hetilap

Hetek hetilap vásárlás
És megint Horvátország
Európa legkeresettebb országa

2004. 05. 16.
Horvátország évről évre fókuszba kerül, nemcsak azért, mert nem tudunk betelni a szépségével, hanem azért, mert az infrastruktúra területén olyan sok változás, fejlődés és befektetés történik két szezon között, amelyet mi magyarok csak sóvárogva szemlélünk. Az ország népszerűsége dinamikusan nő, az európai országok közül azon kevesek egyike, ahol 2003-ban is növekedett a turistaforgalom, a nemzetközi szakértők által legforróbb mediterrán desztinációnak kikiáltva. Ezt bizonyítja, hogy a híres ausztrál útikönyvkiadó, a Lonely Planet idén Horvátországot választotta a legvonzóbb európai turisztikai célországgá, az összesített listán pedig Új-Zéland, Ausztrália és Peru mögött a negyedik helyen áll.  A délen található városok és szigetek jelentős hányada a világörökség része, páratlan kikapcsolódást nyújtva az oda látogatóknak a kultúrától a legkülönbözőbb sportokig.A Földközi-tenger legtagoltabb partszakasza, csodálatos öblökkel, számos jachtkikötőjével a hajózók és vitorlázók paradicsoma

Évezredek óta ámulatba ejti a nagy utazókat ez a festőien tagolt tengerpart, ez a változatos nagyságú és domborzatú szigetvilág, ez a barátságos és otthonos vidék, amely szinte kimeríthetetlen ékességével vár bennünket. Az óceánok nagy kutatója Jacques Cousteau szerint a horvát tenger "a világ legtisztább tengere". Dél-Dalmácia különböző történelmi korok gazdag tárháza. 

A Dubrovnik közelében fekvő Mljet szigetén van a legendás harcos Odüsszeusz barlangja, ahol néhány évet kényszerült tölteni Kalipszóval, miután hajója az Ogivon zátonyra futott. Egy másik nagy utazó és felfedező, Marco Polo innen nem messze, Korèula szigetén született 1254-ben, és még ma is élnek családok a szigeten, akik ezzel a névvel büszkélkedhetnek. Korèula egyébként a legápoltabb középkori város, a sziget idegenforgalmi és kulturális központja. A legenda szerint a trójai hős, Antenor alapította a szigetet a Kr. e. 12. században. A felülnézetből "halszálkamintájú", szabályos alaprajzú város számos tengeri csatát túlélt. Dalmácia-szerte híres hajóépítők és kőfaragók voltak a korèulaiak, legszebb műveiket saját városuk későgótikus, reneszánsz és barokk épületein láthatjuk. 

Tavaly óta a Malév indít járatokat Splitbe, így a legalább tíz-tizenkét órás fárasztó út repülővel a tizedére csökken, onnan pedig gyakran járnak kompok a szigetre. A SkyEurope szintén elindította déldalmát desztinációit Splitbe és Dubrovnikba igen kedvező árakon, mindkét városból indulnak kompok Korèulára, illetve a környék összes szigetére (a kompárakat lásd keretes írásunkban). 

A stratégiailag kiváló helyen épült Dubrovnik a 17–18. században neves városállam volt, a világ több mint 80 városában tartott fönn konzulátust, 673 hajóból álló flottája és 255 vitorlása bejárta a világot. A délszláv háború után leghamarabb felújított rész Dubrovnik óvárosa volt, melynek hatvan százalékát szétlőtték a környező hegyekről, a várost körülvevő reneszánsz várfal és bástyái azonban sértetlenül maradtak. Ma újra a világ egyik legszebb városa, idén nyáron megnövekedett szállodakapacitásokkal várja a turistákat. Áprilisban átadták a Hotel Dubrovnik Palace-t, renoválták és kibővítették a kempinget, az Argosy hotelt, és augusztusra várható a Hilton szállodalánc első horvátországi szállodájának, a Hilton Imperial Dubrovniknak az átadása. Egy angol elit turisztikai magazin, a Wunderlust felmérése alapján a világ legnépszerűbb városa, maga mögé utasítva az örök rivális Velencét. Érdemes júliusban és augusztusban utazni, ugyanis a Dubrovniki Nyári Játékok (július 10. – augusztus 25.) rengeteg kulturális és egyéb programmal teszik még tartalmasabbá a nyaralást. Mindenképpen meg kell nézni, ha délen járunk Split és Trogir városát, az utóbbit Velence kicsinyített másának tartják. 

Split pedig – eredeti római kori járdákkal – a legpezsgőbb tengerparti város,
amelyet ezerhétszáz évvel ezelőtt Diocletianus császár álmodott meg, mint egy várospalotát. Gyönyörűen megmaradtak a római kor építészeti remekművei, a későbbi építkezések nagyszámú rétegével keveredve. A Diocletianus-palota ma a város jelképe.

Hajózás és búvárkodás

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!