hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Melegházasságok: jegelve

2004. 03. 22.
Az egynem? felek közötti házasságkötés kérdése fokozottan az amerikai közvélemény figyelmébe került. Különösen George W. Bush amerikai elnök tavaly decemberben tett állásfoglalása óta, aki az alkotmányban korlátozó jelleg? módosítást látna kívánatosnak a melegek házasságkötésére vonatkozóan. Az elmúlt héten azonban két olyan esemény is történt az Egyesült Államokban, amely egyelőre visszaveti az elnök javaslatán feldühödött melegaktivisták lázas tevékenységét.

Kalifornia Legfelsőbb Bírósága a múlt héten arra utasította a hírhedten liberális világváros, San Francisco vezetését, hogy állítsák le a meleg párok esketését és a részükre történő házassági anyakönyvi kivonatok kibocsátását. A Legfelsőbb Bíróság azzal indokolta döntését, hogy a városi önkormányzat ezzel az eljárásával megszegi Kalifornia állam ide vonatkozó törvényeit.

A Legfelsőbb Bíróság rendelete négy héttel az után érkezett, hogy Gawin Newson, San Francisco polgármestere azt az utasítást adta beosztottjainak, hogy adjanak ki házasodni kívánó meleg párok részére is házassági anyakönyvi kivonatokat, mert ha nem így járnának el, azzal megsértenék a kaliforniai alkotmány "egyenlő jogi védelemről" szóló cikkelyét.

Február 12-e óta – ekkor lépett életbe az azonos neműek házasságát lehetővé tévő határozat a városban – 4200 homoszexuális pár jelent meg a San Franciscó-i városi és állami hivatalnokok előtt, hogy kimondhassa végre a "boldogító igent" a városháza dísztermében. Az alig egy hónapnyi idő alatt további 2688 pár kérte előjegyzésbe vételét, akik most meglepetten vették tudomásul, hogy ki tudja, mikor élhetnek majd újra a hirtelen elúszott új lehetőséggel.

Visszaesést jelent a melegaktivisták számára egy további, szintén a múlt héten zajlott esemény is: Massachusetts állam törvényhozói elkezdték az állami alkotmány módosítását, amellyel betiltanák a melegházasságok létrejöttét, de megengednék az azonos neműek közötti "polgári egyesülés" létrehozását. A melegaktivisták nem elégszenek meg ezzel a lehetőséggel: szerintük ez a megoldás továbbra is egy diszkriminatív, "különálló, de mégis egyenlő" helyzetet eredményez, azaz lényegileg nem változtat a házasodni kívánó felek helyzetén. Molly McKay, a Marriage Equality California (Házassági Egyenlőség Kalifornia) nev? szervezet elnöke a massachusettsi eseményt "bukkanó"-nak nevezte az egyenlőséghez vezető úton – amely lényegi módon nem változtat a folyamaton.

Mind a kaliforniai bíróság döntése, mind a massachussettsi törvénymódosítás – bizonytalan időre legalábbis – úgy tűnik, némi visszaesést jelent a házasságért küzdő melegaktivisták kampány-hadjárataiban. Szakértők szerint a két esemény arra is rávilágított, hogy az azonos neműek közötti házasságkötés kérdése, amely körül mostanra komoly vita alakult ki Amerika-szerte, jóval "túléli" majd a novemberi elnökválasztásokat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!