hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szigorúan védett embriók
Etikai dilemmák az uniós kutatás-fejlesztésben

2013. 10. 10.
Egy közülünk címmel aláírásgyűjtés zajlik az embriók elpusztításával járó kutatások uniós finanszírozásának megszüntetéséért, tekintve, hogy tudományos és keresztény szempontból az emberi élet egyértelműen a fogantatástól kezdődik. Az unióban nincs egységes jogi szabályozás az embrionális őssejtkutatásokkal kapcsolatban, bár az Európa Tanács 2002-es egyezménye alapelvként kimondja, hogy tilos kutatási célra létrehozni embriót. Magyarországon a törvény nem rendelkezik egyértelműen arról, hogy a meddőségi centrumokban mi történjék a kutatási célra fel nem ajánlott embriókkal.

Már közel 1,2 millió aláírás gyűlt össze az uniós tagországokban annak az életpárti polgári kezdeményezésnek a támogatására, amely azt szeretné elérni, hogy az Európai Unió ne finanszírozzon emberi embriók elpusztításával járó tevékenységeket, különösen a kutatás-fejlesztési támogatások és közegészségügy területén. Ez elsősorban az embrionális őssejtkutatásokra vonatkozik, amelyek során embriókat pusztítanak el, használnak fel, de vonatkozik arra is, hogy az EU – hatáskörét túllépve – ne támogasson olyan szervezeteket, amelyek Európán kívüli országokban abortuszokat finanszíroznak.

Az abortusz megítélése kizárólag a tagállamok hatáskörébe tartozik, emiatt is elfogadhatatlan annak uniós szintű támogatása – mondta el kérdésünkre Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Közhasznú Egyesület elnöke. 2014 és 2020 között az Európai Bizottság 90 milliárd eurót javasol elkölteni a Horizont 2020 nevű kutatási programra, és ennek keretében emberi embriókkal való kísérletekre is (bár a program az összes európai kutatás-fejlesztési támogatást magában foglalja).

A nyílt örökbeadással foglalkozó egyesület az aláírásgyűjtési kezdeményezés hazai koordinátora: eddig a nemzeti minimum háromszorosát, mintegy 50 ezer aláírást sikerült összegyűjteniük. A nemzetközi aláírásgyűjtés november 1-jén zárul, s a szignók hitelesítése után az Európai Bizottság várhatóan tavasszal tűzi az Európai Parlament napirendjére a kérdést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!