hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A múlt szembesít
Eltört életek

2004. 03. 22.
Randolph L. Braham, a Rosenthal Institute for Holocaust Studies kutatóintézet igazgatója üdvözli a Páva utcai múzeum tervét, de úgy véli, Magyarországnak még nem sikerült feldolgoznia, hogy mekkora felelőssége van a magyar zsidók tragédiájában. A Páva utcai Holokauszt Dokumentációs Központ Fotó: Somorjai L.

Nemrég Magyarországon járva jó benyomást tett rám Medgyessy Péter miniszterelnök kezdeményezése, a Holokauszt Emlékbizottság létrehozása, ugyanakkor egy kicsit zavarba hoztak bizonyos kedvezőtlen fejlemények – jelentette ki Randolph L. Braham professzor, a magyarországi vészkorszakról szerdán Washingtonban megkezdődött nemzetközi konferencia egyik kezdeményezője. 

A professzor a távirati irodának nyilatkozva ilyen fejleményként említette a kezdeményezést Teleki Pál egykori kormányfő szobrának
a felállításáról, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának azt a felmérését, amely szerint sok olyan magyar van, köztük értelmiségiek is, akik nincsenek teljesen tisztában a vészkorszakkal.

Ez nézete szerint bizonyos mértékig annak a következménye, hogy a magyar állami és kormányzati vezetők elmulasztották, hogy szembenézzenek a múlttal, és nyíltan elismerjék a felelősséget a magyar zsidóság elpusztításáért a második világháború idején. 

Tény, hogy a magyar zsidóság zöme megmenekült volna, ha a németek nem szállják meg Magyarországot. De az is tény, hogy a német megszállás után Adolf Eichmann csoportja nem hajthatta volna végre a "végső megoldást" a Horthy Miklós által kinevezett Sztójay-kormány lelkes támogatása nélkül, amely minden hatalmi eszközt a németek rendelkezésére bocsátott.

Braham dicséretesnek nevezte a holokauszt 60. évfordulójával kapcsolatos megemlékezés terveit, és gratulált mindenkinek, akik ebben közreműködtek Medgyessy Péter miniszterelnökkel az élen. Előrelépésnek nevezte az április 15-én megnyíló Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény létrehozását. 

Úgy vélte azonban, hogy a Páva utcai múzeumot sokan nem magyar állami múzeumnak fogják tekinteni, hanem zsidó múzeumnak, amelyet elsősorban a vészkorszakot túlélők és leszármazottaik fognak látogatni, akik tudni akarják, mi történt szüleikkel, nagyszüleikkel. A holokauszt kutatás szaktekintélye fenntartásait hangoztatta amiatt is, hogy a kapuit ideiglenes kiállítással megnyitó múzeumban a tervek szerint csak az Auschwitz-album felnagyított képeit mutatják be. Sok látogató ebből arra a következtetésre juthat, hogy kizárólag a németek követték el a holokausztot Magyarországon, mivel a képek azt mutatják, hogy mi történt az elhurcoltakkal Auschwitzban. Ha nem lesznek más képek az előzményekről, a zsidóság kifosztásáról, a gettókról, a téglagyárakról, különösképpen a nem zsidó látogatók azt gondolhatják, hogy a felelősség kizárólag a németeké. (MTI)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!