hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kráter a hotel helyén
Fél tonna robbanószer pusztított Bagdadban

2004. 03. 22.
Hatalmas robbanás rázta meg az iraki főváros központját szerda este, gyakorlatilag lerombolva a Libanon Hegy Szállodát, számos környező épületben pedig komoly károkat okozva. A terrortámadásban lapzártánkig huszonheten lelték halálukat, több tucat ember pedig megsérült Bagdad sok nemzetiségű vendégkörrel rendelkező szállodájában, amikor a közel féltonnás bomba felrobbant. 



Egy amerikai sebesültet mentenek Bagdadban Fotó: Reuters

"Pokoli jelenet – kommentálta a látványt a CNN bagdadi irodájának tudósítója, Jane Arraf. – Az emberek sírnak és kiáltoznak, mindenfelé romokat látni" – tette hozzá. Az ötemeletes hotel helyén egy hétméteres kráter maradt az amerikaiak iraki beavatkozása évfordulójának előestéjén. A valószínűleg autóba rejtett pokolgéppel elkövetett robbantás után még órákkal is füstfelhőt lehetett látni a romok fölött. A közeli "zöld zónából" amerikai katonák próbáltak a helyszínre sietni, hogy segítsenek az áldozatokon, de az ideges irakiak ezt megakadályozták. A katonák azt kiabálták az embereknek, hogy ne menjenek közel, mivel újabb robbanásoktól tartottak. 

A terrortámadás a Firdosz tér közelében történt, ahol közel egy éve ledöntötték Szaddám Huszein óriási szobrát. A támadásra akkor került sor, amikor a koalíciós erők elkezdték a Vasígéret-műveletet, melynek keretében igyekeznek kisöpörni a lázadókat az iraki fővárosból. A támadás helyszínéül a városközpontot, Bagdad Karrada nevű negyedét választották, ahol üzleti épületek és lakóházak is találhatók.

Szakértők szerint autóba rejtett pokolgép robbant, mivel rakéta nem tud ekkora pusztítást végezni. A környék lakói viszont egy rakéta csóváját vélték látni a robbanás előtt. A merénylet megrázta a közeli Palesztina Szállodát is, ahol sok külföldi újságíró és üzletember száll meg. A támadásban valószínűleg külföldiek, brit üzletemberek is életüket vesztették, de a vendégek között voltak amerikaiak és egyiptomiak is. A Bush-adminisztráció azonnal kijelentette: a támadások nem változtatják meg az amerikai politikát, a demokrácia pedig lassan gyökeret ver Irakban. Scott McClellan, a Fehér Ház szóvivője leszögezte: "Ez a megmérettetés órája, de a terroristák nem győzhetnek."

Misszionáriusok halála Irakban

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!