hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hideg lakás, hideg zuhany
Lekapcsolják a rendszerről a nemfizetőket

2008. 12. 12.
Tatabányán a számlák kiegyenlítésének elmaradása miatt ötvenhárom lakásban kapcsolták ki a távfűtést, százhúsz fogyasztónál pedig a me­leg vizet zárták el. Bár a fagyos téli napokon nem tűnik barátságosnak az eljárás, a ta­pasztalatok azt mutatják, hogy a nemfizetők­nél elsősorban az aka­­rás­sal van a probléma.

A Komtávhő Zrt. azt követően jutott erre az elhatározásra, hogy a fogyasztók tartozása meghaladta az 56 millió forintot. A továbbiakban pedig nemcsak az egyedi mérésű és a nem szabályozható fűtésű lakásokra, de az önkormányzati bérlakásokra is kiterjesztik az akciót. Ettől a merítéstől további 146 millió forintos kintlevőség beáramlását várják. Azokat a hátralékosokat, akik mostantól hidegben és hideg vízben fürdenek, a szolgáltató már idén júniusban felkereste, de közülük 85-en a többszöri megkeresés és adósságrendezési lehetőség felajánlása ellenére sem mutattak hajlandóságot az együttműködésre. Jelenleg 40 olyan ügyfele van a helyi szolgáltatónak, akik új építésű, szabályozható és mérhető távfűtésű lakásban élnek, és tartozás miatt már 1-2 éve ki vannak kapcsolva a rendszerből. Ilyen esetekben a szomszédoknak jóval magasabb a számlája, mert közvetve ők fűtik a mellettük lévő hideg lakást – mondta el lapunknak  Miklós Ákos, a Komtávhő kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy akkor indítják újra a szolgáltatást, ha a lakó megfizeti a tartozást, vagy részletfizetési megállapodást köt. Ebben ők maguk vagy a családsegítő szolgálat is segítséget tud nyújtani különféle adósságkezelési programokkal. A tatabányai távhőszolgáltató 22 500 fogyasztójának fele részesül távhőtámogatásban, melynek összege meghaladja az évi félmilliárd forintot.
A vonatkozó kutatások bizonyítják, hogy a nemfizetések mögött többnyire nem kimondottan szociális problémák húzódnak meg. A nyugdíjasok  stabil bázisnak tekinthetők, hiszen úgy lettek szocializálva, hogy először kifizetnek minden számlát, és csak utána terveznek a maradékból. A fiatalabb generáció ugyanakkor először az élvezeti dolgokra költ, és utána sakkozik a számlahalommal – állította a Heteknek László György, a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetségének (MaTáSzSz) alelnöke. Úgy tapasztalja, főleg a kifejezetten jómódúak használják ki azt a helyzetet, hogy nem egykönnyen zárhatók ki a rendszerből. Volt példa arra is, hogy mire a szolgáltató a bíróság által megítélt összeghez hozzájutott volna, a fizetési sorrendben előtte állók már megelőzték (adótartozás, gyerektartás elmaradása, tb-tartozás, egyebek), így a többi tartozásra már nem maradt semmi.
Tavaly a gáz árának emelkedése miatt négyszer drágult a távhő az országban. Tatabányán a fűtés díja – mely a főváros után az egyik legmagasabb az országban – 2007 márciusától három alkalommal emelkedett, a növekedés a novemberi díjemeléssel eléri a 35 százalékot.
A részletfizetési kedvezmény és végső soron a szolgáltatás megvonása általában pozitív eredménnyel zárulnak – mondja a kommunikációs igazgató. Az intézkedés hatására a tartozások felét vagy azonnal kifizetik, vagy részletfizetési megállapodást kötnek a szolgáltatóval. Az informatikai háttér és a behajtási technikák profizálódása óta jelentősen javult a fizetési hajlandóság. A szolgáltatás kikapcsolását 100 ezer forint hátralék esetén kezdeményezi a Komtávhő, a mostani tarifák mellett ehhez elég három-négy havi elmaradás.
„Valós szociális politikára lenne szükség, mert a korábbi, alanyi jogon járó, illetve a mostani, szociális alapú  gázártámogatás nem működik. Az állam nem tudja ellenőrizni, hogy ki hazudik az önbevallásnál, ezért kell levinni a legalacsonyabb helyi szintre a döntést és csak a ténylegesen rászorultakat támogatni” – vallja az alelnök.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!