hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sürget az AIDS
Ensz-jelentés a járványokról

2004. 05. 16.
Történelmi lehetőség előtt az AIDS elleni küzdelem – állítja az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a most kiadott, 2004-es jelentésében. Minden eddiginél több pénz, politikai akarat és figyelem jut  a gyilkos kór leküzdéséért folytatott harcra, ugyanakkor soha annyi embernek nem kellett szembenéznie a halállal e betegség következtében, mint napjainkban. Éppen ezért olyan nemzetközi összefogást sürget a szervezet, amely "akár a történelem menetét is megváltoztathatja".

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ez évi jelentését teljes terjedelmében a HIV-fertőzöttek és az AIDS-betegek helyzetének szentelte. Ennek oka, hogy a betegség 1983-as felfedezése óta több mint 20 millió áldozatot követelt a kór a 15–59 éves korosztály tagjai közül, és jelenleg mintegy 34-46 millióra becsülik a HIV-fertőzöttek számát. A megbetegedett személyek mintegy kétharmada Afrikában él, ahol minden tizenkettedik felnőtt lakos vírushordozó, egyötödük pedig Ázsiában. Csak 2003-ban 3 millióan haltak meg AIDS-ben, és 5 millióan fertőződtek meg a kórral. 

A jelentés emellett kiemeli, hogy a betegség gazdasági és szociális költségeit jelentősen alábecsülte a legtöbb ország. Előrejelzések szerint egyes közép-afrikai országokat a gazdasági összeomlás fenyeget, hiszen a kór leginkább az aktív korban levőket viszi el, megfosztva ezzel a családokat a megélhetést biztosító jövedelemtől, a gazdaságot a szakemberektől és a szakképzett munkaerőtől. Az egyre súlyosabb munkaerő-kiesés és egészségügyi kiadások jelentős mértékben rontják az amúgy is gondokkal küszködő gazdaságok versenyképességét. A betegség miatt a családok is darabjaikra hullanak. Eddig 14 millió gyerek lett árva az AIDS következtében, ez a szám 2010-re elérheti a 25 milliót. Közép-Afrikában öt éven belül minden negyedik gyerek árva lesz.

Az egyre komolyabb, világméretű tragédiával fenyegető jelenség kihívására válaszul a WHO, a UNaids, a Globális Alap és a Világbank, valamint más szervezetek már évtizedekkel korábban harcot indítottak a kór leküzdése érdekében, azonban látható, hogy olyan méret? jelenségről van szó, amely még így is meghaladja lehetőségeiket. Ezért kívánja a jelen dokumentum
a nemzetközi szervezeteket, a nemzeti kormányokat, a magánszférát és a különböző civil szervezeteket is bevonni a küzdelembe. 

A globális megmozdulás első lépéseként a WHO irányításával még 2003 szeptemberében elindítottak egy programot, melynek célja, hogy 2005-ig legalább a 3 millió legsúlyosabb beteg számára biztosítsák az antiretrovirális gyógykezelést, mely esélyt adhat nemcsak az életben maradásra, hanem arra is, hogy a fertőzött személyek visszatérjenek a társadalmi és gazdasági életbe azok aktív tagjaként. A különböző alapok révén az akció rendelkezésére álló több mint 20 milliárd dollárt a WHO fogja szétosztani elsősorban a között a negyven, az AIDS által leginkább sújtott ország között, amelyek az elmúlt hónapokban erre jelezték az igényüket. A szervezet emellett biztosítani fogja, hogy a pénzeszközök szakszer? felhasználásához szükséges szakképzett személyzet és megfelelő technikai berendezések
is rendelkezésre álljanak az egyes országokban.

A középtávú stratégia hangsúlyozottan foglalkozik a gyógykezelés kérdésével. A már rendelkezésre álló, bár költséges gyógymódok ugyanis éppen azokban a fejlődő országokban a legkevésbé elérhetők a betegek számára, ahol pedig a legnagyobb lenne erre a szükség. A fejlődő országokban 6 millió ember szorul sürgős ellátásra, melynek hiányában ezek az emberek a közeljövőben meg fognak halni. Azonban ebből 2003-ban összesen 400 ezren kapták meg a szükséges kezeléseket. A betegség által leginkább sújtott afrikai térségben összesen 100 ezer beteg jutott ellátáshoz, ez az esetek két százalékát sem teszi ki.

A jelentés zárszavában a WHO kijelenti, a jelen generáció felelőssége, hogy megpróbálja felvenni a harcot az elmúlt évszázad legsúlyosabb járványával, még akkor is, ha a siker még ennek a közös fellépésnek az eredményeképpen sem garantált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!