hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2008. 12. 12. (XII/50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szent Sztálin?

December végén lesz 17 éve, hogy szétesett a Szovjetunió, miközben majdnem negyedszázadnyi idő telt el a gorbacsovi peresztrojka, vagyis az oroszországi demokrácia megindulása óta. Ennek ellenére nincs jele annak, hogy Oroszország végleg el akarna szakadni a totalitárius múlttól. A sztálinizmus újraéledésének legfőbb veszélye éppen az, hogy milliók támogatják, az orosz társadalom legkülönbözőbb rétegeiből.

Aranyat érő szék

Obama megüresedett szenátusi helyéből akart meggazdagodni az illinois-i kormányzó. Rod Blagojevichet (képünkön balra) csalás és korrupciós vádak miatt a héten őrizetbe vették. A demokrata kormányzó esete nem számít egyedi jelenségnek Illinois-ban, melyet némelyek az egyik legkorruptabb államnak tartanak az Egyesült Államokban.

Görög dráma

Az eurózóna bajai a periférián mutatkoznak meg először – állítja az egyik brit kommentár a súlyos görögországi zavargások kapcsán. Az elemzők egy része úgy véli, hogy Athén a leggyengébb láncszem, míg mások szerint egy szikra bármikor hasonló helyzetet hozhat létre Spanyolországban is, ahol a válság már legalább egy évvel előbbre tart, és a munkanélküliség eléri a 15 százalékot.

Atomviszály

„Pakisztán arra figyelmeztetett, hogy kész háborúba szállni Indiával, ha ez utóbbi támadást intéz ellene a mumbai terrortámadás miatt” – közölte Sah Mehmud Kresi pakisztáni külügyminiszter, hozzátéve, hogy Pakisztán nem fogja kiadni Indiának a terrortámadás gyanúsítottjait.

Világkormányigény

„Úgy vélem, lehetségessé vált, hogy valamiféle »világkormány« alakuljon – írja blogjában Gideon Rachman, a Financial Times vezető külpolitikai kommentátora, aki szerint ez a világkormány sokkal több lenne, mint egy nemzetek közötti együttműködés: egyfajta államalakulat a maga törvényeivel.

Belföld

Hideg lakás, hideg zuhany

Tatabányán a számlák kiegyenlítésének elmaradása miatt ötvenhárom lakásban kapcsolták ki a távfűtést, százhúsz fogyasztónál pedig a me­leg vizet zárták el. Bár a fagyos téli napokon nem tűnik barátságosnak az eljárás, a ta­pasztalatok azt mutatják, hogy a nemfizetők­nél elsősorban az aka­­rás­sal van a probléma.

Beszóltak a bankszektornak

Az Országgyűlés fogyasztóvédelmi eseti bizottsága „önmérsékletre” szólította fel a bankokat az ünnepek közeledtével, és arra, hogy „csökkentsék a profitéhségüket”. Mindeközben a civil szervezetek a „józan öngondoskodási” kampányoktól hangosak.

Közjogi hazardírozás

Az országgyűlés nem választotta meg Sólyom László jelöltjét, Havasiné Orbán Máriát a Legfelsőbb Bíróság elnökének. A jelölt ugyan megkapta a szavazatok nagy többségét, de a megválasztáshoz szükséges kétharmados többséget nem. Az esemény súlyos kudarca a közjogi rendszer működésének, könnyen vezethet az igazságszolgáltatás mélyülő és elhúzódó válságához.

Végső stádium

Mintha a „Hogyan tegyünk tönkre egy pártot” című tankönyv utolsó fejezetéhez érkeztek volna az SZDSZ-ben. A régi pártelit – így Magyar Bálint, Kuncze Gábor, Pető Iván és a két éve az SZDSZ-be importált Kóka János –, illetve a jelenlegi pártelnök, az exfideszes Fodor Gábor szembehelyezkedése ugyanis immáron a pártszakadás rémével fenyeget a liberálisoknál. Legutoljára a kisgazdák kaszabolták le így magukat. 

Guruló Zuschlag-milliók

Az MSZP országgyűlési kampányába is visszaforgattak a Zuschlag-féle fiktív civil szervezetek által nyert pályázati pénzekből – többek között ez derült ki az egykori szocialista képviselő és társai perének újabb tárgyalási napján. Ügyészségi forrásból úgy értesültünk, hogy a vádhatóság várakozása szerint a „bután védekező” Zuschlag János 6-10 év szabadságvesztésre számíthat a jövő őszig tartó perben.

Rasszizmus-vita az MSZP-ben

„Nagyon leegyszerűsítve arról vitatkozunk, hogy a szegénységpolitikát lehet-e rasszista alapon folytatni. A szakmapolitikai nyelvezet mögött kétfajta politikai gondolkozás feszül egymásnak, a fővárosi kozmopoliták és a vidéki népiek világnézete” – magyarázta lapunknak egy államtitkár, hogy szerinte a szociális segélyezés reformja mögött milyen természetű politikai vita húzódik meg az MSZP-ben. Hétfőn ugyanis a parlamentben elfogadtak egy sor, a szociális segélyezéshez jutás feltételét érintő passzust.

Hit és értékek

Dylan: „láttam a fényt”

A rocktörténelem leghíresebb újjászületése jó egy évtizeddel a Jézus-mozgalom zászlóbontása után történt, Bob Dylan története mégis az irányzat egyik jelképévé vált.

Alekszij küldetése

Élete 80. évében elhunyt II. Alekszij, Moszkva és egész Oroszország pátriárkája, aki – bár szeretett volna – sohasem találkozott a pápával. A világ legnépesebb, legjelentősebb ortodox egyháza fejének ravatalánál legalább annyian rótták le kegyeletüket, mint Sztálinénál 1953-ban. Közben világszerte találgatják, ki lesz az utódja, aki alatt talán változik a mind befolyásosabb orosz ortodox egyház politikája.

A kereszt forradalma

Negyven évvel ezelőtt, miközben Európában a diákok barikádokat emeltek, az Egyesült Államokban pedig két hónap leforgása alatt merénylet áldozata lett Martin Luther King és Robert Kennedy, Kaliforniában a Berkeley Egyetemen Jack Sparks professzor vezetésével megalakult a Keresztény Felszabadítási Világfront elnevezésű szervezet, amely a radikális utcai fiatalokat igyekezett megnyerni az evangélium számára. A kezdeményezésből – más csoportokkal együtt – hamarosan megszületett egy új irányzat, a Jézus-mozgalom.

HÁTTÉR

Sovány vigasz

Év végéig van lehetőség arra, hogy a devizahitellel rendelkezők kedvezményesen módosítsák a hiteleik feltételeit. Egy lapunknak nyilatkozó bankár szerint azonban a jelenlegi magas kamatok és a gyenge forintárfolyam miatt igazi megoldást nem jelent a kormány által az év végéig megnyitott lehetőség.

Régi-új adók

Minden marad a régiben. Talán ezt a summázatot állapíthatjuk meg a jövő évi adótörvény rendelkezéseit szemügyre véve. Az új törvény ugyanis érdemi változást nem jelent sem a magánszemélyek, sem a vállalkozások számára. Marad tehát a jelenlegi adószint, ami a kialakult recessziós környezetben kimondottan hátrányos a cégek számára.

Aranycsapat, hűség, lóverseny

„A labdarúgásnál és a sportnál nincs jobb dolog a világon. Én még ma is szeretem a magyar focit, engem nem érdekel az Inter és a Milan, ha a Székesfehérvár és a Szombathely játszik” – mondta születésnapi ünnepségén az egybegyűlteknek Sándor Károly. A különböző internetes források is vitatkoznak arról, hogy miért kapta a Csikar nevet. Az egyik verzió szerint azért, mert a legnehezebb helyzetben is megszerezte, azaz kicsikarta magának a labdát. A másik elmélet szerint a szurkolók ütemes kiablálása, a Kar-csi Kar-csi!, fordult meg, és lett belőle csi-kar, azaz Csikar.

Gatyaszorító

Hazánkban is egyre nagyobb a szakadék a legjobban és a legrosszabbul kereső munkavállalók között az ENSZ munkaerőpiaccal foglalkozó intézménye, a Nemzetközi Munkairoda (ILO) év végén kiadott, munkabérekről szóló tanulmánya szerint. Az ILO sötét jövőt vetít előre – 2009-ben nagy valószínűség szerint egyre növekvő szociális feszültségekre és heves sztrájkhullámokra is lehet számítani az élelmiszerárak emelkedése és a szinte egyáltalán nem változó bérek miatt.

Karácsonyi költészet

Némileg megfontoltabb, de cseppet sem spórolósabb az idei ajándékozási szezon. A magyarok számára a karácsony az év kiemelt ünnnepe, és kiemelkedő annak anyagi vonzata is: a felnőttek többsége ma 10-30 ezer forintot szán ajándékokra, akár hitelfelvétel árán is. Hétköznap már koplalunk, de a gazdasági válságot karácsonyra felfüggesztjük.

A háború gyermekei

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 2003-ban 30 ezerre becsülték a gyermekkatonák számát. A nemzetközi segélyakciók révén 2007-re számuk 7 ezerre csökkent. Az ország ásványkincsekben gazdag régiójáért zajló harcok kiújulásával azonban tömegesen állnak újra csatasorba. A szomszédos Ugandában az elmúlt években 40 ezer 18 év alatti fiatal harcolt a jelenleg szünetelő véres háborúban. A kegyetlen sorsú gyermekeket és menekült sorstársaikat egyaránt igyekszik segíteni az Afrikai-Magyar Egyesület.  héten meghirdetett segélyakciójuk a kongói gyerekekre irányul.

KÁVÉSZÜNET

A bennmaradásért küzdenek

A gazdasági válság nem csak az iparban vagy a bankok világában érzékelhető: a sportolók és csapatok már most a bőrükön érzik a recesszió hatását. Könnyen elképzelhető például, hogy csődbe megy a Liverpool, vagy a 2012-es londoni olimpia a megszorító intézkedések miatt lesz emlékezetes. A Forma–1-ből pedig már két csapat ki is szállt.

Fűszer és lélek

A 34 éves Bodrogi „Fűszeres” Eszter beceneve fűszer és lélek című blogjából ered, amelyre pillanatok alatt rátalál bárki, aki kicsit is szeret elmerülni a gasztroblogok világában. Ez egy fantasztikus univerzum, távol terrorizmustól, válságtól és szökőártól, amolyan békés internetes paradicsom, ahol az emberek szeretnek főzni és jókat enni. Másfél év blogozás után Eszter barátai, rokonai és későbbi üzletfelei biztatására úgy döntött, hogy egy rendkívül igényes albummal lepi meg többezres olvasótáborát és leendő tisztelőit.

A teremtés cenzora

Egészen ritka, hogy egy természettudós olyan befolyást gyakoroljon saját korára és az őt követő idők világképére, mint Charles Darwin. Nem forgott magas körökben, nem volt jó szónok, se ravasz politikus. Mégis, amit örökül hagyott, talán jobban átformálta az emberiség gondolkodását, mint mozgalmas századának megannyi hatalmassága együttesen.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!