hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2004. 05. 13. (VIII/20) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Lefejezés, darabolás, kivégzés

Tévedtek azok, akik szerint a gúlába kényszerített iraki foglyok megaláztatása a háború morális mélypontját jelentette. Miközben az európai politikusok nagy része a közelmúltban kirobbant börtönbotrány képein szörnyülködött, az al-Kaida iraki terrorosztaga gondoskodott arról, hogy megmutassa: milyen az igazi horror. A héten egy arab nyelv? internetoldalon videofelvételt adtak közre egy amerikai civil túsz kivégzéséről, amint álarcosok lefejezik a fiatalembert, és fejét diadalittasan tartják a kamera elé. Ugyancsak a héten palesztinok Gázában hat meggyilkolt katona darabokra szedett testrészeivel igyekeznek kivonulásra bírni az izraeli hadsereget. A legutóbbi támadás nem messze attól a helytől történt, ahol néhány napja egy palesztin fegyveres hidegvérrel egyesével kivégzett négy izraeli kislányt és terhes édesanyjukat.

Bush még mindig vezet

Az amerikai választási hadjárat szokatlan keménységéből azt hihetnénk, hogy már szeptember táján járunk, jóval az elnökjelölő nagygyűlések után. A Bush-kampány éppen azon fáradozik, hogy ingadozó, gyengekezű embernek lefestve lehetetlenné tegye a választópolgárság szemében John Kerry demokrata párti jelöltet.  A republikánusok mindent megtesznek, hogy ellensúlyozzák azoknak a közvélemény-kutatásoknak az eredményeit, amelyek az utóbbi hetekben az elnök támogatottságának komoly csökkenését mutatták.

Elrabolt holttestek

Izrael határozottan elzárkózott attól, hogy a Hamasszal tárgyaljon a kedden felrobbantott hat izraeli katona földi maradványainak sorsáról, sőt bejelentette, hogy haderői mindaddig Gázában maradnak, amíg a katonák testrészeit meg nem találják.

Belföld

Fidesz: fordulat Irak-ügyben

Az amerikai fegyőrök által megalázott iraki foglyokkal kapcsolatos botrányt követően a Fidesz radikálisan megváltoztatta a magyar katonák iraki szerepvállalásával kapcsolatos addigi álláspontját. Áder János, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője május 5-én, az amerikai nagykövettel történt találkozója után még megerősítette, hogy a kérdés nem válhat kampánytémává, és amíg a magyar csapatok el tudják látni feladatukat, addig a Fidesz nem támogatja idő előtti hazarendelésüket. Mégis néhány nappal később Orbán Viktor már úgy fogalmazott: "mivel emberileg és erkölcsileg vállalhatatlan dolgok történnek Irakban", a Fidesz kivonná a magyar katonákat. Az ellenzéki párt véleményében beállt változást követően kedden este került nyilvánosságra egy amerikai civil férfi brutális kivégzéséről készült videofelvétel. Az elkövetők – feltételezhetően az al-Kaida terroristái – az iraki foglyok bántalmazása miatti bosszúként kommentálták a megrázó képsorokat. 

Képviselők albérletben

Évente több mint 330 millió forintot költenek a költségvetésből az országgyűlési képviselők szállásköltségeinek fedezésére. A fejenként 99 ezer forintos havi juttatás a vidéki honatyák munkáját lenne hivatott megkönnyíteni, ám azt olyanok is felveszik, akiknek Budapesten vagy a főváros közelében van lakásuk. Az összeg elköltését nem kell számlákkal igazolni. 

Uniós képviselők Kósáné mellett

Az Európai Parlament negyven képviselője Kósáné Kovács Magda szocialista politikus Vatikánnal kapcsolatos kijelentéseinek magyarországi következményeire hivatkozva levelet fogalmazott meg az Európai Tanács elnöke számára. Az aláíró képviselők között mind néppárti képviselők, mind vallási vezetők, mind emberi jogi vezetők neve is megtalálható, akik az európai alkotmány Vatikánnal foglalkozó 51. cikkelyének törlését kezdeményezik. "Ez a cikkely (51.) alkotmányosítja azt a privilegizált jogállást, amit a katolikus egyház jelenleg is élvez az Európai Unióban" – érvelnek a képviselők Berti Achernnek, az Európai Tanács soros ír elnökének címzett levelükben, amellyel egy időben a Magyar Szocialista Párt elnökének is továbbították gratulációjukat a Kósáné Kovács Magdának nyújtott támogatásért, szintén negyven aláírással. 

Nem támogatjuk a drogliberalizációt

– Mennyire tükrözik a kormány álláspontját a szabad demokrata Gusztos Péter drogpolitikai javaslatai? – Gusztos képviselő hozzánk hasonlóan elutasítja a liberalizációt, de a drogfogyasztó büntethetőségét tovább kívánja enyhíteni a szabálysértés irányába. Ez valójában bújtatott liberalizáció lenne, hiszen ha azt mondjuk, hogy nem engedélyezzük a fogyasztást, de valójában nem is büntetjük, akkor a "tűrt" kategóriába helyeztük a drogfogyasztást. Ezt a gondolatmenetet mi elutasítjuk. Gusztos Péter ez irányú álláspontja nem tükrözi a koalíció álláspontját. Számunkra nem vonzó a holland példa, ahol a könny? drogok használatát nem engedélyezik, de nem is tiltják, és ebből fakad a lágydrogok szabadabb használata. 

Hit és értékek

Öröméneket énekelve

New York-i barátaim régen mindig azt mondták, hogy az új megtérő nagy érték. Azt mondták, hogy az új megtérő új lendületet és mélyebb megértést adhat a régebbi hívőknek. Ebben reménykedve osztom most meg rögös utazásom történetét.

Dántól az Antikrisztusig

Nem csak az elveszett frigyládának próbáltak az elmúlt évszázadokban sokan nyomába eredni, a Biblia további rejtélyei is kitartóan foglalkoztatják kutatók és kalandorok fantáziáját. A jövő hónapban tudományos expedíció indul az Ararát hegyére, hogy Noé bárkájának a feltételezett maradványait vizsgálja. Mások arra igyekeznek választ keresni, hogy mi történhetett a diaszpóra után eltűnt zsidó törzsek egyikével. Mióta 1800 évvel ezelőtt az egyik legismertebb egyházatya, Irenaeus azt írta egy művében, hogy a történelem végén fellépő Antikrisztus Dán nemzetségéből fog származni, ezt a törzset számos néppel próbálták már azonosítani. Az elveszett törzs nyomait újabban a hajdani spártaiak és a kelták leszármazottai között vélik felfedezni.

HÁTTÉR

Importált viszály

Több millió dollárnyi közpénz tűnt el az előző kormány idején az erdélyi magyarság támogatásának örve alatt – állítja a Heteknek adott interjúban Tibori Szabó Zoltán, Pulitzer-díjas erdélyi újságíró.

Totálisan lenullázták

Erdélyi Zsuzsanna közgazdasági diplomával rendelkezik. Dolgozott a külkereskedelemben, az Állami Vagyonügynökségnél, később a Magyar Államkincstárban. Az 1998-as kormányváltást követően a magánszférában helyezkedett el. 

Csődveszély az élelmiszeriparban

Magyarországon új időszámítás vette kezdetét május elsejével. A változások ma még nehezen prognosztizálhatók, de annyi bizonyos, a magyar élelmiszerpiac nem marad ugyanolyan, mint eddig volt. Az EU-tagsággal az uniós áruk eddiginél fokozottabb megjelenése és ezzel erősebb árverseny várható, ami a hazai gyártók számára tragikus következményekkel járhat. Amennyiben nem építenek ki időben megfelelő stratégiát, és nem reagálnak elég gyorsan a megváltozott helyzetre, úgy könynyen csődbe mehetnek – állítják a Heteknek nyilatkozó szakemberek. A változások a pénztárcánkra is befolyással lehetnek, akárcsak fogyasztói szokásainkra, de hogy többet vagy kevesebbet kell majd fizetnünk a kasszánál, ma nehéz lenne megmondani. Az előrejelzések azt mutatják, hogy iparáganként változó helyzet elé nézünk. 

Három évig adóreform

Egyre sürgetőbbé válik hazánkban az adócsökkentés. Szakemberek szerint ma egy átlagos magyar alkalmazott a havi keresetének mindössze 33 százaléka felett tud szabadon rendelkezni, a többi különféle adócímeken keresztül az állam zsebébe kerül. Jó jelnek számít, hogy a kormány több ízben is hangot adott adócsökkentési szándékának. Jelenleg a Pénzügyminisztérium szervezésében – szakmai szervezetek bevonásával – tervek készülnek az adócsökkentésre.

A tét Európa jövője

Az Európai Unió a keleti bővítés után lezárt egy korszakot, és egy új korszak kezdődött Európa életében. A kérdés csak az, milyen lesz ez az új Európa. Egyes elemzők szerint a Kelet lenyeli a Nyugatot, és Európa soha többé nem lesz olyan vonzó kontinens, mint a háború utáni Nyugat-Európa volt. A Newsweek nemzetközi hírmagazin "Európa vége" címmel jelentetett meg cikket közvetlenül a bővítés után, amelyben meglehetősen pesszimista jövőképet festett le. A lap elemzői szerint Európában magas a munkanélküliség, túlburjánzott a bürokrácia, és a keleti régió elmaradott gazdasága miatt a kibővült Európa a gazdasági és politikai összeomlás előtt áll. Ám mielőtt bárki is eltemetné az öreg kontinenst, érdemes figyelembe venni egy másik trendet is, mégpedig azt, hogy az amerikai cégek minden eddiginél aktívabban fektetnek be az Európai Unióban Keleten és Nyugaton egyaránt. A multik inkább a lehetőségeket látják az EU-ban, és többen kijelentették, hogy Amerika számára Európa most már Kínánál is sokkal fontosabb partner. Az pedig a jövőben dől el, hogy az elméleti közgazdászok, a "pesszimista európaiak" vagy az amerikai multik prognózisa-e a helyes.

Mélyrepülés a kamatemelési félelmek miatt

Amerikában túl jó makrogazdasági adatok láttak napvilágot a héten. A szolgáltatóipari bizalmi index és a munkanélküliségi adatok is kedvezőbbek lettek a vártnál, így a befektetők arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kamatemelés eszközéhez nyúlhat. A Bank of England 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelte az angol irányadó kamatlábat, míg az Európai Központi Bank változatlanul hagyta az eurózóna kamatszintjét, ezzel gyakorlatilag kizárt, hogy ebben a gazdasági ciklusban még kamatot csökkentsen. Mindezt tetézte, hogy az olaj ára az öbölháború óta nem látott magasságba, 40 dollár fölé emelkedett. 

Sürget az AIDS

Történelmi lehetőség előtt az AIDS elleni küzdelem – állítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a most kiadott, 2004-es jelentésében. Minden eddiginél több pénz, politikai akarat és figyelem jut  a gyilkos kór leküzdéséért folytatott harcra, ugyanakkor soha annyi embernek nem kellett szembenéznie a halállal e betegség következtében, mint napjainkban. Éppen ezért olyan nemzetközi összefogást sürget a szervezet, amely "akár a történelem menetét is megváltoztathatja".

Felrobbantott dísztribün

Május 9-én, amikor Oroszországban a fasizmus feletti győzelmet ünneplik, Csecsenföldön újabb merényletre került sor, amelyben hat ember meghalt, hatvanhárom pedig megsebesült. A fő hír azonban az, hogy az áldozatok között van Ahmat Kadirov, a csecsen köztársaság elnöke, valamint Huszejn Iszajev, az Állami Tanács vezetője is – amiből egyes orosz médiumok mindjárt le is vonták azt a következtetést, hogy a felrobbantott dísztribünnel együtt az a hatalmi rendszer is összeomlott, melyet a Kreml kiépített Csecsenföldön az évek során.

És megint Horvátország

Horvátország évről évre fókuszba kerül, nemcsak azért, mert nem tudunk betelni a szépségével, hanem azért, mert az infrastruktúra területén olyan sok változás, fejlődés és befektetés történik két szezon között, amelyet mi magyarok csak sóvárogva szemlélünk. Az ország népszerűsége dinamikusan nő, az európai országok közül azon kevesek egyike, ahol 2003-ban is növekedett a turistaforgalom, a nemzetközi szakértők által legforróbb mediterrán desztinációnak kikiáltva. Ezt bizonyítja, hogy a híres ausztrál útikönyvkiadó, a Lonely Planet idén Horvátországot választotta a legvonzóbb európai turisztikai célországgá, az összesített listán pedig Új-Zéland, Ausztrália és Peru mögött a negyedik helyen áll.  A délen található városok és szigetek jelentős hányada a világörökség része, páratlan kikapcsolódást nyújtva az oda látogatóknak a kultúrától a legkülönbözőbb sportokig.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!