hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fokozódik a hajsza

2004. 03. 22.
Az utóbbi időben újra előtérbe került az Oszama bin Laden ellen indított hajtóvadászat. Egyre-másra röppennek fel a hírek, hogy a terroristavezér körül szorul a hurok, jóllehet Washington folyamatosan tagadja ezeket az értesüléseket. Ugyanakkor tény, hogy a hajsza egyre intenzívebbé válik, amire mind a madridi események, mind a közelgő amerikai elnökválasztás nyomós okot szolgáltatnak. Az afgán–pakisztáni határ keleti oldalát Iszlámábád fésüli át nagy erőkkel, Afganisztán területén pedig az amerikai hadsereg nyomul előre szövetségeseivel. A legújabb értesülések szerint a Pentagon fontolóra vette, hogy a lehető legmodernebb eszközökkel eredjen az al-Kaida vezérének nyomába.



Oszama bin Laden-poszterek Pakisztánban Fotó: Reuters

Amint azt George W. Bush amerikai elnök a közelmúltban megjegyezte, "az al-Kaida még szabadlábon lévő vezetői már a nyakukon érezhetik üldözőik leheletét". Másrészről viszont a Pentagon is nagyon szeretné már közelebbről látni bin Laden nyomait: ennek érdekében különféle high-tech eszközöket is be kíván vetni. Ezek között földbe épített szenzorok, U2 kémrepülők, távirányítású repülők és egy speciális radarrendszer is szerepel. Ez utóbbi képes akár kétszázötven kilométerről is osztályozni és meghatározni a célpontokat, az időjárási viszonyoktól függetlenül. Az RC–135 típusú Rivet Joint repülőgép pedig bármely elektronikus tevékenység érzékelését lehetővé teszi az amerikai hadsereg számára. A földbe építhető szenzorokat a hegyi ösvények mentén kívánják telepíteni. Ezek az eszközök elsősorban járművek érzékelésére alkalmasak.

A napokon belül bevetendő U2 kémrepülők képesek képfelvételeket készíteni és egy adott területet radarral átkutatni, sőt még az esetleges kommunikációt is le tudják hallgatni akár huszonegy kilométeres magasságból is. A több mint hét kilométer magasan repülő, Ragadozó nev? távirányítású repülő pedig járművek és emberek tartózkodási helyének behatárolására képes kamerákkal van felszerelve. A gép radarja a felhőkön is át tud hatolni. Néhány Ragadozót rakétákkal is felszerelnek, mivel az NBC hírcsatorna értesülései szerint 2000 augusztusában az egyik ilyen repülő már készített egy videofelvételt, amelyen az elemzők szerint valószínűleg bin Laden látható. Akkor azonban még órákat vett igénybe egy esetleges légicsapás megszervezése. A repülők és a szenzorok az érzékelt adatokat műholdon keresztül küldik majd el az elemzők részére. Az amerikai hadsereg állítólag a gyors reakció biztosítására műholdas sugárzási kapacitást vásárolt a térségben. 

A hajsza fokozódását valószínűleg bin Laden is érzékeli, és a Pentagon reményei szerint ez majd arra ösztönzi, hogy előbb-utóbb megpróbáljon valamilyen irányba menekülni. Ugyanakkor a szóvivők arra is figyelmeztetnek, hogy még korai lenne komoly reményeket táplálni, hiszen a terrorista korábban már többször is kicsúszott a kezeik közül. John Abizaid tábornok, az Egyesült Államok Központi Parancsnokságának vezetője arra a kérdésre, hogy vajon még idén elfogják-e bin Ladent, azt válaszolta, ezt nem lehet előre tudni, azonban hozzátette: annyi bizonyos, hogy mostantól nagyon nehéz dolga lesz az al-Kaidának.

Bin Ladent akarta elgázolni

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!