hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mélyrepülés a kamatemelési félelmek miatt
Tőzsdejelentés 2004. 05. 05–11.

2004. 05. 16.
Amerikában túl jó makrogazdasági adatok láttak napvilágot a héten. A szolgáltatóipari bizalmi index és a munkanélküliségi adatok is kedvezőbbek lettek a vártnál, így a befektetők arra a következtetésre jutottak, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a kamatemelés eszközéhez nyúlhat. A Bank of England 25 bázisponttal 4,25 százalékra emelte az angol irányadó kamatlábat, míg az Európai Központi Bank változatlanul hagyta az eurózóna kamatszintjét, ezzel gyakorlatilag kizárt, hogy ebben a gazdasági ciklusban még kamatot csökkentsen. Mindezt tetézte, hogy az olaj ára az öbölháború óta nem látott magasságba, 40 dollár fölé emelkedett. 

Ezt különösen a fejlődő részvénypiacok szenvedték meg, az orosz tőzsde közel 6, a cseh 4,5 százalékot zuhant, de nem úszta meg a BUX sem: 5,5 százalékos esés után 10 539 ponton zárta a hetet.

A hét vesztese az Egis lett 11 százalékot meghaladó zuhanásával, szektortársa, a Richter viszont a nyertesek közé is sorolható "mindöszsze" 2,6 százalékos esésével. Blue chipjeink közül leggyengébben az OTP szerepelt. Bár a régió húzópapírjának számít a cseh Komercní Banka részvényeivel együtt, és az elemzők szuper eredményt várnak tőle a pénteken megjelenő gyorsjelentéskor, a bankóriás 8,5 százalékot vesztett értékéből. Zuhant a Matáv is, annak ellenére, hogy anyavállalatát, a Deutsche Telekomot a héten a Fitch hitelminősítő intézet felminősítette. A növekvő szobakihasználtságról folyamatosan csordogáló hírek megtették pozitív hatásukat: a Danubius papírjai árfolyamveszteség nélkül zárták ezt a medvepiac uralta hetet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!