hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hadüzenet a világnak
A mészárlások Madrid után is folytatódnak

2004. 03. 22.
"Európa a dzsihád új háborús övezete. A harcunk csak most kezdődik" – írta a madridi merényletek után a francia kormányfőnek címzett üzenetében "A Bölcs és Hatalmas Allah Mártírjainak Szolgái" elnevezésű, eddig ismeretlen terrorcsoport. Az iszlám terrorizmus hadat üzent – az al-Kaida által egy londoni laphoz eljuttatott másik üzenet szerint – a "keresztesek Európájának".Felhívás a londoni metróban, amely a terroristák egyik célpontja lehet. Kérik, hogy az utazók jelentsék a gazdátlan tárgyakat Fotó: Reuters

A madridi támadásra adott reakciók egyelőre vegyes képet mutatnak: George W. Bush szerint folytatni kell a világméretű harcot a terrorizmus ellen, az új spanyol miniszterelnök azonban inkább nemzetközi jogi lépéseket sürget, és hazahozná a katonákat Irakból. Giscard d\'Estaign volt francia kormányfő, az EU-alkotmánytervezetét megfogalmazó csoport vezetője szerint viszont egy erős jogkörrel rendelkező európai elnök tudná a védelmet hatásosan megszervezni.

Ha a négy vonat a menetrendnek megfelelően befutott volna a madridi Atocha pályaudvarra, az egymás után felrobbanó bombák az egész épületet romba döntötték volna, emberek ezreinek a halálát okozva – írta a Financial Times. A terrortámadás, amelynek több mint kétszáz halálos áldozata volt – köztük egy erdélyi magyar fiatalember –, így is évtizedek óta a legsúlyosabb merénylet volt a kontinensen.

Bagdadban és az izraeli Asdódban már napokkal Madrid után folytatódott a mészárlás. Az iraki fővárosban egy belvárosi szállodát semmisített meg a robbanás, míg az asdódi merénylet tömegkatasztrófába torkollott volna, ha a terroristáknak sikerül elérniük a város vegyi üzemét. "A palesztinok még soha nem jártak ilyen közel egy megaterror-akció megvalósításához" – idézte a Jerusalem Post egy rendőrségi szakértő véleményét.

Cikkeink a Külpolitika rovatban találhatók

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!