hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kórházban a Liga vezére

2004. 03. 22.
Súlyos agykárosodást is szenvedett Umberto Bossi, Silvio Berlusconi kormányának intézményi reformokért és a közigazgatás decentralizálásáért felelős, hatvankét éves minisztere. Miután otthonában szívrohamot kapott, Bossit múlt csütörtökön szállították kórházba, állapotát illetően pedig már hétvégén hírzárlatot rendeltek el. 

A fejlett északi országrész függetlenségét szorgalmazó, szélsőjobboldali Északi Liga (LN) első embere egykor még Padania Köztársaság létrehozását is zászlajára tűzte, a legutóbbi választásokon viszont már Olaszország föderalizációjának programjával, "gazdasági szeparatizmussal" és éles bevándorlóellenes retorikával hódította el az északi választók szavazatait. Szívinfarktusa előtt Bossi utoljára február végén vonta magára a figyelmet, amikor két ízben is a katolikus egyházra támadt. Először II. János Pál vívta ki a pártvezér haragját, amikor egy audiencia során a római egyházmegye papjaival tréfálkozva római dialektusban biztatta őket a további szolgálatra. Bossi pártja napilapjában a tőle megszokott provokatív hangnemben "nyugtalanítónak" nevezte az egyházfő viselkedését, és az észak-olasz dialektusok szótárát küldte neki ajándékba. Bár Olaszország egy emberként hördült fel az inzultus miatt, és vette védelmébe a pápát – akit a képviselőház elnöke szerint "mindenki szeret, hívők és nem hívők, északiak és déliek egyaránt" –, Bossi néhány nappal később tovább ment, és felvetette: vonják meg a jövedelemadó nyolc ezrelékét, amelyet az olasz költségvetés a katolikus egyház finanszírozására különít el. "El kellene venni a nyolc ezreléket az egyháztól, és megint mezítlábasokká tenni őket, megadva nekik a lehetőséget, hogy újra ferences barátok módjára éljenek. A vallás csak így menekülhet meg" – hangzott a reformügyi miniszter radikális egyházfinanszírozási reformjavaslata.

Bossi javaslatának tárgyától és hangnemétől a politikai elit ismét elhatárolódott, beleértve a miniszterelnököt is, aki egyházi elöljárókkal folytatott magánbeszélgetéseire hivatkozva kijelentette, hogy a mindenkori olasz kormány és a Szentszék, valamint az Olasz Püspökkari Konferencia kapcsolatai sohasem voltak jobbak, mint éppen most. A nemzeti méret? felhördülés dacára Bossi továbbra is makacsul támadott: "Én csak azt ismételtem meg, amit mindig is vallottam, hogy a szegények egyházát, a kisemberhez közel álló egyházat pártolom, nem pedig a nagyvilági egyházat, Marcinkus [az érsek a Vatikán Bank vezetője volt a nyolcvanas években], a P2 és a Parmalat egyházát."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!