás várható negatívumait igyekeznek elkenni. Egy meg nem cáfolt tanulmány ugyanakkor letaglózó megállapításokat tesz: "A bővítés alulfinanszírozottsága precedens nélküli, az EU gazdaságpolitikai stratégiája a hangsúlyokat aránytalan mértékben a régi tagok törekvéseinek megfelelően formálja." Az ebből adódó kérdésre, miszerint van-e igazi szándék Közép-Európa felzárkóztatására, kiábrándító választ kapunk: "Ennek most igen csekély jelét látni."

Kockázatos mellékhatások

Emberen folyó gyógyszerkísérletnek nevezte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgatója azt az esetet, amikor az adott betegségre még nem törzskönyvezett szerrel kezelte betegét egy szegedi orvos. Szakmai körökben megoszlanak a vélemények, a vizsgálat pedig jelenleg is tart. Az ügy kapcsán ugyanakkor megtudtuk, hogy külföldön nagyságrendekkel hatékonyabb rákellenes gyógyszerek vannak forgalomban, mint itthon – ezeket azonban a hazai egészségbiztosítás nem tudja finanszírozni.

A múlt szembesít

Randolph L. Braham, a Rosenthal Institute for Holocaust Studies kutatóintézet igazgatója üdvözli a Páva utcai múzeum tervét, de úgy véli, Magyarországnak még nem sikerült feldolgoznia, hogy mekkora felelőssége van a magyar zsidók tragédiájában. 

Katolikus célcsoport

Magyarországon még nem kíséri botrány Mel Gibson Passió cím? filmjét, bár ehhez hozzájárul az is, hogy a film forgalmazói "ügyesen" válogatták ki azokat, akik az elővetítés során láthatták a filmet. Jelen pillanatban az egyik moziba csábítandó célcsoport a magyar katolikusok népes tábora. Úgy tűnik, hazánkban vallási célt is betölt az amúgy a nemzetközi közvéleményben továbbra is erősen vitatott alkotás. 
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!