hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 10. 03. (XII/40) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A kapzsiság ára

Lapzártánkkor még nem tudni, hogy sikerül-e a washingtoni képviselőháznakmegmentenie a 700 milliárd dolláros amerikai gazdaságmentő csomagot, ám az első elutasítást követő pánik és káosz azt jelzi, hogy a válság mélyebb, mint korábban feltételezték. A politikusok drámai változásokra figyelmeztetnek: „A világ nem lesz többé ugyanaz” – mondja a német pénzügyminiszter, és Nicolas Sarkozy szerint is „ez a válság átformálja majd az egész jelenlegi világot”.

Jobbik Ausztria?

Ausztriában egyre nagyobb a csalódottság az Európai Unióval kapcsolatban: az általános drágulás és a növekvő bevándorlás miatt sokan rosszkedvűek az amúgy gazdag államban, amelyet a pápa pár évtizede még „a boldogok szigetének” nevezett. Miközben az ország lakosságának több mint 10 százaléka külföldi, a 30 év alatti fiatalok 40 százaléka a bevándorlásellenes szélsőjobboldali pártokra szavazott a múlt hétvégi előrehozott választásokon. Az osztrák határ mentén élők érzékelik a magyarellenesség növekedését is.

Csak minket tudnak lenézni

Ágfalva két osztrák település, Lépesfalva és Somfalva között helyezkedik el. Határövezeti fekvése miatt zsáktelepüléssé vált, egyetlen közúti kapcsolata a Sopronba vezető út. A zsákutcás helyzet megszüntetését jelentheti az Ausztria felé vezető utak és a határátkelő megnyitása. Az osztrák partnerek jelenleg csak a gyalogos-kerékpáros forgalom számára javasolják a határátkelő nyitását. Ágfalva polgármesterét a magyarok helyzetéről, munkalehetőségeiről és a reális problémákról kérdeztük.

Belföld

Gyurcsány fogadóórája

Gyurcsány Ferenc szerint Orbán Viktor – hasonlóan a 2006-os országgyűlési választáshoz – ismét veszíteni fog, mert akkor is tévedett, és most is a „régi lemezt nyomja”. A miniszterelnök az atv.hu portál „fogadószobájában” várta az internetezők kérdéseit. Szemezgettünk.

Miért vagy gazdag?

Azonnali hatállyal elbocsátották azt az APEH-osztályvezetőt, akit kétmillió forint kenőpénz átvételekor értek tetten. Közben az adóhatóság egy másik síkon is kereszt­tűzbe került, immár független politikusok is úgy vélik: a hivatal irreális követelményeket támaszt a vagyonosodási vizsgálatra kiszemelt személyekkel szemben.

Megvan a titok?

Bár alig kezdődtek el az eljárások az új, Dávid Ibolyán keresztül kirobbantott megfigyelési ügyben, a politikusok már azt méregetik, hogy a botrány kinek okoz kárt: az MSZP-nek vagy a Fidesznek. Egyébként a legnagyobb ellenzéki párt nem magyarázza túl a történetet, mindössze azt ismételgeti, hogy a nyilvánosságra került dokumentumok éppen az ő politikusaik ártatlanságát bizonyítják.

Információs hatalom

A megfigyelési ügyben a Fidesz aljassággal vádolja az MSZP vezetőit, míg a szocialisták úgy vélik, ráleltek egy olyan alvilági polipra, melyet a Fidesz irányított. A helyzetet Szikinger István ügyvéddel próbáltuk megfejteni.

A hét eseményei

Tinik segítettek a gyilkosnak Két tizenéves lány segítette az ózdi gyilkost a nyomok eltüntetésében. Az egyik, egy 17 éves lány a férfi barátnője volt. A két lány már beismerte tettét, akár öt év börtönt is kaphatnak ezért. Közben kiderült, hogy az 53 éves férfi és kislánya keresésében a gyilkos is részt vett. Csakhogy viselkedésével felhívta magára a nyomozók figyelmét. Miután kiderült, hogy a fiatalember tartozik a keresettnek, kihallgatták. Nem sokkal később a rendőrök megtalálták a holttesteket. Ezután a fiatalember beismerte tettét.Egy éve terrorizálta áldozatát a 14 éves zsarolóTöbb mint tucatnyi CD-t és DVD-t zsarolt ki egy fiatalabb iskolatársától az elmúlt egy év folyamán egy mindössze 14 éves fiú Mátészalkán. Korábban Dombóváron bukott le egy tinikből álló, háromfős banda, amely verésekkel zsarolta egy középiskola számos diákját.

Hit és értékek

Németh Sándor: sáná tová!

A bibliai zsidó őszi ünnepek (a kürtzengés ünnepe, a jóm kippur és a sátrak ünnepe) iránti növekvő figyelmet a keresztény világban döntően az ösztönzi, hogy a zsidó naptár tavaszi ünnepei által jelzett időpontokban (peszach, kovásztalan kenyerek, első zsenge ünnepe) került sor Jézus Krisztus engesztelő áldozatára, eltemetésére és föltámadására; valamint a hetek (sávuót, pentekosztész) ünnepén töltötte ki már a mennyei trónon helyet foglaló Messiás százhúsz tanítványára a Szentlelket. (2008. 10. 03.)

HÁTTÉR

Vége a dollár- korszaknak

Nem csitul a hitelválság. Sőt! A hét elején újabb hatalmas, ezermilliárd dollárt meghaladó veszteség érte a világ tőzsdéit. Ezúttal azonban nem egy újabb bank csődje rántotta a mélybe az indexeket, hanem az amerikai kongresszus vétója a 700 milliárdos, úgynevezett bankmentő csomagra. Ez igazi hidegzuhanyként hatott, hiszen titkon sokan remélték, hogy ennek köszönhetően megállítható a krízis kiterjedése. Miért dönthetett a várakozásoknak ellenkezően a Kongresszus?

Brazília nevet

Brazília sajnálkozva figyeli a pénzügyi válságba sodródott világot, míg saját gazdasága virágzik. Nem alaptalanul, hiszen az újonnan felfedezett mélytengeri olajmezőknek köszönhetően, akár a világ egyik legnagyobb olajhatalmává is válhat.

Szigorúan védett embriók

Egy közülünk címmel aláírásgyűjtés zajlik az embriók elpusztításával járó kutatások uniós finanszírozásának megszüntetéséért, tekintve, hogy tudományos és keresztény szempontból az emberi élet egyértelműen a fogantatástól kezdődik. Az unióban nincs egységes jogi szabályozás az embrionális őssejtkutatásokkal kapcsolatban, bár az Európa Tanács 2002-es egyezménye alapelvként kimondja, hogy tilos kutatási célra létrehozni embriót. Magyarországon a törvény nem rendelkezik egyértelműen arról, hogy a meddőségi centrumokban mi történjék a kutatási célra fel nem ajánlott embriókkal.

Új műhold kukkol a kertünkbe

Egy hónapja figyeli árgus szemekkel a Földet a GeoEye-1 nevű műhold, amely tucatszor kerüli meg bolygónkat egy nap alatt, hogy Texas méretű területekről készítsen negyven centiméteres felbontású képeket.

Gondolat- rendőrség

Az ugrásszerű technológiai fejlődésnek köszönhetően a bűnüldöző hatóságok egyre több újítást vezetnek be azzal az indokkal, hogy a terrorizmus elleni harc mind­any­nyiunk érdeke. Sokszor azonban ezek a lépések teljesen figyelmen kívül hagyják a személyiségi jogok törvény által biztosított védelmét, és arra sincs semmi garancia, hogy ezek az eszközök a jövőben nem fogják a kontrollgyakorlás illegitim céljait szolgálni.

Romafillérek

Információink szerint kapkodva, hiányosan, részben fiktív adatokkal adták be 2004-ben az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz azt a később mégis sikeresnek bizonyuló pályázatot, amely kapcsán most 140 millió forint sorsa után nyomoz a Vám- és Pénzügyőrség. Az ügyben érintett a Kolompár Orbán OCÖ-elnök vezette Kiskunmajsai Roma Érdekképviseleti Szervezet.

Jezsuita szolgák lendületben

A budavári Mátyás-templomban a Vitézi Rend legmagasabb kitüntetését adták át Széles Gábor nagyvállalkozónak és Demjén Ferenc rockénekesnek. A 88 éve fennálló szervezet – melyet Vitéz Nagybányai Horthy Miklós alapított 1920-ban – újbóli feltűnéséről és a kitüntetések jelentőségéről kérdeztük professzor doktor Vitéz Várhelyi Andrást, a rend főkapitányát, aki egyben titkosszolgálatokat felügyelő helyettes államtitkárként is tevékenykedett az Antall-kormány idején.

Állatorvosok ellenőrzik a lacikonyhát?

Magyarország ismételten túlteljesítette az európai uniós elvárásokat, legalábbis papíron. Idén szeptemberben lépett hatályba ugyanis az egységes élelmiszerlánc-ellenőrző hatóságot felállító törvény…

Hálón terjed a fertő

A spanyol rendőrség 121 gyanúsítottat tartóztatott le egy internetes pedofilhálózat ellen indított akciója során, további 96 esetet pedig még vizsgál. Ez volt az ország eddigi legnagyobb ilyen akciója, melynek során több millió archív videót és fotót foglaltak le. Hazánkban elsősorban a jogszabályi háttér hiánya nehezíti a felderítési munkát.

KÁVÉSZÜNET

Több, mint színész

Paul Newman évek óta tartó küzdelme a tüdőrákkal egy hete pénteken véget ért. A magyar származású amerikai színészlegenda augusztusban 83 évesen fejezte be a kemoterápiát, és közölte, hogy otthonában szeretné eltölteni utolsó napjait. Gyakran hangoztatta, hogy amikor felkel és belenéz a tükörbe, rácsodálkozik, hogy még mindig él. „Kész csoda, hogy túléltem a háborút, a dohányzást, az ivászatot, az autóversenyzést. A sors kegyeltje vagyok. Ki is találtam, mi legyen a sírkövemre írva: Itt nyugszik Paul Newman, aki azért halt meg, mert a szeme bebarnult.”

Apa egy ötjegyű szám

Mit szólnál, drágám, ha eladnám néhány petesejtemet, úgy 1,5 millióért? Nem zavarna, hogy van néhány másik gyermekem a tengerentúlon? És az, hogy köztük lenne olyan, akit esetleg homoszexuális pár nevel fel? Mi történik, ha az egymástól távol nevelkedett féltestvérek véletlenül összeházasodnak? Ilyen és ehhez hasonló etikai kérdések sokasága merül fel az ivarsejt-adományozás, illetve a dajkaanyaság kapcsán, ami mellesleg óriási üzlet ma már a tömeges meddőséggel küzdő fejlett világban.

Előbb Eb, aztán vb

A hétvégén úgy határozott a kontinentális úszószövetség (LEN), hogy ismét hazánk rendezheti meg a 2010-es úszó, műúszó, műugró és hosszútávúszó Európa-bajnokságot. A döntéssel egy időben tisztújításra is sor került a nemzetközi grémiumnál, melynek során alelnökké választották Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) elnökét.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!